Potřebuje dítě postýlku?

• Fotoalbum (1)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
1.11.20 11:34

Potřebuje dítě postýlku?

Přítel pochází z alternativní rodiny a tvrdí mi, že on ani jeho sourozenci nikdy neměli takovou tu šprušlovou postýlku, co vypadá jako vězení. S jeho mámou nejsme v kontaktu, takže se jí nemůžu vyptat proč a jak, ale připadá mi to jako blbost - vyšší nároky pro matku na hlídání dítěte a hlavně vyšší riziko jeho úrazu, pokud to neuhlídá. Mám pravdu nebo ne?

On se na mě tváří tak trochu jako když to jeho matka zvládla, tak to přece mam zvládnout taky a nestrkat dítě za mříže. Ale já se chci v noci snažit aspoň trochu prospat a ne řešit, abych dítě nezadusila vlastní peřinou nebo mi v noci nespadlo z postele.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
53190
1.11.20 11:40
@Anonymní píše:
Přítel pochází z alternativní rodiny a tvrdí mi, že on ani jeho sourozenci nikdy neměli takovou tu šprušlovou postýlku, co vypadá jako vězení. S jeho mámou nejsme v kontaktu, takže se jí nemůžu vyptat proč a jak, ale připadá mi to jako blbost - vyšší nároky pro matku na hlídání dítěte a hlavně vyšší riziko jeho úrazu, pokud to neuhlídá. Mám pravdu nebo ne?On se na mě tváří tak trochu jako když to jeho matka zvládla, tak to přece mam zvládnout taky a nestrkat dítě za mříže. Ale já se chci v noci snažit aspoň trochu prospat a ne řešit, abych dítě nezadusila vlastní peřinou nebo mi v noci nespadlo z postele.

Jedno z mých dětí v postýlce taky nespalo, defacto by jí nepotřebovalo, ale aby mi manžel před porodem řekl, že prostě nebudeme strkat dítě za mříže, tak jí najust pořídím :mrgreen: On si jako představuje, že bude spát pořád s vámi? Nebo kde teda? Dnes už jsou postýlky i bez šprušlí, však mrkněte na nabídku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
1.11.20 11:42

A teda docela bych se na tvém místě bála, co dalšího si navymýšlí, alternativec :P Obávám se, že pokud má tendence kecat ti i do toho, jak máš s dítětem spát (předpokládám, že na mateřskou jdeš ty), tak tě brzy čeká pěkný šok :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
866
1.11.20 11:49

Ne. Spala semnou v posteli…
Rozhodne ja jsem vylozene proti postylce :D me to prijde divny. Nemela jsem ani prebalovaci pula pulku te h kravin co maminky porizuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12870
1.11.20 11:49

Já bych mu řekla, že dobře, ale že po šestinedělí nastupuje na mateřskou on a může se předvést.
A že kromě postýlky nebude ani kočárek, pleny a ani hračky, protože on přece zvládne zabavit dítě bez nějakých berliček a přesouvat ho jen v náručí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mackA159
1.11.20 11:51

Za mě má mít každý svuj prostor na spaní. Přiznám že jsme měli novorozence v posteli prvních 14 dní, pak putovala do vlastní, oddělali jsme bočnici a prisoupli ji k posteli. Jakmile začala lézt, tak jsem postýlku zavřela. V postýlce je v bezpečí, já se v klidu vyspím, lepší než hlídat chlapa aby dítě nezalehl…a starší aby se někam nevydalo..

• Citovat
  • Upravit
elibro

Ach, to je těžký.

ROZHODNĚ ANO pro postýlku: tvůj nerušený spánek, nemusíš se děsit, že přehodíš dítě peřinou, nevypadne. Tisíce matek a babiček to tak dělaly. A můžeš to použít jako ohrádku.

ROZHODNĚ NE: ve skutečnosti případy „zalehlých“ dětí připadají na SIDS a na tragické případy alkoholiček a feťaček sjetých na plech. Není těžké mít v posteli dítě zcela bezpečně i bez pomůcek, popř. s hnízdečkem. A některé názory tvrdí, že spaní s rodiči je ve skutečnosti ochranou proti SIDS, neb se dítě nedostává do diskomfortu (a naopak existují ěti, které se dekou udusily zcela vlastním přičiněním). Pro mládě je přirozené spát s matkou - konečně kdo by třeba vytahal koťata kočce z košíku a dal je spát do vedlejší místnosti do vlastní krabice?

Spánek kojící matky je obvykle kvalitnější, když není nutné vstávat, ale stačí vyhodit prso do strany. Nemám to ozkoušené, ale tuším, že s lahvičkou připravenou na nočním stolku to bude podobné.

Spát vedle mimina je příjemný a ujišťující. Osobně jsem s dětmi spala už v porodnici a cítila jsem se líp, než když ležely v postýlce na monitoru… Ale každé z nich mělo pak doma i vlastní žbrdlinovou postýlku… Jenom jsme ji moc nepoužívali… Číslo tři svou postýlku tedy dostane až tak v roce - teď má svůj košík. Ani ten moc nepoužíváme, ale má ho vedle postele…

(Nevím o jediném výzkumu, který by dokázal, že dětem škodí pobýt si občas za žebří. Myslím, že když nemají v hlavě koncept vězení, je jim to upřímně šumák…)

• Citovat
  • Upravit
53190

Hihi, napadlo mě se ho zeptat, jestli tedy od porodu budeme praktikovat sex jen na stojáka v kuchyni, nebo jak. Za mě dítě v posteli rodičů je ok, pokud to tak chtějí oba, nebo to vyžaduje mimčo (časté kojení, dráždivé děti, noční děsy atd.). Já jela vždy systémem dítěte ve vlastní postýlce do prvního probuzení. Abychom taky měli tu postel chvíli pro sebe ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mackA159
1.11.20 11:56

Jinak dcera má postýlku jenom na spaní. Přes den v ní nikdy nebyla, ani v žádný ohradě. Vždycky si hověla, a hrála na puzzlych, koberci, podlaze…

• Citovat
  • Upravit
elibro
1.11.20 11:57

No a krátká odpověď zní: dítě postýlku nepotřebuje. Dítě je „vyrobeno“ na pobyt s tlupou v jeskyni, kde se teplo sdílí na společné hromadě chlupů a listí.

Otázka zní, zda postýlku potřebuješ ty :). Za mě je poměrně výhodné mít minimálně NĚCO, kam lze dítě odložit pro případ narovnání zad a manželského sexu.

• Citovat
  • Upravit
mackA159
1.11.20 12:02
@elibro píše:
Ach, to je těžký.

ROZHODNĚ ANO pro postýlku: tvůj nerušený spánek, nemusíš se děsit, že přehodíš dítě peřinou, nevypadne. Tisíce matek a babiček to tak dělaly. A můžeš to použít jako ohrádku.

ROZHODNĚ NE: ve skutečnosti případy „zalehlých“ dětí připadají na SIDS a na tragické případy alkoholiček a feťaček sjetých na plech. Není těžké mít v posteli dítě zcela bezpečně i bez pomůcek, popř. s hnízdečkem. A některé názory tvrdí, že spaní s rodiči je ve skutečnosti ochranou proti SIDS, neb se dítě nedostává do diskomfortu (a naopak existují ěti, které se dekou udusily zcela vlastním přičiněním). Pro mládě je přirozené spát s matkou - konečně kdo by třeba vytahal koťata kočce z košíku a dal je spát do vedlejší místnosti do vlastní krabice?

Spánek kojící matky je obvykle kvalitnější, když není nutné vstávat, ale stačí vyhodit prso do strany. Nemám to ozkoušené, ale tuším, že s lahvičkou připravenou na nočním stolku to bude podobné.

Spát vedle mimina je příjemný a ujišťující. Osobně jsem s dětmi spala už v porodnici a cítila jsem se líp, než když ležely v postýlce na monitoru… Ale každé z nich mělo pak doma i vlastní žbrdlinovou postýlku… Jenom jsme ji moc nepoužívali… Číslo tři svou postýlku tedy dostane až tak v roce - teď má svůj košík. Ani ten moc nepoužíváme, ale má ho vedle postele…

(Nevím o jediném výzkumu, který by dokázal, že dětem škodí pobýt si občas za žebří. Myslím, že když nemají v hlavě koncept vězení, je jim to upřímně šumák…)

Jako nekojici ti nedám za pravdu. :lol: Sice flašku připravenou mám, vedle termosku a um. Ale než to v noci ospalá smicham, dítě by mi zdrhlo na druhou stranu postele, kde by hrozil pád, nebo by mi holka dotoho chmatala a bylo by to všude… Takhle hezky čeká v postýlce vedle postele. :) Kontakt máme taky, v noci se držíme za ruku. :palec:

• Citovat
  • Upravit
K92
2031
1.11.20 12:03

Ne, nepotřebuje 🙂, ale je jen na vás, jak si to doma zorganizujete. Každému vyhovuje něco jiného. Mně vyhovuje mít miminko celou noc u sebe v posteli, vždy jen nakojit a spát dál, neznám probdělé noci, nedostatek mléka a neznám, co to je noční vstávání. Společné spaní mi doporučily i sestřičky v porodnici. Je to skvělá věc na podporu laktace. K posteli se dá dokoupit zábrana a pak se nemusíš bát pádu. Na spaní ve dne jsme měli hojdavak, to by mu možná jako alternativa mohlo vyhovovat ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.11.20 12:05

@unuděná @Sany80s

On je zlatý a všechno řešíme diskuzí. Ale jak pochází de facto z jiné kultury, tak musíme diskutovat i o věcech, které se v jiných rodinách neřeší.

Neztrácí postýlka bez šprušlí tu pointu, že je v ní dítě v bezpečí, protože se z ní jaksi nedostane a nemůže si proto ublížit?

Jo, kočárek taky nechtěl, ale koupím si ho. Říkám mu, že těhotenství končí porodem a pak postupně dítě nabývá na samostatnosti, a ne že ho na sobě budu mít nalepené 24 denně až do jeho nástupu do školy :lol:

@elibro
Já se snad až tak nebojím, že bychom ho zalehli, spíš že už takhle blbý spánek bude ještě horší, protože furt budu hlídat, jestli je vše ok, atd. A ani to není, že bych dítě chtěla odsunout do jiné části domu, jen ho mít v jeho vlastní postýlce hned vedle svojí.

@unuděná
@Leo44 @elibro
Kdo jste měly dítě ve své posteli, co jste měli za postel? Jak širokou a vysokou? Jak jste řešili, aby nespadlo? My teď totiž máme asi jen 150cm, pro nás dva v pohodě, ale s dítětem mi to nepřipadá dostatečné.

• Citovat
  • Upravit
elibro
1.11.20 12:06

@mackA159 cajk, jak říkám, to nemám ozkoušený :D s MM to každopádně jednodušší je, než se zvednout a jít lovit dítě z postýlky…

Samozřejmě verze dítě v posýlce vedle postele je taková zlatá střední cesta, taky jsme dlouho měli. My teda bez šprušlí na postelové straně.

• Citovat
  • Upravit
825
1.11.20 12:07

K dotazu - rozhodne nepotrebuje. Nemame ji.

Ale tobe nejde o postylku, ale o to, ze se s partnerem, se kterym cekate dite, neshodnete. A je velmi zajimave, ze kdyby tu zena napsala Chci mit dite v posteli, ale manzel s tim nesouhlasi, tak bude manzel blbec, co do toho nema co kecat. Kdyz manzel chce byt kontaktni rodic, je taky blbec, co do toho nema co kecat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí