Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Zdravím, máte někdo zkušenost, že jste se rozhodli pro jméno, které není zařazeno na matrice, žádali paní Knappovou- žádost je v jednání a porodily?
Mohu nahlásit do rodného listu jméno, které chci a později dodat potvrzení že jméno mohu dát? Uznají to? Děkuji
Nemam, ale tusim, ze pokud to jmeno Knappova musi schvalovat, tak bez toho schvaleni to matrika nezapise
No jedna moznost je cekat, jmeno nemusite dat hned, jen budou v porodnici prskat, nekde tady byl tusim i cely postup, co se pak deje…Nebo dat jmeno jine a pak pozadat o zmenu, bude vas to stat nejaky poplatek.
Obávám se, že musíte mít v ruce posudek, jinak matrika jméno nezapíše.
Tak mě napadá, to vlastně nevím, jak postupuje porodnice, když se rodiče neshodnou, prostě když není podepsané prohlášení o jméně. Sice jsem si všimla u nás postýlky, kde byla cedule Dítě Novák, což byl masakr, ale tam si zjevně toho dítěte nikdo (tedy mám na mysli matku) nevšímal. Čili babybox nebo anonymní porod nebo tak něco. Takže tam se asi čekalo, jestli se někdo z rodičů přihlásí a jméno dá. A když ne, tak pak z moci úřední - mám za to, že se dává podle prvního pracovníka, co vzal dítě do ruky, nebo podle jména toho dne v kalendáři.
Takže asi lépe zapsat „nějaké jméno“ a pak podle posudku přejmenovat.
Osobní zkušenost nemám, ale několik maminek tady psalo, že pokud se do měsíce od narození nedohodnou rodiče na jméně, dítěti nějaké přidělí soud.
Jinak si myslím, že beruska a Emilie mají pravdu. Že bez souhlasného posudku od Knappové vám ho do RL nezapíší. Asi opravdu bude nejlepší dát nějaké jiné jméno a až vám změnu povolí, nechat mimčo přejmenovat. Ale asi bych jako to „náhradní“ jméno volila nějaké, které se vám líbí a které pro vás připadá v úvahu jako varianta č. 2, protože co kdyby vám to vaše jméno Knappová neschválila?
Jj mam pocit, ze to bylo tech 30 dni…a ze snad nejdrive vydaji nejaky rodny list beze jmena, jednou se to tady resilo…takze asi pak lze vyridit zdravotni pojisteni a tak…ale 100% jista si nejsem a jsem lina to googlit.
U nas syn mel jmeno az po tydnu, ale rodila jsem v zahranici, kde to neresi v porodnici, tam nam dali jen formular a potvrdili zapis o narozeni a ten jsme na matriku posilali sami, bylo na to tusim taky tech 30 dni, ono ty lhuty jsou mozna podobne…a bylo tam i uvedeno, ze pokud se rodice nedomluvi, ma se k formulari pripojit vysvetlujici dopis a rozhodne to ta matrika.
Ale jak se zadnym jmenem funguji ceske urady si fakt jista nejsem, asi bych sla cestou jineho jmena (stejne je asi dobre mit zalozne, kdyby to schvaleni nevyslo) a pak holt zaplatit tu petistovku, nebo kolik stoji ta zmena…
A jak to vypadá? O jaké jméno jde (nechci konkrétně, jen cizí nebo nějaká varianta, akorát tady v kalendáři není, nebo je opravdu výjimečné?), kdy byla žádost podána, kdy máš termín?
Pripadne, neslo by proste Knappove zavolat a poprosit o urychlene vyjadreni, jestli to opravdu tak specha?