Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Zkušenost nemám. Ale podle mě ti to nikdo zakázat nemůže.
Na druhou stranu, kojení dokáže s psychikou zamávat.
Tak mas pravo znam nazor aspon dvou lekaru.
ale ono i pokud tu prvni depresi nevyvolalo kojeni, ani nic spojeneho s ditetem, tak to jeste neznamena, ze kojeni ji ted nemuze privolat zpatky ![]()
mi treba kojeni s psychikou mavalo mocne a dalsiho se docela bojim ![]()
@Ali-Ali píše:
Tak mas pravo znam nazor aspon dvou lekaru.
ale ono i pokud tu prvni depresi nevyvolalo kojeni, ani nic spojeneho s ditetem, tak to jeste neznamena, ze kojeni ji ted nemuze privolat zpatky
mi treba kojeni s psychikou mavalo mocne a dalsiho se docela bojim
právě ten můj doktor trvá na tom že kojení to vyvolalo. Já jsem totiž kojila první dceru takhle dlouho. Jde mi spíš o to, co by se stalo, kdybych ho nedonesla. Mám v hlavě šílenou představu, jak mi po porodu odebírají dítě a mně, vzpouzející se, vlečou ve svěrací kazajce do blázince
Nevím co by se stalo kdyby jsi ho nepřinesla, ale kojení dokáže s psychikou pěkně zamávat. Taky jsem se kdysi léčila AD, určitě to nebylo z důvodů kojení, 2 děti mám odkojene, u třetího jsem musela ve 4 a půl měsících ze dne na den přestat kojit jaké jsem začínala mi stavy ![]()
Zakázat kojení ti nikdo nemůže, ale pokud se to stalo už 2× tak bych to znovu asi neriskovala. nekojit není žadná hrůza, zvlášť když to s tebou takle zamávalo..
@beris píše:
Zakázat kojení ti nikdo nemůže, ale pokud se to stalo už 2× tak bych to znovu asi neriskovala. nekojit není žadná hrůza, zvlášť když to s tebou takle zamávalo..
ale ono se nějak neví, jestli to se mnou zamávalo. Jak jsem psala, první dceru jsem kojila bez problémů dva roky. Osobně jsem ještě neslyšela o laktační psychóze po dvou letech od porodu a ani žádný psychiatr se kterým jsem měla tu čest
@ivana-domca píše:
Nevím co by se stalo kdyby jsi ho nepřinesla, ale kojení dokáže s psychikou pěkně zamávat. Taky jsem se kdysi léčila AD, určitě to nebylo z důvodů kojení, 2 děti mám odkojene, u třetího jsem musela ve 4 a půl měsících ze dne na den přestat kojit jaké jsem začínala mi stavy
já bych samozřejmě při problémech taky okamžitě kojit přestala. Ale nechci to zahazovat preventivně. Navíc s mojí povahou mě na tom vytáčí do běla to, že by to měl někdo rozhodnout za mě
Rozumim ti a myslim, ze ti to nikdo zakazat nemuze… Akorat to asi budou sestry komentovat, tak se na to priprav
Anebo si treba zkus sehnat jineho psychologa.
@AnastazieB píše:
Rozumim ti a myslim, ze ti to nikdo zakazat nemuze… Akorat to asi budou sestry komentovat, tak se na to pripravAnebo si treba zkus sehnat jineho psychologa.
děkuju. Mě právě zaráží, proč to vůbec chtějí. Jestli mi to nemůžou zakázat, tak k čemu jim ten papír bude? Nebo budu muset podepsat nějakej reverz?
Při minulém porodu po mně nikdo nic takového nechtěl a to mi moje obvoďačka do těhotenské průkazky drze napsala „laktační psychóza“
A nikdo se mě na nic neptal, rodila jsem ve stejné porodnici a normálně jsem tam kojila ![]()
Někde jsem i četla, že ani tu psychózu nevyvolává laktace, ale porod jako takový. Že je to jeden z největších omylů a že to, že nebudu kojit, by zhoršení stavu nepomohlo. No tak co sakra? ![]()
@Anonymní píše:
ale ono se nějak neví, jestli to se mnou zamávalo. Jak jsem psala, první dceru jsem kojila bez problémů dva roky. Osobně jsem ještě neslyšela o laktační psychóze po dvou letech od porodu a ani žádný psychiatr se kterým jsem měla tu čest
hele, treba moje vzdalena pribuzna mela silene pscyhicke problemy, kdyz prestala kojit, ne kdyz zacala. pravda bylo to o hodne driv (tusim kolem pul roku ditete), ale problemy fakt vazne. do te doby jsem taky neslysela, ze by pri konci kojeni v takovou dobu mohla nejaka psychoza vzniknout.
byt tebou, tak proste pozadam o nazor jeste jineho lekare. plus se poptej primo v te porodce, proc to chteji a jake maji postupy. lepsi vedet predem a pripravit sebe i doprovod, nez pak tesne po porodu se tam hadat s nejakou aktivni sestrou.
myslim, ze zakazat ti to fakt nikdo nemuze, spis by te asi vic sledovali, jak na tom jsi (coz zas neni na skodu)
Kojení je obrovská hormonální bouře (navíc k té hormonální bouři po porodu), takže s psychikou zamávat může velmi. Podle mě chtějí to potvrzení proto, aby bylo jasné, že jsi sledovaná a případné problémy by se řešily.
Kojení ti nikdo zakázat nemůže a pokud nebereš žádné léky, kvůli kterým by nebylo možné, a kojit chceš, tak kojit budeš. Nikdo ti dítě od prsa určitě neutrhne ![]()
@Etcetera78 píše:
Kojení je obrovská hormonální bouře (navíc k té hormonální bouři po porodu), takže s psychikou zamávat může velmi. Podle mě chtějí to potvrzení proto, aby bylo jasné, že jsi sledovaná a případné problémy by se řešily.
Kojení ti nikdo zakázat nemůže a pokud nebereš žádné léky, kvůli kterým by nebylo možné, a kojit chceš, tak kojit budeš. Nikdo ti dítě od prsa určitě neutrhne
no čím mám čistší hlavu, tím víc jsem přesvědčená, že brát mi dítě nebudou. Ale ráno jsem se probudila a hned oči navrch hlavy. Někdy nechápu rčení „ráno moudřejší večera“, já mám ráno to myšlení tak zbystřený, až je to na škodu ![]()
No jsem zvědavá jak se s tím poperu. Za tím psychiatrem se mi totiž ani nechce, je to takovej dědek protivnej a já tam teď nechodím, protože nic neberu, když jsem těhotná
Kde přivedete na svět své miminko?
Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.
Ahoj, omlouvám se za anonymitu, ale snad je pochopitelná.
Dvakrát jsem se léčila s depresí, jednou to bylo dva roky po prvním porodu, podruhé tři měsíce po narození druhé dcery. Teď jsem těhotná potřetí a při sepisování anamnézy v porodnici mi bylo řečeno, že budu potřebovat potvrzení od psychiatra, že můžu kojit.
Chtěla jsem se zeptat, jestli se s tím tady už někdo setkal a k čemu to potvrzení chtějí? Hlavně by mě zajímalo, co by se stalo kdybych to potvrzení nepřinesla? To mi budou po porodu brát dítě od prsu?? Kojit určitě chci.
Problém je v tom, že můj psychiatr je přesvědčen, že problémy souvisí s kojením, přestože poprvé se mi to stalo až dva roky po porodu. Do té doby jsem byla naprosto bez potíží. Na psychiatrii, kde jsem byla, mi laktační psychózu ale nikdy nediagnostikovali. Měla jsem i jiné příznaky, žádné odmítání dítěte, žádné negativní pocity vůči dítěti, žádné myšlenky mu jakkoli ublížit. Přesto se obávám, že by ten můj psychiatr mohl mít problém mi potvrzení dát.
Ze všeho nejvíc mi jde ale o princip. Může mi vůbec někdo, jako dospělé svéprávné osobě, zakázat kojit vlastní dítě?
Budu moc vděčná za jakoukoli zkušenost.