Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím,
Nepíšu sem z pohledu matky, ale z pohledu dítěte, tudíž se vás chci zeptat, na jak dlouhou dobu, popřípadě do kolika hodin pouštíte své děti ven ( mně je 15). Mamka mne nechává venku pouze do té doby, dokud je světlo. Můj bratr směl být venku klidně i do 21-22, i děti v mém věku mohou venku trávit delší dobu.
Dále nevím, moje mamka si myslí, že nemám žádné přátele (kluky), má dojem, že s každým chodím. Což opravdu není pravda, nepůsobím tak ani vizáží, nevím jak ji to napadlo. Nevíte prosím jak jí vysvětlit, že jsou to pouze přátelé?
No co chceš slyšet, v tomhle věku jsem si taky připadala, že mi nerozumí a že mě omezují. Teď mám taky holčičku a vím, že budu stejná. Má jen strach, je to přirozené.
@Naithe asi takhle v 15 jsem bývala venku do 22h, od 16 už do půlnoci a v 17 jsem si už vlastně dělala co jsem chtěla. Máma po mě chtěla jen výsledky ve škole a občas pomoct doma.
jo to platilo o víkendu. V týdnu jsem musela být většinou doma do 8 nebo za světla. ![]()
Příspěvek upraven 02.05.14 v 19:41
Az budes mit deti, pochopis to..
taky jsem byla naštvaná na sveho tatu, ze me nechce..nechavat déle venku, nebo proc je nastvany, kdyz jsem se zpozdila..ted to chápu..ma o tebe strach..o prázdninách se ti treba vychazka prodlouží, nezoufej..
Když mi bylo 15, bydlela jsem s tehdejším přítelem, takže jsem neměla dozor skoro žádný. Kdyby mé dceři bylo 15, tak chci, aby byla po setmění doma…už jen proto, že vím, co jsme dělaly my v tom věku ![]()
V 15? matně si pamatuju, že poprvý jsem byla venku do půlnoci na čarodějnice, ale jinak v týdnu cca do 20 a o víkendu tak do 22, pokud jsem někam nešla, ale já moc nikam nechodila.
Pak jsem si našla kluka a mohla jsem být doma o půlnoci, ale naši vždycky chtěli vědět s kým budu a co zhruba budeme dělat a taky chtěli mít jistotu, že mě dotyčný doprovodí až k baráku, abych nešla sama.
Pak jsem šla na intr a o víkendu jsem šla max. k tomu klukovi…
Když mi bylo 15 venku jsem směla být do půlnoci, ale jen v pátek a v sobotu a žádné trajdání, ale pouze na zábavu a o půlnoci mě tam vyzvedával táta. Až v 17 jsem tam mohla být do konce.
Jako máma ti napíšu, že nevidím jediný důvod pro to, aby moje dítě bylo ve všední dny (krom návštěv kina, divadla a příp. oslav) venku po 20. Aby mohlo sedět na lavičce a kecat? Nebo chodit po ulicích? To může dělat i o odpoledne.
Já v 15 musela být doma brzo. Ve všední dny v sedm, o víkendu v devět. Až kolem 18.roku mi táta začal povolovat víc. Bylo to peklo, ale teď ho chápu. A opravdu nejsem stará. Mamka by mě nechala, ale táta byl pedant. O prázdninách se to pak prodloužilo třeba na desátou, ale to jsem se musela chodit ukazovat.
A není to ani deset let nazpátek, když mi bylo 15 ![]()
@Naithe píše:
Zdravím,
Nepíšu sem z pohledu matky, ale z pohledu dítěte, tudíž se vás chci zeptat, na jak dlouhou dobu, popřípadě do kolika hodin pouštíte své děti ven ( mně je 15). Mamka mne nechává venku pouze do té doby, dokud je světlo. Můj bratr směl být venku klidně i do 21-22, i děti v mém věku mohou venku trávit delší dobu.
Dále nevím, moje mamka si myslí, že nemám žádné přátele (kluky), má dojem, že s každým chodím. Což opravdu není pravda, nepůsobím tak ani vizáží, nevím jak ji to napadlo. Nevíte prosím jak jí vysvětlit, že jsou to pouze přátelé?
mně je taky 15
A rodiče me poušti v týdnu do 6-7
O víkendu do 10-11
A o velkých prázdninách třeba i do dvou
![]()
Tvl ja za svejch mladejch let (tj. 15) mohla byt venku do 19:00 pokud byl pa, so a leto, mohla sem i dyl, ale od 19:00 sem musela drepet pred panelakem
rodicum to nevysvetlis, ale bojej se o tebe a s tim neda nic delat - nezoufej, chapu, ze te to stve, ale ve finale ti nic neutece ![]()
Mě mamka pouštěla klidně do půlnoci, ale musel mě domů vždycky někdo doprovodit, abych nešla sama (bylo mi teda už 16, v 15 taky tak kolem té 22hod. v létě, za světla). Akorát že já byla ten typ, co nikde moc nechodil, takže mě mamka spíše ven posílala ![]()
V 15 jsem mohla byt venku maximalne do setmeni nebo kdyz byla nejaka akce (divadlo, kino), vetsinou nas rozvazel starsi bracha nektere z kamaradek nebo mamka cekala u busu/tramvaje. Rikala jsem si, proc s tim dela takove drahoty - ted mam malou dceru a vim, ze se budu chovat stejne jako moje mamka
Urcite bych ale nepoustela dite vecer ven jen tak na trajdani - jedine pokud je v tom nejaka akce s ostatnimi, maximalne bych ji nechala prespat u nekoho, koho znam.
@Naithe píše:
Zdravím,
@Akivasha píše:
Mě mamka pouštěla klidně do půlnoci, ale musel mě domů vždycky někdo doprovodit, abych nešla sama (bylo mi teda už 16, v 15 taky tak kolem té 22hod. v létě, za světla). Akorát že já byla ten typ, co nikde moc nechodil, takže mě mamka spíše ven posílala
taky taky
u nas zaracha neplatil, nas posilali rodice ven ![]()
V 15 jsem dřepěla doma na zadku…a četla si Rýchlé Šípy…
Takže ti asi neporadím… ![]()