Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Stalo se někomu, že vaše dítě používá jiný rod např. chlapeček já jsem šla, jako, že používá spíš ženský…?
Jsou mu čtyři roky.
Ano, nevlastni syn to jeste kolem tech ctyr let take delal. Pomerne brzy to odeznelo. Moc jsme to neresili, sem tam opravili. Pry to deti delaji bezne.
Ano, všechny moje děti to dělaly. Kluci protože opakovali po mě a dcera protože opakuje po klukach ![]()
Ano, mladší bratr tohle dělal jako mrně. Ani nevim, kdy přestal
ale netrvalo to moc dlouho
Ano, můj syn 3 a 3/4 roku taky občas o sobě nebo o tátovi mluví v ženském rodě. Když tak ho opravím, ale jinak vůbec neřeším, jsem ráda, že se vůbec rozmluvil ![]()
Ano, muj bracha, byl hodne s mamou, babickou a se mnou, uplne normalni, prejde to
Úplně normální, syn takhle mluvil o sobě v ženském rodě dlouho, fakt ještě ve 3,5 letech ve školce. Protože dvě starší sestry
Přešlo ho to bez následků. Myslím, že mu pomohlo fixovat si gender tím, že trávil co nejvíc času s tatínkem a povídali si spolu kluci. A my kladli důraz na koncové..el,..al (hapal, papal, čural…) úplně sampovolně a nenásilně si to uvědomil. Klid ![]()
Jo jo, můj starší syn mluvil o sobě v ženským rodě taky skoro do 4 let, sem tam jsem ho opravila, ale moc jsem to neřešila - byl hlavně se mnou a babičkou, k tomu starší sestra, prostě většina dne s holkama, tak to prostě opakoval. Přešlo ho to pak tak nějak samo, asi vlivem školky, kde byl zas s klukama ![]()
Ano a dle naší logopedky, pokud dítě chodí normálně do kolektivu (třeba školka, atd…), tak by to okolo toho 4. roku mělo samo přejít.
Dle naší učitelky ve školce ale to je naprosto normální u dětí školkového věku (t. j. do 6 let). Tak si vyber ![]()
Jinak náš syn to tak používá, ač doma má 2 bratry a do školky chodí 3. rokem
Ale on má VD a právě to tam bude mít zřejmě souvislost (neřeší rody nikde).
Proto jsem to řešila s logopedkou do kdy ano a do kdy ne.