Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Ahoj holky,
vedlejší diskuze o kosmetice mě inspirovala, abych si udělala menší průzkum.
1. Jaké používáte SPF?
2. Používáte SPF denně?
3. Používáte doporučené množství (tj. na dva prsty na obličej a krk)?
4. Dodržujete doporučení reaplikovat SPF každé 2 hodiny?
Tohle je mimochodem doporučené množství SPF na obličej a krk:
@Alice180 píše: Více
Já používám SPF 50 každý den, používám doporučené množství, ale reaplikace u mě pokulhává.
Jak SPF reaplikuješ? Dáváš si ho přes make-up? Krém nebo sprej?
Používám jen make-up, krém. SPF vyloženě v létě, když vím, že budu celý den venku, nebo u moře.
Ono ta kůže to slunce taky v nějaké rozumné míře potřebuje pro tvorbu vitamínů D…
Mastí se mi obličej. Dát si tolik SPF, tak vypadám do 15 min jak zlitá olejem. Zatím jsem nesehnala žádný fluid, který by mastnotu nezhoršoval. Takže dávám ždibec a jen když někam jdu. Vlastně mám jeden korejský SPF tuhý v tyčince, který není tak mastící, jenže nevím, kam jsem ho založila. Ten je dobrý, že nemusíš na nic sahat rukama a obnovíš ho kdekoliv. Jenže zas trochu domrvíš makeup.
@Menton píše: Více
SPF sice teoreticky může snižovat tvorbu vitamínu D, protože blokuje UVB záření, ale v praxi to není vůbec tak dramatický.
Musela by sis dávat několikrát denně fakt silnou vrstvu úplně všude, aby se vitamín D fakt netvořil.
Podle dermatologů je pravidelné používání SPF důležitější než slunění se za účelem tvorby vitamínu D, protože UV záření urychluje stárnutí kůže a zvyšuje riziko rakoviny kůže, včetně melanomu.
Já si dávám ráno, míň než ty dva prsty, nereaplikuju přes den. Jednou jsem měla nějaký sprej, který byl na tohle super, ale často jsem na to zapomínala. Reaplikuju jen na dovolené u moře, tam se nemaluju a dojde mi to, když se stejně musim přemazat celá
@Suzume-chan píše: Více
Tak já se neslunim záměrně, ale nebudu se mazat na cestu do a z práce, na procházku městem nebo do lesa.
Ale SPF vstřebávání vitamínů nezastaví. Navíc spoustu dermatologů doporučuje mazat denně kvůli poškození kůže a vzniku melanomu. Vitamin D můžeš doplnit jinak, bezpečněji.
@Alice180 píše: Více
No hele kdybych se měla řídit všemi doporučeními, tak nevyjdu z baráku. Čím jsem starší, tak toho na sebe dávám míň…
Tak nějak s rozumem. Když půjdu na celodenní túru v létě, ok, dává smysl, když jdu na podzim nebo na jaře, proč?
@Suzume-chan píše: Více
No vidíš, už to nedělám 47 let a nevidím důvod s tím začínat…
Vrásky mám úměrně věku, celudida žádná, kožní znaménka v pořádku.
Venku jsem často a ráda, nepůjdu do lesa užít si přírodu napatlana tunou krému…
Dělej, co uznáš za vhodný, ale většina dermatologů ti řekne, že pokud bys měla pro svou pleť udělat jedinou věc, je to SPF.
Vystavuješ se riziku rakoviny kůže.