Pověry kolem narození mimíska

243
30.1.06 17:30

Pověry kolem narození mimíska

Ahojky,

jsem ve 26týdnu a samozřejmě už pomaličku začínáme koukat po tom všem, co se pro mimíse koupí. Kupříkladu kočárek, postýlka… však to znáte. Ukazujeme tak tchýni, jaké povozítko jsme vybrali pro to naše štěstíčko a že už se ho pomalu chystáme objednat - a ona celá zelená začala vyšilovat, že to nosí hroznou smůlu, a že kočárek se předem přeci nekupuje a postýlka se předem taky nekupuje… no vyšlo z toho nakonec, že se předem nic nekupuje, protože to přináší hroznou smůlu.
Na argument, že autosedačka je jedním z dílů kočárku a bylo by poněkud nepraktické to objednávat extra, když ji potřebujeme už na cestu z porodnice, byla ochotna nám ji přivést (slabých 350km ;-)) - prostě cokoli, jenom ať se to nekupuje předem!

Samozřejmě nehodlám strávit začátek šestinedělí tím, že budeme teprve nakupovat vše potřebné. Sice za cenu hysterické tchýně, ale vše podle původního plánu a v klidu ;-) Manžel sice hledal cestičky, jak mít klid od neustálých telefonátů, kterými ho od té doby bombarduje, ale sám uznal, že riskovat, že něco přijde pozdě nebo poškozené a bude se muset reklamovat… a tak dále… je prostě nesmysl.

Docela by mě ale zajímalo, jak se podobné pověry udržely za komunistů, kde kupování výbavičky určitě nebyla žádná sranda.
Ale hlavně to, jestli jste se s něčím podobným, nebo i docela jiným, setkaly. :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5525
30.1.06 17:48

ahoj, tak povera o kocarku je docela rozsirena :)
ale u nas na diskuzi si jedna divcina objednala kocarek jeste pred porodem, a prisel ji asi mesic po… takze ja bych nevahala :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
493
30.1.06 17:53

My jsme kupovali kočárek měsíc předem a aby byla babička klidná, nechala jsem ho u mamky a chodila jsem se s ním jenom mazlit :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
243
30.1.06 18:03

Zdeník: no prosím, a já doufala, že si to vymyslela… :-D
Ale historky typu oné dívčiny je přesně to, co potřebuju :-)))

Kačátko: jenže u ní se to nevztahuje jenom na kočárek (ale i tak bych jí asi poslala k šípku, ve vší slušnosti, samozřejmě ;-)), ale na všechno! Ale jestli to dobře chápu, nejde tedy o kupování, ale o to „mít doma“. No, jestli s tím manžu nepřestane bombardovat, asi se uchýlíme k bohapusté lži… ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
30.1.06 18:10

Ahoj,tak tohle máme doma v bleděmodrym-tchýně je samá pověra.
O mém těhotenství odmítala diskutovat do6měsíce s tím,že můžu potratit.V rodině o mém těhotenství ví jenom ten,komu jsme to řekli sami,skoro celé příbuzenstvo bydlí na druhém konci republiky,vídáme se jednou ročně a tchýně zakázala až do narození naší slečny vůbec jim to říkat.
Kočárek a ostatní věci-nejednou jsme si vyslechli,jakou budeme mít smůlu,když něco koupíme.....prostě názory středověku.

A my?V jedné Betynce jsme vyčetli,že se kočárek,postýlka,komoda atd.,všechny nové věci mají koupit min.2 měsíce před narozením a nechat je pořádně vyvětrat.Měli pravdu,jdi do obchůdku a strč hlavu do nového kočárku,tam bych to naše mrně fakt nestrčila.Nakoupili jsme všechno,kočár jsme schovali u známých celý je rozebraný,aby větral.Postýlku a přebalovací pult jsme postavili na místo,matraci i peřinky jsme vybalili a nechali větrat.Cca v 30tt.jsme vyprali všechny pidivěci,vyžehlili,uložili do komody a máme klid.Manželovi jsem nachystala do tašky z kočárku věci pro mimi do porodnice,sbalila si svoje tašky a už jsem v klidu,že kdybych rodila dřív,nebude chudák lítat po krámech a zjišťovat,co je potřeba koupit.

Nekupovala jsem drogerii a krémy pro mrně,to čekám,co v pirodnici ozkoušíme,ale jinak opravdu máme od 34tt.připravené tak,jakoby jsme měli zítra přijít s mrnětem.
Nedej na ničí rady,už vůbec na pověry,řiď se svojí hlavou a svými možnostmi.Teď máš čas,ale po porodu to bude asi kvapík......

• Citovat
  • Upravit
493
30.1.06 18:12

Rasiko: Kdyby to byla pravda, tak by polovina mých kamarádek asi neměla děti, včetně mě :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7708
30.1.06 18:13

O otm kočárku se to sice říká,ale taky se říká že nemá být doma,koupit ho můžeš ale schovat třeba u babičky nebo tak.
A hodně lidí to bere z praktisckýho hlediska.Třeba mamčina kamarádka čekala dvojčata a už tak od měsíce pro ně nakupovala,postýlky stály v ložnici,kočárek už taky měli doma a nechali si dělat nový potah…a to bylo rizikový těhu, byla na umělým oplodnění po letech snažení a stejně na pověry nedala.A jak to dopadlo? V létě bude klukům let,jsou krásní a zdraví-i skočárkem doma.tak ho třeba kupte a schovejte u známých a pak řeknete tchýni že došel až po porodu. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
635
30.1.06 20:17

My normálně nakupujeme. Začli jsme tím nejdražším, tzn. kočárkem a autosedačkou, už máme přebalovací pult, postýlku máme u příbuzných kterou podědíme. A věci jsme už taky koupili nějaké, protože povánoční výprodeje jsou pro to prima. Za drahé peníze to můžeš koupit kdykoliv ale s 50%-70% slevou jen po vánocích, takže máme nádherné věci za pakatel ceny. A taky nakupujem dokud je mi dobře a chození po obchodech mi nedělá problémy. A taky je lepší nakupovat postupně než dát pak najednou pryč hromadu peněz. A na nějaké pověry vůbec nedávej. Ten kočárek rozhoně tvé těhotenství neovlivní.
BTW: zrovna včera jsme koupili v H and M trička s 50% slevou
 http://img299.imageshack.us/…esize7af.jpg

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1026
30.1.06 20:57

Ahoj,
taky bych nedala na tchýni a nakoupila vše předem. Po porodu budeš unavená a ráda, že jsi se svým miminkem v klidu. Navíc má čerstvé miminko ještě slabou imunitu a moc se nedoporučuje chodit s ním mezi spoustu lidí.

Myslím, že nějaké pověry Ti nestojí za tu nervozitu, že nemáte ještě nic přichystané. Počkej až se dostaví „hnízdící pudy“, ty Tě donutí vše pěkně nachystat :wink:

Já jsem si nákupy v těhotenství krásně užívala, Petta

PS: pokud se týká pověry, že kočárek nemá být doma, tak hodně obchodů nabízí možnost uskladnění kočárku až do narození miminka. Partner ho pak jen vyzvedne a z porodnice už můžete jet v nové autosedačce :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6200
30.1.06 21:12

Ahoj, já myslím, že tyhle pověry můžeš klidně pustit z hlavy. Pokud se má něco stát, tak za to rozhodně nemůže kočárek nebo postýlka a myslím, že to, že bys ji nekoupila by to stejně neovlivnilo.
Jo a s tím kočárem, já měla TP v červenci, kočár jsem objednávala v půli května s tím, že dodací lhůta je 3 týdny. A moc jsem se divila, když mi na konci června řekli, že výrobce má nějaký problém a v celé republice prostě ten kočár co mám objednaný není a další budou na konci července :! Nakonec jsem přenášela 14 dní, do porodnice jsem šla s tím, že mám akorát autosedačku a šátek a snad ten kočár co nejdřív přijde. Dodali mi ho 10. srpna :! v den, kdy mě propouštěli z porodnice :! Myslím, že za ty bervíky to nestojí. Kamoška to vyřešila tak, že kočárek objednali a nechali ho u její mamky, aby nebyl doma, kde je těhulka :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
538
30.1.06 21:56

Ahojky,
Já měla od tchána naprostý zákaz kupovat kočárek předem (oni totiž první kočárek vážně vraceli:-()
Já na pověry nevěřím, ale pro jeho klid duše a místo v bytě do poslední chvíle, jsem kočárek objednala v Dětském Ráji, kde vám kočárek nechají dokud se miminko nenarodí. Čekali, i když jsem přenášela:-) Nebyl to problém, jsou na to zvyklí:-) Myslím, že takových obchodů je určitě víc. Albi+Anika

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
205
31.1.06 13:08

Ano, pověra existuje ale u nás se traduje, že kočárek (pouze ten) nemá být doma. Takže v naší rodině funguje jako úschovna babička a poslední dobou i obchod s kočárky, kde vám ho nejen schovají do porodu a záruka začne navíc běžet až 14 dní po narození miminka. Ale i moje jinak pověrčivá maminka mne už od třetího měsíce nutí nakupovat pidihadříky a plíny „aby už to bylo doma“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31.1.06 13:21

pa

Ahoj holky, já teda trochu pověrčivá jsem, ale jen co se týče toho kočárku - mít ho doma. Jinak už nakupuju taky minioblečky. Tchýně se mi do ničeho nehrabe, moc ji miminko nezajímá, tak mám aspoň klid. Nakupovat oblečky mě vyloženě baví, vás ne? Už toho mam celkem až moc, musim se krotit. Pa Karolína

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17026
31.1.06 13:27

cauky,
tak povera kocarek nesmi byt doma je asi hodne rozsirena,vetsinou se to vyresi(pro klid duse babicek) :D ze kocarek se necha mimo domov tehulky.
Chtela bych jen pridat nazor proc je lepsi mit kocarek koupeny drive.
Jednak jak psaly holky,muze dojit na posledni chvili nebo i pozdeji(mne osobne by to znervoznovalo:),ale taky se muze stat,ze tehotenstvi neni idealni a na nejake nakupovani v devatem mesici ani nebude prilezitost.Ja musela lezet na zacatku i od poloviny ke konci,snad ten druhy trimest jsem par tydnu mela sanci neco koupit(a to jsem si samozrejme myslela,ze kdyz uz jsem lezela na zacatku,budu az do konce behat :D )Kocarek jsem si chtela osahat,videt na vlastni oko(i kdyz byl objednany z netu),nechat predvest atd,koupila jsem ve 21tt a tyden na to uz jsem se z domu do konce tehu nehla.Docela me mrzelo,ze si nemuzu vic vecicek nakoupit sama,musela to vice mene obstarat moje mamka.
A abych vse nakoupila az po porodu??Jednach bych z toho nemela fakt klid v dusi :) a jednak bych to snad ani nezvladla,to ma clovek uplne jine starosti nez nakupovani 8)
 Any

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
31.1.06 13:42

Kdyby všechny maminky budoucích druhorozeňat měly všechny věci po prvním dítěti kvůli této pověře vyhodit a až po porodu znovu kupovat znova, asi by si babička ťukala na čelo. Petra

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky