Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Hezký večer.Moc doufám že se najde někdo kdo mi poradí.
Od roku 1988 vlastníme krásný pozemek.K pozemku podle plánů měla védst příjezdová cestado dnešního dne se cesta neudělala a v místě kde měla tato cesta védst mají dva sousedi zahradu a tak nemáme příjezdovou cestu.Na tom místě stavebních pozemku je 8 parcel takže všichni máme zamezen přístup k našim parcelám a tim pádem tam ani nemužeme stavět.
Rozjela sem velký spor s obcí litice a nakonec nám dal pan starosta za pravdu že cesta která není(stávající zahrada 2 sousedu) ale v plánech je se muže předělat na příjezdovou cestu.Tím sem si myslela že 2letej spor je konečně uzavřen a začne se budovat cesta kterou jsme ochotni na naše výlohy zhotovit proto že stále se nám to vyplatí k případné ceně prodaného pozemku.
Na uřadě nám ale řekly že oni už s tím nemají nic společného a dva sousedy kteří si s cesty udělali zahrady musíme vyzvat jako skupina vlastníku .
Poradíte prosim jak je vyzvat?myslíte že se má zkusit 1)jít za nima a objasnit jim situaci ? 2)Nějak vyzvat právní cestou? 3)Odbor rozvoje a plánování?
Nebo snad použít ještě jinou metodu?
Už sem s toho opravdu zoufalá proto že domluvit se se všema vlastníkama co nemohou na pozemek je neuskutečnitelné a ty s kterýma jsem v kontaktu se nedokážou domluvit jak postupovat a neví co dělat.
V pozemku nám leží peníze bez kterých si vlastní dum nekoupíme a prodat ho bez příjezdové cesty nelze a nebo bych alespon o pul milionu přišla.V takové fázi si tam tak mužu jít zasít brambory proto že ani auto s materiálem se tam nedostane ![]()
Předem moc díky za rady
Ahoj,
rada odborníka - manžela:
Přeji pevné nervy a hodně zdaru!!!!
Super díky.
Cesta(která neexistuje ale v katastru je) je majetkem obce Litice.Žádné spoluvlastnictví na cestu neexistuje vlastník je jen obec.
Zkusim teda ten katastr:-)ale nevim jestli to teda mohu udělat já a nebo o to musí zažádat majitel cesty teda obec?
A boje jen o to než se pan starosta podíval do map,než zjistil že na cestu máme nárok,než usoudil že cestu tam udělat mužeme atd.. se už táhnou několik let tak doufám že bez dalších soudu se to už obejde ![]()
Super moc díky.Jsi poklad.Už sem se ptala všude možně a jen si mě přehazujou jak horkej brambor a posílaj sem a tam hlavně aby nemusel někdo něco řešit a já si nebyla jistá zda opravdu neotravuji tam kde nemám
.
Děkuji moc moc
![]()
Tak tět to řešíme doma a Z tvrdí že cesta je vykolíkovaná již 5 let.
Tak co dál?poradíš?
![]()
Přidám se s dotazem. Jak by se mělo postupovat, pokud je pozemek veden jako sad/pole, aby mohl být jako stavební parcela? Je ještě nějaké vyjmutí nebo co se to dříve dělalo? Kde všude se ev. informovat a co zjistit (spolumajitelé, družstvo..)co vše by mohla být překážka v koupi? Na hranici je obecní plyn, voda i kanalizace - je v případě koupi možnost se napojit, nebo může obec dělat nějaké potíže, že by to neumožnila?
Ahoj holky, mám dotaz, protože se v tom vůbec nevyznám… prosím o zachování soukromí nebo smazat, zatím to ještě není aktuální pro okolí
Jsem vlastník pozemku, mám přítele, se kterým chceme stavět, oba na to použijeme úvěr ze stavebního spoření. Může si vzít úvěr i on, když není vlastníkem pozemku? a lze pozemek bezúplatné převést i na něj, když nejsme manželé? Nebo je lepší postavit a pak se vzít (což před stavbou neplánujeme), přejde pak polovina i na něj??
Děkuji za rady…
Zafinancovat to můžete oba, to ničemu nebrání
Ted je dle nového obč. zákoníku ustanoveno, že kdo je majitelem pozemku, je automaticky majitelem nemovitosti, takže jak to řešit nevím…nám řekli v bance, že pokud je pozemek muj, bude můj i dům a my to nějak neřešíme na koho co je napsáno, na tom asi nesejde a manželé taky ještě nejsme
Tak pevné nervy při stavění, budete je potřebovat…my ještě nekopli do země a už nás to stalo skoro 100 000
![]()
@veronika67 U toho financování jsem si to myslela, ale nebyla jsem si jistá, když to je stavebko… My to taky nějak neřešíme, jen mě to zajímá, jak to ted je… No my zatím máme jen ten pozemek, takže nás už 200 000
…
@Anonymní píše:
@veronika67 U toho financování jsem si to myslela, ale nebyla jsem si jistá, když to je stavebko… My to taky nějak neřešíme, jen mě to zajímá, jak to ted je… No my zatím máme jen ten pozemek, takže nás už 200 000…
To zafinancování nějak nikdo neřeší
My si bereme taky hypo společně a v bance to nikdo neřešil
Tak to máte pozemek skoro zadara, nás už stál 1 600 000
![]()
@veronika67 píše:
To zafinancování nějak nikdo neřešíMy si bereme taky hypo společně a v bance to nikdo neřešil
Tak to máte pozemek skoro zadara, nás už stál 1 600 000
![]()
No, ale on je dost rozdíl mezi společnou hypotékou a 2 úvěry ze stavebního spoření… tam celkem logicky nedají úvěr na stavbu něčeho cizího…
@Anonymní píše:
Ahoj holky, mám dotaz, protože se v tom vůbec nevyznám… prosím o zachování soukromí nebo smazat, zatím to ještě není aktuální pro okolíJsem vlastník pozemku, mám přítele, se kterým chceme stavět, oba na to použijeme úvěr ze stavebního spoření. Může si vzít úvěr i on, když není vlastníkem pozemku? a lze pozemek bezúplatné převést i na něj, když nejsme manželé? Nebo je lepší postavit a pak se vzít (což před stavbou neplánujeme), přejde pak polovina i na něj??
Děkuji za rady…
No, bezúplatně na něj pozemek převést jde, přes darovací smlouvu, akorát aby nemusel on platit daň, tak byste měli žít alespoň rok ve společné domácnosti a to nějak doložit.
A pokud byste nejdříve postavili a pak se vzali, tak na něj nic automaticky nepřejde.
@j.a.n.i1 podle mě je u stavebka stejná podmínka jako u hypo…přeci nepostavený dum se ještě na nikoho nepíše ![]()