Měšťáci versus Lonťáci

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
3911
7.7.10 22:33

Měšťáci versus Lonťáci

zdravím, ráda bych nakousla téma bydlení ve městě a na vesnici. Výhody a nevýhody. Hlavní co nás v současnosti trápí je cena bytu, který chcem platit hypotékou. Brno má ceny jiné než vzdálené vesnice, ale dá se to ustát bez toho aby vám doma v cizí vesnici hráblo? Stačí mít svůj byt a svoje dítě? Seznámí se člověk všude? Jak to vidíte? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9454
7.7.10 22:39

cus…tak to zalezi na tom jakej si clovek…ja se stehuju celej zivot vsude mozne po vsech certech a vsude mam spoustu kamaradu :-D taky jsem platila drahej najem v brne…a pak jsem se rozhodla ze se na to muzu vyprdnout a koupim si barak na hypoteku…po zjisteni ze v brne dam za zriceninu 2 miliony sem si koupila cca 30km od brna za 650tis docela velkej barak i s velikym pozemkem a spokojenost…aji pracu sem tu dycky bez problemu nasla :) a mimo jiny ono ty dediny je neco uplne jinyho nez byvalo…3/4 obyvatel sou tu brnaci :mrgreen: lontaci se stehujou do brna :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
891
7.7.10 22:58

Přesně tak, záleží, jaký jsi typ a taky na co jsi zvyklá. Od narození jsem bydlela ve velkém městě, pak se s přítelem odstěhovala na malého města (ne vesnice). Ještě jsem si říkala, že to ujde, že to zvládnu, když je to přece jen město. Ale nezvládla - mělo to mix negativ města i vesnice (lidi si viděli vzájemně do talíře, ale chovali se k sobě anonymně, jako by se neznali, občanská vybavenost byla, ale nebyl výběr a úroveň děsná, ke kraji města kousek, ale všude jen pole, takže příroda nic, doprava ano, ale málo často atd.). Po 3 letech jsme se vrátili zpátky do města a vzali si hypotéku. Možná bych lépe ustála tu vesnici, když bych počítala s tím, že si kvůli všemu musím dojet do města. Takhle jsem se nemohla smířit s tím, že jakoby mám to, na co jsem byla zvyklá, ale stejně je mně to k ničemu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
48576
7.7.10 23:01

Všechno má své výhody.také záleží na tom co je to za vesnici a zda máš auto.Bez auta to určitě bude těžší tim spíš když pak rozvážíš děti.
Já bych dříve bez města nevydržela což sem si vyzkoušela na 4 měsíce a pak sem z brekem jela zpátky do světla velkoměsta :lol: .Čim sem staršim láká mě spíše venkov ale zase nechci být sobecká a jít někam kde by Maty neměl kamarády a nebo někam daleko od města.Satelitní městečka jsou většinou dražší než bydlení ve městě.

Určitě ale pujdu mimo hlavní město někam na okraj  :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
7.7.10 23:09

Dokud jsme neměli děti, bylo bydlení v bytě neuvěřitelně pohodlné… Nevadilo nám i společné vlastnictví domu, prostorů mimo byt a podobně…

Ale když se nám narodily děti, zjistili jsme, že se nám už nechce podřizovat většině, přestalo se nám líbit, že o opravách a správě domu se společně rozhoduje jinak, než jak se nám líbí… Prostě začali jsme hledat samostatné bydlení.

Teď bydlíme za městem ve svém a jsme spokojení… Ale vidíme spíš výhody bytu než jeho nevýhody - všechno zlé se rychle zapomíná…

L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5173
7.7.10 23:32

jako dítě jsem bydlela na vesnici- výhody-čisto,ticho,jako děcka jsme lítaly kde se dalo,naši měli zahrádku,
nevýhody-dojížděni do školy,k doktorům,nákupy na celý týden…
teď bydlím ve městě v paneláku: výhody- minimální udržba,otočím kohoutkem a je tu teplo,nepotřebuju auto do obchoďáku to mám 5 min pěšky,do města 15min pěšky,nebo jezdá městská,bemusím cestovat do práce,k doktorovi,
Nevýhody: drahy bydlení,čumíme si tady navzájem do oken ( kdo špatně vidí používá dalekohled :cert: ) ,moc sousedů,takže žádná domluva,děti nemůžu dát na pískoviště a vařit si v kuchyni a hlídat je z okna, hnusný,špinavý pískoviště,příšernej vzduch a minimum soukromý…
Hodně záleží na člověku co od bydlení očekává…Pro mě by byl ideální baráček na kraji města,se zahrádkou a pěkným prostředí-ale to je o penězích,tak ještě 5 let je zaplacenej byt a stavíme :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32
8.7.10 00:14

mabit ..kdo špatně vidí, používá dalekohled… :mrgreen: :mrgreen: ..tak to mě pobavilo, ale souhlasím, je to tak :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24320
8.7.10 04:23

Mam cerstve srovnani.Bydlela jsem ve meste od narozeni ted uz pul roku bydlime na vesnici na byte hned za Brnem takze Brno je zarohem.
Samozrejme i ta vesnice ma sve mouchy mame zde potraviny ale jsou tak drahe ze pro vice jak 2polozky se mi vyplati jet do Brna,vsechno uz clovek nema u baraku jak drive,spojeni do mesta,skolku budem mit z ruky.Pokud se ale jeste nekdy budu stehovat tak na barak a na vesnici zustanu.
Kamaradky tu mam ale my se stehovali a uz tu nejake bydleli.Seznamit se urcite da.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44170
8.7.10 06:33

Opravdu záleží, jaký jsi typ :mrgreen:
Já jsem jako malá bydlela na vesnici, babičku jsem měla ve městě a studovala jsem v ještě větším městě - Brno.

Na vesnici se mi vůbec nelíbilo, už bych tam nechtěla žít. Mám k tomu odpor i proto, že naši měli velkou zahradu, svého času i pole, museli jsme tam hodně pomáhat..
A taky k vůli tomu, že jsem do školy i na kroužky dojížděla a vše jsem musela volit podle toho, kdy jede poslední autobus.

Jako studentce se mi moc líbilo ve větším městě - Brno. Sice jsem nikdy nebyla na rušný noční život, ale bylo tam více možností - brigády, obchody.
Dnes bych tam s dětmi nechtěla žít. Už i proto,že se nikde člověk nedostane z města pěšky, jen MHD, která ve špičce v zácpě stojí i několik desítek minut, i do přírody, parku se prostě z centra musí jet.Zažila jsem několikrát, že „šalina“ tak prudce zabrzdila, že se převrátil kočárek i s dítětem :-(
Bydlíme ve městě asi 50 000 obyvatel, to mi vyhovuje. Přestože bydlím kousek od centra, máme dvůr i pískoviště - společné pro 5 rodin. Vše mám po ruce a všude se dostanu pěšky - i do vzdálenějších parků..Se sousedy si rozumíme, děti mívají bazének, společně grilujeme.. Prostě děláme spoustu z toho, co dělají na vesnici na zahradě.

Navíc bydlíme sice v nájmu, ale trvalém. Nikomu nezávidím v dnešní době hypotéku na domek, ty stálé opravy, úpravy, údržby, práci, která pohltí veškerý volný čas.A taky tu nejistotu,co se stane, když skončí fixace hypotéky,potom nějaká nepředvídatelná situace a nebudu mít na zaplacení.
My si zaplatíme svoje, opravíme to nejnutnější a máme klid..Neříkám, že tu zůstaneme celý život, ale zatím nám to maximálně vyhovuje.Stejně jako sousedům, kteří tu bydlí i přes 20 let.

Často jezdíme na vesnici, k našim, na chatu, ale po pár dnech se už neskutečně těším „do civilizace“ :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11822
8.7.10 08:12

Vždycky je to o lidech a o penězích. Já skoro celý svůj život žiju v Brně a vím, že na vesnici s dojížděním bych si hodně těžko zvykala. Možná na starý kolena změním názor a budu chtít někam na vesnici, ale teď prostě pokud bych vyloženě nemusela tak ani omylem. Dětství jsem prožila v okrajové části a tam to bylo super - kousek les, pole, v zimě kopec na sáňkování, žádnej velkej provoz, kilák od baráku řeka - prostě pohoda. Jenže i ten okraj už není co býval, rozrůstá se to tam a o slabém provozu aut už nejde mluvit :twisted: S manželem teď bydlíme kousek blíž k centru, ale v dobré oblasti, odkud je dobré spojení na spoustu směrů. Máme barák s malinkou zahrádkou - to taky dělá hodně, v bytě bych asi tak nadšená nebyla :mrgreen:
Zas na druhou stranu zvyknout se dá na všechno :wink: Pro mě by asi největší problém byli kamrádi, nejsem až tak družnej typ a seznamovat se s maminkama na pískovišti není zrovna moje hobby :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17042
8.7.10 08:39

Tak já jsem odmalička vyrůstala na vesnici. Několikrát jsme se stěhovali. Bydleli jsme i ve městech, ale to jsem byla fakt mailičká, takže mi utkěly jen ty vesnice.
Ono není vesnice jako vesnice.
Přestěhovali jsme se z jedné, kde jsme měli byt v paneláku - takže teplá voda hned, ústřední topení, minimální údržba, takže takové pohodlí + ještě jsme měli hned vedle zahrádku, dětí bylo jako smetí = pro mě a sourozence kamarádi, bylo tam koupaliště, sámoška, i nějaké to kulturní vyžití, pro rodiče hospody, kino aj, i dopravní spojení bylo dobré.
No a pak jsme bydleli asi 14 let ve vsi, kde chcíp pes. Doslova. Bydlelo tam všehovšudy 80 obyvatel, z toho asi půlka důchodci o holi. Každý si tam viděl do talíře, drbalo se všechno a všude, ale mezi sebou byl na sebe každý jak milius. Navíc měli mezi sebou určití obyvatelé nezdravé vztahy (několik případů incestu!!! apod.) 8-o
Naši tam koupili dům, který se musel hodně rekonstruovat, takže táta trávil čas v práci nebo prací na baráku. K tomu patřily velké louky, políčko - takže další práce. Navíc jsme měli snad všechna menší hospodářská zvířata, což zase znamenalo práci pro nás děti.
Jako malé holky jsme se ségrou předtím, než jsme šly do školy, musely nakrmit králíky (= lézt na sení pro seno), slepice, kachny, husy, kozu a prase :roll:. Postarat se zase, když se přišlo ze školy. Večer zahánět drůbež atd atd. V létě byla dřina se senem, zahrádkou a stavbou (se ségrou jsme měly o prázdninách nedobrovolnou brigádu - čistit cihly ze dvou bouraček :roll: ) a je to ještě hoooodně…
Jako já jsem celkem vděčná za to, že to všechno umím, i když někdy toho bylo opravdu dost.
Na druhou stranu, jsme jako děti měly i čas pro sebe, jenže moc nebylo s kým ho trávit. Na té vesnici byli už pak jen dva klulci přibližně stejného stáří a pak už nikdo. Zase ta příroda tam byla opravdu pěkná. Ale za cenu toho, že na zastávku jsme to měli 2 km a teprve odtamtdu dopravní spojení do školy, práce a města.
Mamka tahala těžké nákupy, my jsme nemohli chodit do žádných kroužků, v létě nebylo, kde se koupat, v zimě byla vesnice odříznutá od světa. Když se někde porouchalo např. el. vedení, čekalo se třeba i týden bez proudu na opravu.

No pro svoje dítě si rozhodně představuji jiné dětství. A protože už jsem si zvykla na luxus města, rozhodně bych se na takovou ves dobrovolně nevrátila. Na okraj města do domečku by mě to lákalo, ale jinak ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3911
8.7.10 09:02

ahoj, tak se dívám, že i přesto, že to včer tak nejelo, tak mi sem naskákalo plno zajímavých příspěvků :dance: Holky děkuju.
Já mám obě babičky na vesnici, vím jaké to je hrát si před domem na silnici a vědět že auto projede tak jednou, dvakrát za den.. :jazyk: nebo lítat po zahradě s bazénem, natrhat si meruňky, jahody atd. Na druhou stranu jsem právě taky žila i ve větších městech (Praha a teď Brno) a taky mi dělá dobře luxus MHD (zvlášť v Brně i noční rozjezdy, ale už mě tak neláká ten noční život). Člověk má všechno po ruce, nemusí plánovat, když něco tak sjede třeba i v noci do tesca a je to. Strašně moc jsem vždycky chtěla dům se zahradou. Ale mám pocit, že bych na to stejně neměla čas. Pořád uklízet, opravovat, starat se o zahradu atd. Kromě toho v Brně je to fakt šílené ty ceny. Řekli jsme si s přítelem, že když to nepujde v Rousínově (to teda není až tak uplně pidivesnice - má školy, školky, koupák, celkem slušně dostupné služby), tak bychom se vrátili. Snad to není jen má naivní představa, že i rozjetá hypoška se dá prodat. Auto máme, ale jen jedno, a tím jezdí přítel na tři směny. Čili ne vždy ho mohu používat :-?
Je fajn, že se tu s vámi můžu poradit, protože mi otevíráte nové plusy a mínusy, které jsme třeba ještě nepromysleli a to nám ke konečnému rozhodnutí jistě prospěje :kytka:
A nebo otevřu skupinu Rousínov a rovnou se zeptám maminek jak se jim tam žije a jesti některá pujde venčit kočár se mnou :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
8.7.10 19:38

Příspěvek upraven 03.11.18 v 23:48

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3911
9.7.10 09:31

jé Gabi tak to jsi mě opravdu potěšila moc, včera jsme koukali na byt u školy a školky a vypadá to že by to snad (tfuj tfuj tfuj) mohlo dopadnout :mavam: takže pápá už brzy v Rousiku
jo akorát s těma doktorama si moc jistá nejsem, myslim že nějaké středisko tam je ale děsím se zkusit na jaké úrovni :nevim: už jsi tam byla u doktorů?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
10.7.10 10:46

Příspěvek upraven 03.11.18 v 23:49

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie