Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj,
tady se ví všechno, tak se zase obracím pro radu.
Jsme spolumajiteli rodinného domu a druhá majitelka se rozhodla pronajmout volný byt.
Potřebuje k tomu mé svolení? Nebo co mám vlastně dělat?
A jak je to u podnájemníků s trvalým bydlištěm? Oni by ho chtěli kvůli školce, ale já bych se toho dost bála. Jak člověk někde jednou dostane trvalý pobyt, tak je dost těžké ho pak vystěhovat, ne? Ale kde pak mají všichni podnájemníci trvalé bydliště?
Díky moc,
Halka
Ahoj,Halko
ke Tvemu 1.dotazu NEVIM ![]()
Ale k druhemu dotazu muzu rici tolik,ze my jsme byli mnohokrat s manzelem i detma v roli podnajemniku a VZDY JSME POTREBOVALI MIT TRVALE BYDLISTE NA ADRESE,KDE JSME BYDLELI V PODNAJMU.......
A jak jsme to resili?
Poprosili jsme pronajimatele,at do smlouvy dopisi veticku: 'Pronajimatel souhlasi se zrizenim trvaleho bydliste pro najemce ABCDE na adrese Xy. Najemce se vsak zavazuje , ze NEJPOZDEJI DO PETI DNU ODE DNE UKONCENI NAJEMNIHO VZTAHU ODHLASI ADRESU TRVALEHO POBYTU Z MISTA PODNAJMU A TO POD SANKCI 500 Kč(například) ZA KAŽDÝ DEN NEDODRŽENÍ TOHOTO BODU.
Nebym problem-vsichni byli ochotni vyjit vstric
![]()
Halko,
1. taky nevím, ale tuším, že nemusí se ptát.
2. jestli s majitelkou budou mít podepsanou smlouvu, mají na trvalý pobyt nárok.
Tak k tvemu prvnimu dotazu ,myslim ze potrebuje vase svoleni,k tomu aby byt mohla pronajmout,protoze pokud jste obě majitele.A s tevalym pobytem je to tak ze se to musi upravit do smlouvy,takze bud souhlasite s trvalym pobytem nebo ne.Ale jiste zavest do podnajemni smlouvy.
Jsem v roli podnájemníka a mám tady trvalý pobyt. Kvůli zaměstnavateli, zdravotní pojišťovně atd. atd. Je mně jasné, že pokud bych se po odstěhování neodhlásil, tak budu domácím akorát komplikovat život, ale ničeho nedosáhnu - můžou podat návrh na zrušení mého trvalého pobytu a po určité proceduře bude skutečně zrušen.....
Urcite potrebuje Tvuj souhlas a presne jak pisi ostatni… Pokuste se trvale bysliste osetrit smlouvou, ale neni to pravidlem - mnoho pronajimatelu to nedovoli (pochopitelne) a argument (kvuli skolce) mi neprijde az tak adekvatni… Nebo snad potencialni najemnici maji zjisteno, ze pokud nebudou mit v miste, kde bydli, trvale bydliste, ze jim ditko nevezmou? Tady u nas to totiz nikoho nezajimalo - bylo pro ne rozhodujici, kde opravdu bydlime ![]()
Já tedy nejsem právník, ale pokud jste spolumajitelé a jedná se o rodinný dům s tím, že každý z vás je majitelem ideální části domu, tak bys měla dokonce figurovat i v té smlouvě ne? Jinak by podle mě mohla být považována za neplatnou. Trvalý pobyt dle mého nikoho k ničemu neopravňuje, ale dala bych si pozor na to, aby smlouva byla na dobu určitou. Pokud by byla na dobu neurčitou, mohli by si nárokovat náhradní byt. Pokud by se neodhlásili po vypršení smlouvy, je možné je nahlásit na obecní úřad, ale je to asi opruz. To jsou info, co jsem tak různě pochytala.
No, já bych trvalý pobyt nepovolila, taky pronajímám… A ty sama nemůžeš nikomu zrušit trvalý pobyt, takže pokud si ho (pod)nájemník neodhlásí sám máš na problémy zaděláno…( např. exekutor,tahanice po policii…)
Po mých zkušenostech kdy mi nájemníci dluží a ještě udělali dost velkou škodu
ani nááááhodou
V našem státě právo stojí na straně nájemníků i když jsou to gauneři
Neříkám, že jsou všichni nájemníci špatní ![]()
kopíruju
Dle ust.§ 10 zákona č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel, se místem trvalého pobytu rozumí adresa pobytu občana v České republice, kterou si občan zvolí. Je nutno zdůraznit, že z přihlášení občana k trvalému pobytu nevyplývají žádná práva k objektu ani k vlastníkovi nemovitosti.
V případě, že jste vlastníkem nemovitosti, budete mít také právo trvalé bydliště zrušit. To by se řídilo dle ust. § 12 zákona č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel. Na Váš návrh by mohla ohlašovna trvalého pobytu (na místním obecním/ obvodním úřadu) rozhodnout o zrušení údaje o místě trvalého pobytu osoby. Jen byste tuto skutečnost musela nějakým způsobem odůvodnit. Jestliže má Vaše nájemnice stále platnou nájemní nebo podnájemní smlouvu, pak jí odtud odhlásit nemůžete. Nemožnost odhlášení platí i na dobu výpovědní, tedy 3 měsíce od doby, kdy jste jí výpověď z nájmu dala.
Pozor na skutečnost, že občan nesmí tento objekt nebo jeho vymezenou část využívat, tzn. nestačí, že odpadl užívací titul, ale je třeba, aby občan byt vůbec neužíval (odstěhoval se), což se v případě potřeby prokazuje výpovědí svědků (za určitých okolností by bylo možné akceptovat i čestné prohlášení majitele, pokud není pochybnost, že je nečiní účelově).
Přesně tak, jak to zkopírovala kolozubka, tak tomu taky rozumím. Prodiskutovali jsme s panem domácím všechny možnosti, co by se mohlo přihodit, no a dohodli jsme se na způsobu, jakým by ukončení nájemní smlouvy probíhalo. Já jsem navíc ještě sepsal a předal mu prohlášení, že se po dobu pobytu v jeho bytě nebudu žádným způsobem zadlužovat - žádné braní si půjček, žádné nákupy na splátky. Takže můžu říct, že teď jsou obě strany o poznání klidnější…
Ještě mě tak napadlo - ale nejsem právník, zkus si to pozjišťovat - že může záležet na způsobu spoluvlastnictví. Pokud je každá z vás majitelkou ideální poloviny rodinného domu, pak by měl být tvůj souhlas potřeba. Pokud je ve smlouvě nebo lépe v zápisu do katastru (na listu vlastnictví) vymezeno, že každá z vás je majitelkou jedné bytové jednotky v tomto rodinném domku, pak si myslím, že tě spolumajitelka o souhlas žádat nemusí a může se svou bytovou jednotkou nakládat podle uvážení. Ale nejsem právník…
Tak já to pochopila tak, jak píše Jura v tom posledním příspěvku, že dům máte rozdělený fyzicky, pokud jste spolumajiteli a máte ideální polovinu, tak byste určitě měli být i na podnájemní smlouvě. Ale ty jsi napsala, že se byt rozhodla pronajmout spolumajitelka, tak já nějak tuším z toho, že máte dům rozdělený.
K tomu trvalému pobytu, podnájemníci to většinou nevědí a nevyžadují ho, ale pokud by chtěli, tak na to opravdu mají nárok.
Hm ideální je dát do smlouvy, že ukončením nájemní smlouvy automaticky zaniká i právo k trvalému pobytu a ten bude okamžitě odhlášen buď nájemcem nebo pronajímatelem pokud tak nájemce neučiní. A jinak trvalý pobyt je jen evidenční údaj a nevznikají jím žádná práva k nemovitosti.