Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, vím, že diskuzí na téma pozitivní protilátky v těhotenství je hodně, jen mi to pořád nejde do hlavy.Jsem RH- a manžel RH+. Jsem po druhé těhotná, poprvé muselo být ve 12 tt přerušeno a tehdy mi píchli antiD pro případ dašího těhotenství. Teď kdy jsem těhotná ve 32tt. mi zjistili pozitivní protilátky, myslela jsem, že když mi tehdy píchli antiD, tak žádný problém nebude.
Jsem sice těhotná poprvé(27 tt)ale nedavno jsem řešila to samé.Taky jsem rh- a přítel rh+,doktor mi předepsal očkovací látku (rhesonativ)a vzhledem k tomu že je to novinka tak že jsem měla celkem velkej problém vubec sehnat,stala mě 1ml 850kč. Sice jsem měla napsany 2ml ale ještě že tak bych se nedoplatila.
No moc mě neděste..Taky jsem Rh-, manžel Rh+, první syn Rh- po manželovi, po porodu mi píchli to cosi, co by mělo vše zachránit u dalšího těhu..No a teď jsem podruhé těhu a zatím asi vše o.k., ale na žádných testech navíc jsem nebyla..Teď zrovna jsem byla na OGTT, tak myslíte, že tam by to taky zjistili?? Docela se toho bojím..
Vím, že už byly případy, kdy sice píchli tu injekci jak měli a stejně byl při dalším těhu problém…
Já jsem měla do teď také vše v pohodě, až teď v tom 32 tt, kdy se dělají odběry to zjistili, tak mám jít v ponděli na daší odběr krve, tak nevím co se pak bude dít. Snad to nebude nějak stoupat či co. ![]()
jsem taky Rh- a přítel Rh+ mimčo bylo taky Rh+ a mě píchly protilátky hned po porodu a ted po půl roce mám jít k dr na kontrolní odběr.
Ahojky, jsem také Rh- a manžel Rh+. Po každém zákroku mi píchali protilátky. Holka byla naštěstí Rh- po mne, kluk je Rh+, ale protilátky mi nestouply. Tak držím pěsti ![]()
Bongiorno18 píše:
No moc mě neděste..Taky jsem Rh-, manžel Rh+, první syn Rh- po manželovi, po porodu mi píchli to cosi, co by mělo vše zachránit u dalšího těhu..No a teď jsem podruhé těhu a zatím asi vše o.k., ale na žádných testech navíc jsem nebyla..Teď zrovna jsem byla na OGTT, tak myslíte, že tam by to taky zjistili?? Docela se toho bojím..Vím, že už byly případy, kdy sice píchli tu injekci jak měli a stejně byl při dalším těhu problém…
Bohužel z tohoto testu se hladina protilátek nezjistí. Tento test se dělá standartně při odběrech krve v poradně. Tuším že se dělá při prvotním screnningu na krevní skupinu s STD. Poté se správně dělá okolo 25. týdne (ale ne vždy se ten test udělá) a právě nakonec okolo 32 - 33. týdne. Pak pokud jsou protilátky pozitivní tak se to řeší na základě výše protilátek a jestli i dále stoupají (myslím, že se pacientka odesílá na specializované pracoviště, kde se řeší další postup - to je fakt individuální). Tak mrknětě do průkazky jestli tam nemáte něco napsaného. Lucka
Ahoj holky, trochu to tu oživím ať nezakládám nové téma.. Dokázal by mi tu někdo vysvětlit co znamená zpráva kterou jsem dostala na posledni kontrole v 35tt? Předešlé odběry negativní a teď ten poslední pozitivní. Cituji přesnou zprávu:
V plasmě pacientky prokázána nepravidelná tepelná aloprotilatka anti-cw reagující v enzymovém (papain) testu, z hlediska hemolytickeho onemocnění plodu a novorozence klinicky významný nález.
Senzibilizace erytrocytů protilátkami neprokázána.
Jinak ještě doplním, že je to mé druhé těhotenství, jsem Rh-, manžel je myslím Rh + a syn je Rh -
Omlouvám se za sloh ale už jsem z toho celkem špatná
![]()
@Hanina-28 myslím, že nejlépe se obrátit na svého gynekologa, aby ti to pořádně vysvětlil. Tohle je strašně moc odborné a složité a pochybuji, že ti dá tady někdo opravdu uklidňující odpověď. Zítra mu zavolej a poptej se, nebo se tam zastav, jistě tě čeká další kontrolní odběr. každopádně neboj budou tě hlídat, záleží jaké hladiny těch protilátek jsou a jak stoupají. Ani já jako PA ti na toto nejsem schopná odpovědět, od toho jsou lékaři.
Tyhle protilátky nemají s Rh nic společného.
Můj gynekolog mi nic nevysvětlil, protože sám vůbec nevěděl. Poslal mě do fakultky, kam jsem docházela celé těhotenství na uzv, sledovali průtoky v tepně v hlavičce a volnou tekutinu v bříšku. Hrozí totiž závažná hemolytická nemoc plodu či novorozence, anemie nebo silnější žloutenka. Doporučili mi porod v perinatologickém centru, v 38tt, pak se riziko zvyšuje. U nás naštěstí bylo vše v pořádku. Po porodu miminku častěji měřili bilirubin, ale všechno ok, 3.den jsme šli domů.