Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Čauky lidi ![]()
Chtěli bychom pozměnit jméno našeho téměř půl ročního syna, z Filip na Filippo. Je to v podstatě jen drobná změna, dříve nás to bohužel nenapadlo, tak to budeme řešit až teď, trochu složitější cestou. Jaké máte zkušenosti s papírováním ohledně změny jména malého dítěte? Konstruktivní důvod k tomuto kroku samozřejmě máme a případně najdeme další. Na to, zda je to hloupé měnit jméno již narozenému dítěti, se Vás neptám, tak si můžete ušetřit psaní. Ráda bych jen přesněji věděla jak postupovat, či jaké komplikace by to mohly protáhnout.
Předem Vám děkuji za všechny rady. ![]()
Myslím že v tomto případě by mělo jít vše hladce.
Mohu se zeptat, jaké máte ty důvody ke změně?
@Anonymní píše:
Myslím že v tomto případě by mělo jít vše hladce.
Mohu se zeptat, jaké máte ty důvody ke změně?
Třeba ten, aby oba bráchové měli „cizí“ jméno. Aby se syn nejmenoval nadále stejně jako jeho biologický otec. Další důvod, plánované stěhování do zahraničí. Je toho hodně a dost se dá ještě vymyslet.
Nedavno tady byla o tom diskuse, ale uz si nevzpomenu na presny nazev
Nicmene tusim to nic sloziteho nebylo, takhle male dite nema moc dokladu…zajdi na matriku, urcite ti poradi, zaplatis tusim 1000Kc, oni vystavi novy rodny list, pak se to nahlasi na zdravotni pojistovnu, pripadne jestli ma pas nebo detskou obcanku, bude to chtit novy.
@novomamča píše:
Třeba ten, aby oba bráchové měli „cizí“ jméno. Aby se syn nejmenoval nadále stejně jako jeho biologický otec. Další důvod, plánované stěhování do zahraničí. Je toho hodně a dost se dá ještě vymyslet.
Nevím, jak to máte s biologickým otcem, ale ten s tím bude muset souhlasit, pokud je v rodném listě.
A bio otec souhlasi? Jinak musite pres soud, znama ted resi zmenu prijmeni deti, ale to je to stejny, a otec i kdyz se nezajima, tak nesouhlasi a budou muset k soudu
http://www.mvcr.cz/…rijmeni.aspx
@Tunrida píše:
Nevím, jak to máte s biologickým otcem, ale ten s tím bude muset souhlasit, pokud je v rodném listě.
@anivbl
Otec s tím naprosto souhlasí.
Děkuji za odpověďi, mám kolem toho obavy asi zbytečně…
Preco preboha Filippo? deti sa mu budu v skole smiat. Sory, ale je to trapne mat taketo meno pokial nie je Ital. Take teple meno pre chlapca, mam ho v kategorii Romeo, Rene… Este mu daj do uska nausnicku a budu ho na zakladke zatvarat do skrinky. Ubohe dieta ![]()
Nedávno jsem měnila křestní jméno. Je to naprosto jednoduchý proces. Zajděte na matriku, s sebou si vezměte rodný list dítěte a 1.000 Kč na poplatek. Tam vyplníte jeden krátký formulář. Do něj se uvádí i důvod, ale podle mě si můžete vymyslet cokoliv. Pokud se jedná o u nás schválené jméno, zhruba za týden si na matrice vyzvednete rozhodnutí o povolení změny. Pokud je neschválené, budete čekat déle. Potom vám poštou přijde nový RL dítěte. Až ho budete mít, radši zavolejte na zdravotní pojišťovnu, zda jim matrika změnu oznámila. V mém případě to udělala, ale paní mi říkala, že je dobře, že si to ověřuji. Pojišťovna vám pošle novou průkazku a pak to nahlásíte u všech lékařů, ke kterým s mimčem chodíte. To by mělo být vše ![]()
@Gita17 píše:
Preco preboha Filippo? deti sa mu budu v skole smiat. Sory, ale je to trapne mat taketo meno pokial nie je Ital. Take teple meno pre chlapca, mam ho v kategorii Romeo, Rene… Este mu daj do uska nausnicku a budu ho na zakladke zatvarat do skrinky. Ubohe dieta
Díky za názor. Je to u nás doma dlouho rozebírané rozhodnutí a to se nezmění. Jméno se mám moc líbí, neřadila bych ho do kategorie jako ho řadíš ty. Je ještě malý, do školky by pravděpodobně snad už neměl nastoupit v čr, jestli vše proběhne bez komplikací. Dalším podstatným důvodem je, aby se jeden syn jmenoval po otci a druhý ne, nebylo by to vůči jednomu „fér“, ač se to někomu zdá jako naprostá banalita, mě to přijde momentálně podstatné. Znám spoustu otřesných jmen, které bych svým synům nikdy nedala. Jméno Filippo v čr není tak běžné, ale není ani tak moc cizí.
Příspěvek upraven 10.12.16 v 10:51
@novomamča píše:
@Seren Moc Ti děkuji!
Vůbec není zač ![]()
Ještě na doplnění… teď jsem si uvědomila, že to zdravotní pojišťovně nehlásila matrika, ale úřad, kde jsem zažádala o nový OP. Jelikož tam nepůjdete, na tu ZP si skočte.
A taky jsem si vzpomněla, že tady někdo psal, že si nový RL vyzvedli osobně na matrice. Ale oni vám tam řeknou, jako formou ho dostanete ![]()
@novomamča píše:
myslím, že by to mělo jít bez problémů. Ale souhlas bio otce je nutný a těžko říct, jaké máte vztahy.
@novomamča píše:
@anivbl
Otec s tím naprosto souhlasí.
Děkuji za odpověďi, mám kolem toho obavy asi zbytečně…
aha, dočítám až ted. V tom případě myslím, že no problem ![]()
@pe-terka Děkuji za odpověď.
Asi jsem tu informaci podala špatně. Filipův biologický otec je můj současný partner, asi stačilo napsat jen otec.