Proč vadí trendy u jmen?

• Fotoalbum (2)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
6.12.16 18:25

Proč vadí trendy u jmen?

Ahoj,

ráda bych se zeptala, spíše tak ze zvědavosti, proč by mělo vadit, že jména podléhají trendům? Hodně se tady objevují názory, jak jsou některá jména strašná, a jak je šílené, když se jména často opakují, jak se někomu jméno zprotivilo, když ho slyší často atd atd… Tak by mě zajímalo, proč vlastně to tak je? Je mi jasné, že se najde pár jedinců, kteří prostě potřebují jít proti proudu a nemají čistě z principu rádi trendy věci. Ale nadruhou stranu většina lidí (především žen), ráda nosí médní oblečení, boty, lidé si kupují i elektroniku/auta podle toho, co zrovna frčí. Opět říkám, že to nemusí mít tak všichni, ale většina ano, protože právě tak ten trend vzniká. A proč to tedy u jmen tak vadí? Ano, jméno má mít nějakou rozlišovací funkci, ale zase i tak těch jmen je hodně, i mezi těmi populárními jmény. Navíc ať dáte cokoliv, tak si nezajistíte, že se zrovna ve „vaší“ školce neobjeví pár dalších dětí s tím daným jménem. A není tedy lepší dát něco, co zní hezky, hodí se do dnešní doby (proto to taky tolik lidí použije), než něco, co není tak hezké, tvárné, nebo je staromódní, jenom proto, aby to nebyl zrovna trend? Já jsem například Michaela, narodila jsem se v roce, kdy to bylo jedno z nejčastějších jmen. A stejně se mi jméno líbí, nikdy jsem tím netrpěla, naopak jsem ráda, že mi rodiče nedali buď nějaký výstřelek na tu dobu, nebo naopak něco staromódního, jenom proto, aby nás nebylo moc. My chceme mít dvě děti (čekáme první, ale zatím se neví, co to bude) a máme vybraná jména. Pro holky Sofie, Stella, pro kluky Max a Alex. Jsou to jména rozhodně moderní a patří mezi momentální trend. A to se mi právě líbí. Tak se jenom tak ze zvědavosti ptám, proč by to mělo vadit :mrgreen:. Jo a nemyslím, že by jich na hřišti přiběhlo 5, děti většinou poznají svojí mámu a než se rozeběhnou, tak se přece podívají, kdo je volá…a i kdyby jich přišlo víc, tak se nad tím zasměju a není to přece důvod vzdát se vysněného krásného jména.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1375
6.12.16 18:27

Na mě je to moc dlouhý, tak jsem nečetla celé, ale Stella a Alex jsou za mě super.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9312
6.12.16 18:30

Ale nevadí, resp. každýmu vadí něco jinýho. Někomu teplo, někomu zima, někomu nový trendy jména, někomu starý obnošený jména, někomu jména - starý vykopávky, někomu vadí koprovka a jiný se po ní může utlouct. Neřeš, nerozebírej a na první dobrou dej to, co se vám doma líbí. Mě se taky většina jmen nelíbí, ale že se mi nelíbí, neznamená, že mi ty jména vaděj. Naopak. Pak mě překvapí, jak hezky si zvyknu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35711
6.12.16 18:31

Je to jedno, spíš se mi nelíbí dávat jména podle aktuálně trendových seriálu..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
6.12.16 18:32

Jméno jsme vybírali takové, které se nám líbilo. Na nějaké trendy jsme vůbec nekoukali. Tím co je módní, trendy se neřídím, nejsem ovce abych se chovala podle stáda ;)

• Citovat
  • Upravit
5808
6.12.16 18:33

Souhlasím s tím, že je to dlouhý, takže odpovím jen na název tématu… trendy v jménech asi samy o sobě nevadí, spíš pokud někdo má četnost dávání jména(a to si myslím u obou směrů, jak u těch moderních a oblíbených, tak u těch neobvyklých) jako hlavní kriterium pro výběr, asi mi to nepříjde jako nejrozumnější volba…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1107
6.12.16 18:36

Já to treba vubec neřeším, at si každý dá jaké jmeno chce. Já mám doma také Sofii, a dala jsem to proto, že se mi to jmeno libilo už od mých nejakých 14ti let, kdy jeste rozhodne módní nebylo…ale proste s emi už tenrát moc libilo. Já tohle proste neřeším, spise jde u nejakých extremu hlavne o to díte-např. dát díteti jmeno Adolf, tak to je mi už predem toho dítete lito.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3327
6.12.16 18:38

Ve třídě máme 4 Jany a 4 Adély. Takže já svému dítěti dala pěkné jméno, které dneska nepatří mezi ty pravé trendy a jsme spokojení všichni. Trendům úplně nepodléhám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.12.16 18:41

My mame Adolfa. A opravdu neverim, ze by jich na pisku bylo 5 :lol:
Prosim o anonym nebo smazat, soukromy udaj o jmene syna.

• Citovat
  • Upravit
30379

To tvoje srovnávání jména s botami a oblečením pokulhává minimálně v tom, že když oblečení vyjde z módy, koupíš si nové. Jméno máš na celý život a tak by bylo asi moudřejší dávat ho s ohledem na to, jak se hodí k příjmení, jaký k tomu jménu máš vztah a jak se ti líbí, než s ohledem na to, co je zrovna moderní. Určitě bych nedala jméno Stella nebo Max jen proto, že je moderní. To mi přijde jako uhozené kritérium.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
589
@Anonymní píše:
Ahoj,ráda bych se zeptala, spíše tak ze zvědavosti, proč by mělo vadit, že jména podléhají trendům? Hodně se tady objevují názory, jak jsou některá jména strašná, a jak je šílené, když se jména často opakují, jak se někomu jméno zprotivilo, když ho slyší často atd atd… Tak by mě zajímalo, proč vlastně to tak je? Je mi jasné, že se najde pár jedinců, kteří prostě potřebují jít proti proudu a nemají čistě z principu rádi trendy věci. Ale nadruhou stranu většina lidí (především žen), ráda nosí médní oblečení, boty, lidé si kupují i elektroniku/auta podle toho, co zrovna frčí. Opět říkám, že to nemusí mít tak všichni, ale většina ano, protože právě tak ten trend vzniká. A proč to tedy u jmen tak vadí? Ano, jméno má mít nějakou rozlišovací funkci, ale zase i tak těch jmen je hodně, i mezi těmi populárními jmény. Navíc ať dáte cokoliv, tak si nezajistíte, že se zrovna ve „vaší“ školce neobjeví pár dalších dětí s tím daným jménem. A není tedy lepší dát něco, co zní hezky, hodí se do dnešní doby (proto to taky tolik lidí použije), než něco, co není tak hezké, tvárné, nebo je staromódní, jenom proto, aby to nebyl zrovna trend? Já jsem například Michaela, narodila jsem se v roce, kdy to bylo jedno z nejčastějších jmen. A stejně se mi jméno líbí, nikdy jsem tím netrpěla, naopak jsem ráda, že mi rodiče nedali buď nějaký výstřelek na tu dobu, nebo naopak něco staromódního, jenom proto, aby nás nebylo moc. My chceme mít dvě děti (čekáme první, ale zatím se neví, co to bude) a máme vybraná jména. Pro holky Sofie, Stella, pro kluky Max a Alex. Jsou to jména rozhodně moderní a patří mezi momentální trend. A to se mi právě líbí. Tak se jenom tak ze zvědavosti ptám, proč by to mělo vadit :mrgreen:. Jo a nemyslím, že by jich na hřišti přiběhlo 5, děti většinou poznají svojí mámu a než se rozeběhnou, tak se přece podívají, kdo je volá…a i kdyby jich přišlo víc, tak se nad tím zasměju a není to přece důvod vzdát se vysněného krásného jména.

Kdyby se nám narodila holka je to Sofie, máme chlapečka Maxmiliána :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1984
6.12.16 18:42

Jméno pro dcerku jsme vybírali tak, aby se nám líbilo a aby bylo z těch kratších, protože máme dlouhé příjmení. Trendy nesleduju, takže ani nevím, která jména jsou teď in, ale vybrali jsme jméno Věra. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9312
6.12.16 18:42
@Nowuka2 píše:
Ve třídě máme 4 Jany a 4 Adély. Takže já svému dítěti dala pěkné jméno, které dneska nepatří mezi ty pravé trendy a jsme spokojení všichni. Trendům úplně nepodléhám.

4 Jany a 4 Adély??? V jedné třídě? Že ty jsi návštěvnice z minulého století?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3481
6.12.16 18:43

Mně trendy u jmen nevadí. Dcera je Sofie, bylo to mé vysněné jméno ještě, než se stalo tak oblíbeným. Pokud budeme mít druhou holku, uvažuju nad Stellou :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
6.12.16 18:44

Děti někdy nesou na sobě břímě ambicí rodičů. A týká se to i jmen. Maminka chce nějaké super jméno (protože…) a holka/kluk až do dospělosti mají mezi vrstevníky problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze