Proč vadí trendy u jmen?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
34473
6.12.16 21:16
@Anonymní píše:
Mám syny Jaroslava a Ludvíka a vyslechla jsem si kvůli tomu dost ošklivýho.. Absolutně OUT jména :?

Jaroslav je moc hezký jméno, navíc to byla moje první láska, takže za mě :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1436
6.12.16 21:16
@Kaliopa píše: Jo, tam na ne uz cekaji :lol:

Budeš se divit, ale čekají. Češi se zpravidla v cizině uchytí velice slušně, zvlášť třeba v UK a ještě lépe v USA, kde lidi nebazírují tolik na jazyku a původu. Možná jde o výběrový efekt, že do ciziny odejdou jen ti co si víc věří, ale není potřeba o nich předem pochybovat :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3641
6.12.16 21:17
@terien píše:
Sousedce bych narovinu řekla, že mi to vadí :cert: tohle může udělat jenom omezenec bez špetky fantazie. Sousedi maji dcerku s krásným jménem, taky bych o něm přemýšlela kdyby ji však neměli oni. Hanba by mě fackovala.

Tak tohle je trapne. Pokud chci davat nejake jmeno, tak nesmim dat jmeno, ktere dali sousedi? Co kdyz se za rok odstehuji? Fakt cekas, ze Tve dite bude zit po zbytek zivota vedle sousedovic holcicky. Holka, pouzivej rozum! Omezena jsi tu Ty. Na jmena nejsou vlastnicka prava, mohou se davat dle libosti navzdory sousedum.

Příspěvek upraven 06.12.16 v 21:25

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1436
6.12.16 21:19
@Anna766 píše:
např. Bohdan Pomahač že…

Neříkám, že by měl s ryze českým jménem větší problémy se prosadit :-) Spíš je v tom ta věc, že když odejde do Ameriky Řehoř, bude si muset nechat říkat jinak, protože to nikdo nevysloví. Když to bude Adam, nebudou s tím mít nejmenší problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
6.12.16 21:21
@Tamtama píše:
můj taky.. a teď si představ,že ti sousedka jen tak oznámí, že se inspirovala a pojmenuje kluka po tom mém :cert:
a též bych se jména vzdala kvůli četnosti

mě by to bylo úplně fuk :think: Naše děti nemají originální jména, tak s touto variantou musím počítat.
Jinak k původní otázce - každý to má jinak - někdo dá časté jméno proto, že se mu prostě náhodou líbí, jinému vyhovuje být součástí davu, in. A jiný se chce zase odlišovat a stádnost mu vadí. :think: At si každý dává co chce, ale je dobré si uvědomit, že je to volba na celý život toho dítěte.

Příspěvek upraven 06.12.16 v 21:24

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3641
6.12.16 21:21
@Jar Jar píše:
Budeš se divit, ale čekají. Češi se zpravidla v cizině uchytí velice slušně, zvlášť třeba v UK a ještě lépe v USA, kde lidi nebazírují tolik na jazyku a původu. Možná jde o výběrový efekt, že do ciziny odejdou jen ti co si víc věří, ale není potřeba o nich předem pochybovat :-)

Ano, v USA s jejich prisnou vizovou politikou na Cechy cekaji. :lol: Abys tam mohla trvale zit a pracovat, legalne, tak bys musela vyhrat zelenou kartu nebo by Tvuj zamestnavatel musek prokazovat, proc zamestnal Tebe, cim jsi tak nepostradatelna, a ne mistniho. Pro bezneho Cecha je dnes legalizace pobytu v USA temer nemozna. Nevis, o cen mluvis.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
6.12.16 21:23
@terien píše:
Sousedce bych narovinu řekla, že mi to vadí :cert: tohle může udělat jenom omezenec bez špetky fantazie. Sousedi maji dcerku s krásným jménem, taky bych o něm přemýšlela kdyby ji však neměli oni. Hanba by mě fackovala.

to myslíš vážně? :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
6.12.16 21:23
@Kaliopa píše:
Tak tohle je trapne. Pokud chci davat nejake jmeno, tak nesmim dat jmeno, ktere dali sousedi? Co kdyz se za rok odstehuji? Fakt cekas, ze Tve dite bude zit po zbytek zivota vedle sousedovic holcicky. Holka, pouzivej rozum! Omezena hsi tu Ty. Na jmena nejsou vlastnicka prava, mohou se davat dle libosti navzdory sousedum.

Můžu dát jméno jaké chci, ale nemůžu se divit sousedce, že ji to vadí. To se pak inspiruje další sousedka a máme tu 10 Elisek v řadě :roll: děkuji za právní výklad, bez tebe bych tohle opravdu nevěděla :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3641
6.12.16 21:24
@pe-terka píše:

Za mnou s timto prijit sousedka, tak si klepu na celo a myslim si, ze je to pekna slipka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
6.12.16 21:26
@pe-terka píše:

Naprosto. Nelíbí se mi když je jméno často dávane.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20647
6.12.16 21:27

Jak píšete o té četnosti, tak stejně vždycky záleží na dané lokalitě. Jména, co tady padla - Sofie, Samuel, Sebastian, Karolína - ve školce (tři třídy) - ani jedno dítě. Ema, Stela - jedno dítě. Na plavání se nám sešli dva Mikulášové, v době, kdy to jméno nebylo ještě oblíbené. A tak bych mohla pokračovat… Možná někde na sídlišti jsou některá jména hodně profláklá, ale nám se nikdy nestalo, že by někde byli 3 děti stejného jména.

A my jsme dávali Matěje taky v době, kdy to ještě nebylo tak rozšířené. Bohužel pak se rozjela éra Matějů a Matyášů. Naštěstí ten náš má štěstí, že se v jeho kolektivu moc často nevyskytuje, ve třídě je jen jeden. Když se někde sejdou dva, tak to zase tak nevadí. I když pravda, kdybych věděla, že se tak rozšíří, tak bych volila jinak. Další dva synové mají taky celkem typické české jméno, ale ne tak četné, i když taky oblíbenost stoupla. Zatím jsme se ale nikde v kolektivu se stejným jménem nesetkali, ve školce jsou jediní.

Ohledně mezinárodního jména souhlasím s výše napsaným. Pokud se rozhodnou jít do zahraničí, budou originální, budou reprezentovat svůj kraj a určitě se nad tím nikdo pozastavovat nebude a naučí se vyslovovat jejich jméno, klidně „po anglicku“ (všechny naše jména mají anglickou variantu).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1436
@Kaliopa píše:
Ano, v USA s jejich prisnou vizovou politikou na Cechy cekaji. :lol: Abys tam mohla trvale zit a pracovat, legalne, tak bys musela vyhrat zelenou kartu nebo by Tvuj zamestnavatel musek prokazovat, proc zamestnal Tebe, cim jsi tak nepostradatelna, a ne mistniho. Pro bezneho Cecha je dnes legalizace pobytu v USA temer nemozna. Nevis, o cen mluvis.

Moc dobře vím, o čem mluvím :-) Víza L nebo E2 není zase tak nemožné sehnat (i bez miliónu na kontě) - jen se člověk musí trochu snažit. Ale možná, že to je právě o tom: kdo se umí snažit tak, aby je dostal, pak se umí i snažit tak, aby měl dobře placenou práci :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3641
@terien píše:
Můžu dát jméno jaké chci, ale nemůžu se divit sousedce, že ji to vadí. To se pak inspiruje další sousedka a máme tu 10 Elisek v řadě :roll: děkuji za právní výklad, bez tebe bych tohle opravdu nevěděla :mrgreen:

No a co, ze tu budeme mit 10 Elisek? Mne by to bylo jedno. Ja totiz cetnost jmen, ktere jsem dala, vubec nezkoumala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
@Kaliopa píše:
Za mnou s timto prijit sousedka, tak si klepu na celo a myslim si, ze je to pekna slipka.

Myslet si můžeš co chceš, u mě je zase slepice ta, která neumí vybrat jméno pro vlastní dítě a musí se opičit u sousedů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5696
6.12.16 21:29

Nečetla jsem diskusi, ale tak za mě se jménem ten člověk bude žít třeba 80 let, zatímco trendy boty si může koupit klidně za půl roku nové. Tak asi tak nějak. Já jsem spíš pro klasická jména, ony taky ty kombinace „trendy“ jmen s českými příjmeními vypadají přinejmenším komicky. Ale tak proti gustu… mám doma Andreu, Michala, Lucii a Šárku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze