Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Nowuka2 píše:
Dassler, Born, Loos… známí nositelé nejsou jenom dva
Jiste, ale zrovna tebou jmenovani se narodili jiz pred valkou. Povalecnych jmenovcu moc nebude. Ale to je jedno tren to asi nikdy nebude a toto jmeno neni moc oblibene uz proto, ze nezni moc libe aspon teda pro me.
@Anonymní píše:
Ahoj,ráda bych se zeptala, spíše tak ze zvědavosti, proč by mělo vadit, že jména podléhají trendům? Hodně se tady objevují názory, jak jsou některá jména strašná, a jak je šílené, když se jména často opakují, jak se někomu jméno zprotivilo, když ho slyší často atd atd… Tak by mě zajímalo, proč vlastně to tak je? Je mi jasné, že se najde pár jedinců, kteří prostě potřebují jít proti proudu a nemají čistě z principu rádi trendy věci. Ale nadruhou stranu většina lidí (především žen), ráda nosí médní oblečení, boty, lidé si kupují i elektroniku/auta podle toho, co zrovna frčí. Opět říkám, že to nemusí mít tak všichni, ale většina ano, protože právě tak ten trend vzniká. A proč to tedy u jmen tak vadí? Ano, jméno má mít nějakou rozlišovací funkci, ale zase i tak těch jmen je hodně, i mezi těmi populárními jmény. Navíc ať dáte cokoliv, tak si nezajistíte, že se zrovna ve „vaší“ školce neobjeví pár dalších dětí s tím daným jménem. A není tedy lepší dát něco, co zní hezky, hodí se do dnešní doby (proto to taky tolik lidí použije), než něco, co není tak hezké, tvárné, nebo je staromódní, jenom proto, aby to nebyl zrovna trend? Já jsem například Michaela, narodila jsem se v roce, kdy to bylo jedno z nejčastějších jmen. A stejně se mi jméno líbí, nikdy jsem tím netrpěla, naopak jsem ráda, že mi rodiče nedali buď nějaký výstřelek na tu dobu, nebo naopak něco staromódního, jenom proto, aby nás nebylo moc. My chceme mít dvě děti (čekáme první, ale zatím se neví, co to bude) a máme vybraná jména. Pro holky Sofie, Stella, pro kluky Max a Alex. Jsou to jména rozhodně moderní a patří mezi momentální trend. A to se mi právě líbí. Tak se jenom tak ze zvědavosti ptám, proč by to mělo vadit. Jo a nemyslím, že by jich na hřišti přiběhlo 5, děti většinou poznají svojí mámu a než se rozeběhnou, tak se přece podívají, kdo je volá…a i kdyby jich přišlo víc, tak se nad tím zasměju a není to přece důvod vzdát se vysněného krásného jména.
Nemůžu říct, že by mi to vysloveně vadilo, u cizích mi to jedno. Ale pokud jde o moje děti, nebo dítě v blízké rodině/blízké kamarádky, tak vždy vyjádřím svůj názor nedávat vyslovené trendy. Tím nemyslím ani top 10, ale taková ta vysloveně moderní jména, která se dříve nedávala a najednou vystřelila jejich popularita. Je to z toho důvodu, že jako učitelka se často setkávám s těmito jmény právě u určitých typů lidí. Rozhodně neříkám, že to platí u všech, to vůbec ne. Jenom píšu, že to je často. Jsou to často rodiče, kteří děti rozmazlují, jsou pro všechno jenom to nejmodernější, nejmodernější výživa - tedy dítě má automaticky bezlepkovou dietu i když mu nic není - nejmodernější oblečení,… ale především to jsou děti tzv. nedotknutelné. Děti, které nikdy nedostaly na zadek, nikdy se na ně nezvýší hlas a jejich rodiče chodí s nosem nahoru stylem, kdo je víc? Už od začátku se na mě jako učitelku v mateřince dívají pohrdavě. Opět zdůrazňuju, že to není tak, že kdo dá jméno Sofie, je takový. Ale že právě častokrát tito lidé inklinují k těmto moderním jménům a já si to potom už tak spojím a to jméno se mi zprotiví. Tedy ne tou četností, nejpoužívanější Eliška mi vůbec nevadí, ale právě tím, jaké typy lidi ho často (!ne vždy!) použijí.
@Tamtama píše:
je jich hodně, protože je to tuctové a obyčejné jménotím nechci nikoho urazit
Pokud chce dnes nekdo mene caste jmeno, muze davat jmena typu Eva, Jana, Dana, Hana. V 80. letech rozsirena, dnes mezi svetove znejicimi Charlottkami, Sophinkami a Elisabethkami a jinymi vyplody chorych mozku spise raritou.
Příspěvek upraven 06.12.16 v 19:23
@Anonymní píše:
@Malike A proč to tedy vadí, že jich je hodně? Není to právě proto, že je to prostě hezké jméno? Na to se přesně ptám, vzdáš se tedy jména jenom kvůli četnosti?
Já třeba ano. Hlavní můj požadavek byl, aby jméno neměla půlka republiky. Nechápu jak někdo může dát jméno, které uz má 10 děti z ulice.
Paradoxně mi některá trendy jména ani nepřijdou kdovijak neodolatelná.
@Anonymní píše:
Nemůžu říct, že by mi to vysloveně vadilo, u cizích mi to jedno. Ale pokud jde o moje děti, nebo dítě v blízké rodině/blízké kamarádky, tak vždy vyjádřím svůj názor nedávat vyslovené trendy. Tím nemyslím ani top 10, ale taková ta vysloveně moderní jména, která se dříve nedávala a najednou vystřelila jejich popularita. Je to z toho důvodu, že jako učitelka se často setkávám s těmito jmény právě u určitých typů lidí. Rozhodně neříkám, že to platí u všech, to vůbec ne. Jenom píšu, že to je často. Jsou to často rodiče, kteří děti rozmazlují, jsou pro všechno jenom to nejmodernější, nejmodernější výživa - tedy dítě má automaticky bezlepkovou dietu i když mu nic není - nejmodernější oblečení,… ale především to jsou děti tzv. nedotknutelné. Děti, které nikdy nedostaly na zadek, nikdy se na ně nezvýší hlas a jejich rodiče chodí s nosem nahoru stylem, kdo je víc? Už od začátku se na mě jako učitelku v mateřince dívají pohrdavě. Opět zdůrazňuju, že to není tak, že kdo dá jméno Sofie, je takový. Ale že právě častokrát tito lidé inklinují k těmto moderním jménům a já si to potom už tak spojím a to jméno se mi zprotiví. Tedy ne tou četností, nejpoužívanější Eliška mi vůbec nevadí, ale právě tím, jaké typy lidi ho často (!ne vždy!) použijí.
Proste snobove, casto bez vzdelani. Vetsinou jde o matky tzv. pipiny.
Jo, konečně se tu objevují příspěvky, které jsou k věci a odpovídají na mojí otázku - díky, určitě poznáte, komu to patří
PS: Opravdu jsem se neptala na nic jiného, než proč to vadí - komu to nevadí, tak asi odpověď znát nebude ![]()
@Kaliopa Ano, přesně. Ale znám i naprosto super rodiče s naprosto super dcerou Charlotte. Jednoduše se jim to zalíbilo, tedy nemusí to o nich nic vypovídat, ale často tomu tak je a já mám potom všechna ta „in“ jména zprotivené. Stačí jedna taková nositelka a ![]()
Já třeba nemám moc ráda cizí jména třeba ta anglická v kombinaci s českým příjmením, moc nechápu proč Stella a ne jenom Stela, ale taky se mi moc nelíbí ta úplně česká klasika jako třeba Vašek, Láďa… Taky se přiznám, že mi trochu vadí to přílišné opakovaní jmen, ale třeba moje dcera má jméno, které není úplně mezi prvními v žebříčku oblíbenosti a přesto se letos sešli ve třídě tři.
@Anonymní píše:
@Kaliopa Ano, přesně. Ale znám i naprosto super rodiče s naprosto super dcerou Charlotte. Jednoduše se jim to zalíbilo, tedy nemusí to o nich nic vypovídat, ale často tomu tak je a já mám potom všechna ta „in“ jména zprotivené. Stačí jedna taková nositelka a
Casto jsou to deti matek, ktere si nechavaji orijmeni v muzskem tvaru. Znam matku, jejiz dcera se jmenuje Amalie Anna Petr, nebot nemuze byt Petrova, coz je pochopitelne. Potom jsem slysela Elisabeth Jedlickova nebo Sophie a Charlotte Vytrzilova. No jo, co kdyby holky zily v zahranici, ze jo ![]()
Máme typické české příjmení a tak jsme dali klasické české jméno. Další důvod je ten, že nechci aby dítě mělo jméno v top 10. Moc frekventované jméno bych nechtěla
@ehoor : „příliš česká“ jména imho taky nejsou dobře. Lepší jsou jména mezinárodně vyslovitelná a srozumitelná, protože dítě, až doroste, tak jestli bude mít dost rozumu, tak z tohohle našeho blbákova odejde někam, kde se může opravdu prosadit a kvalitně žít
No a protože v takových zemích se většinou mluví anglicky, občas též německy, tak je dobré dát jméno snesitelné pro cizince ![]()
Já nemůžu říct vyloženě, že „vadí“, ale upřímně když někdo v okolí oznámí, že čeká nebo se narodila dcera, tak už mi první naskočí myšlenka „zase Sofinka nebo Emička/Emmička“. Takže spíš tak sama pro sebe otočím oči v sloup, a to jsem přitom za dob svého mládí jméno Sofie (Sophia) milovala, když jsem v devadesátých letech četla Sofiin svět a ten výklad „láska k moudrosti“ mě dostal a já chtěla mít jednou dceru toho jména. Pak mi stačilo potkat několik malých Sofinek, jejichž maminky láskou k moudrosti zrovna neoplývaly, a pustilo mě to. A když mi kamarádka vyprávěla, jak se v porodnici narodilo víc než 10 holčiček a všechny na té dlouhé chodbě byly Sofie, Sophie, Ema, Emma a jedna tuším Emily, tak jsem si ten trend spojila s těmito dvěma jmény, a když slyším o další holčičce tohoto jména, přijde mi to ohrané.
Ale nedávno jsem se v jedné diskuzi pozastavila nad tím, když jedna diskutující pronesla, že z některých starších jmen (tuším např. Antonín) jí je až fyzicky špatně a opravdu se jí z nich chce zvracet, to už je podle mě na diagnózu.
@Kaliopa No jo, co kdyby holky zily v zahranici, ze jo
Jestli mají jen trochu ambice, tak v zahraničí žít budou, protože u nás chcíp pes ![]()
@Jar Jar píše:
Jestli mají jen trochu ambice, tak v zahraničí žít budou, protože u nás chcíp pes
Jo, tam na ne uz cekaji ![]()
tak ono není úplně příjemné, když je pak ve třídě polovina dětí se stejným jménem (stalo se nám na VŠ).