PPM, kdy ji může pobírat otec dítěte

2
3.10.25 08:07

PPM a otec dítěte

Dobrý den,

máme dvouletého syna, na kterého jsem pobírala rodičovský příspěvek do 30. 9. 2025. Aktuálně jsem těhotná (termín 21. 10.) a pracovní smlouva na dobu určitou mi skončila těsně před porodem syna (srpen 2023).

Aktuálně proto nemám nárok na PPM, ale bývalá kolegyně se mi zmínila o možnosti, že by PPM mohl pobírat i otec dítěte.

Co se mi k tomu podařilo zjistit:

• Otec dítěte může pobírat mateřskou od ukončení šestinedělí.
  • Otec dítěte může dále pracovat, ale ne na stejné pozici u stejného zaměstnavatele.

Mám ale spoustu otázek:

• Je nutné, abych se teď hlásila na úřad práce?
  • Jak po porodu postupovat?

Po ukončení šestinedělí může manžel zažádat o PPM. Manželovi v práci řekli, že by mělo stačit, když mu vystaví potvrzení o tom, že má na dávku nárok. Na základě tohoto potvrzení by měli potom tu dávku přiznat mně? Nespletli si to s navýšením rodičovského příspěvku?

Prosím vás proto o radu: uniká mi něco? Máte nějaké jiné doporučení nebo zkušenosti?

Předem moc děkuji za odpovědi 🙂

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35908
3.10.25 08:13

Ne, tobě dávku nepřiznají. PPM bude pobírat manžel a bude na mateřské dovolené. Musíte spolu ještě uzavřít dohodu, že bude mít dítě v péči
Ty se teď můžeš nahlásit na úřad práce. Nebo se nahlas na pojišťovnu jako osoba pečující o dite to budeš mít nejlepší a budeš mít pokryto zdravotní pojištění až do dalšího RP.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat