PPM a problémy v zaměstnání

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
17609
19.10.17 13:52

PPM a problémy v zaměstnání

Potřebovala bych poradit pro kamarádku. Letos měnila zaměstnání. Práce je trochu sezónní, tak měla se zaměstnavatelem nějakou dohodu. Bohužel zaměstnavatel podmínky změnil a ona by měla pracovat na hodně zkrácený úvazek. Přemýšlí, jak vykrýt nízký příjem, jestli by nebylo lepší jít na 2 měsíce na ÚP. Ovšem plánuje těhotenství, tak chce vědět, jak moc by jí to pak ovlivnilo výši PPM. A to jak neplacené volno, tak 2 měsíce na ÚP. Pracuje již léta, prakticky od školy, takže 270 dní účasti na nemocenském splňuje. Pokud by otěhotněla, tak v době, kdy by nastoupila na ÚP. Po návratu do práce by pracovala až do porodu (či případné nemocenské). Což mě teď napadá, jak neplacené volno i ÚP ovlivní eventuelní nemocenskou, vyloučit se nedá nic.

Budu ráda, když mi napíšete i rizika jednoho či druhého. Třeba je jasné, že jí zaměstnavatel nemusí vzít zpět, ale to by se snad dalo pořešit novou smlouvou. Podle mě varianta ÚP není moc dobrá, ale zas tolik tomu nerozumím.

Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1326
19.10.17 14:03

Na ÚP bych nešla, ono ta mateřská se počítá z hrubého výdělku za posledních 12 měsíců! Takže když tam 2 měsíce nebude mít nic (nebo i více), snižuje se jí denní výměr. Lepší je verze aspoň pár tisíc za měsíc než nic. Případná podpora v nezaměstnanosti se do výpočtu pro PPM tuším nedává. Musí to být vyloženě ze mzdy z HPP či DPČ, kde jsou odvody, nebo u OSVČ z dobrovolného nemocenského pojištění.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101535
19.10.17 14:10

@PETRAKIM Zkus nejprve nastudovat zákony, postup výpočtu a matematiku a pak teprve raď!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17609
19.10.17 14:33

@j.a.n.i1 mohu o radu poprosit tebe? Vím, že tomu rozumíš, vídám tě v podobných diskuzích. Určitě to není o tom, jak vyčůrat se systémem, spíš jak vyřešit hrozící nepříznivou situaci. Budu vděčná za jakoukoliv radu :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
19.10.17 15:18

@kadlina Výše PPM se jí bude počítat jen z posledního zaměstnání. Pokud by tedy šla na ÚP, tak až z toho zaměstnání, které by vzniklo pak. Pokud by si vzala neplacené volno, byla by dál zaměstnaná, takže by to celé bylo bráno jako poslední zaměstnání. Pro výpočet se bere 12 měsíců před měsícem, ve kterém nastupuje na PPM. Pokud zaměstnání trvalo kratší dobu, tak ta kratší doba. Do výpočtu nevstupují vyloučené dny - např. nemocenská i to neplacené volno.

Problém s tím přerušením v podobě ÚP je hlavně v tom, aby ji vzal zpátky a nebo pokud jí vezme zpátky, tak aby jí to zaměstnání zase brzy neskončilo - pak by mohl být problém s ochrannou lhůtou. Pro nárok na PPM totiž nestačí 270 dnů nemocenského pojištění, ale zároveň musí nastoupit na PPM z pojištěné činnosti nebo v ochranné lhůtě, která je tak dlouhá jako poslední zaměstnání, max. 180 dnů. A ochranná lhůta neplyne z každého zaměstnání, takže taky záleží na druhu smlouvy/dohody a sjednané mzdě. Pokud by měla dohodu tak je to vždy rizikové z hlediska nároku na PPM - tam není taková ochrana těhotných jako u pracovního poměru, dohodu může zaměstnavatel vypovědět bez udání důvodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1326
19.10.17 15:26

@j.a.n.i1
Co vám přijde na mém příspěvku tak špatného, že mě odkazujete na matematiku a studium zákonů?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101535
19.10.17 15:28

@PETRAKIM To, ze je uplne blbe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1326
19.10.17 15:46

@j.a.n.i1 V základu to je dobře, 12 měsíců platí (potvrzuje i @Lendeš a také CSSZ na http://www.cssz.cz/…aterstvi.htm), jen jsem to více nerozšiřovala (jsou tam specifická ale). Drtivé většině lidí se to počítá ze zaměstnání, což paní také uvádí (opět jsou specifická ALE) a samozřejmě denní výměr se snižuje úměrně tomu, z jaké částky se počítá. Tedy když bude chybět v celkové částce, z níž se PPM počítá, peníz ze zaměstnání, tak prostě bude mít menší výměr. Kdybch to měla rozebírat se vším všudy, tak to bude mnohem delší. Tedy zjednodušeně řečeno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101535
19.10.17 15:53

@PETRAKIM Ne, v základu to fakt dobře není, neb jednak se to počítá jen z posledního zaměstnání a druhak je třeba neplacené volno vyloučenou dobou, takže radit někomu ať raději pracuje mimo sezonu v rámci běžícícho pracovního poměru za malo, než aby se domluvil na neplaceném volnu je z hlediska výpočtu PPM totální pitomost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101535
19.10.17 15:54

@kadlina A jinak Lendeš ti odpověděla správně ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1326
19.10.17 16:01

@j.a.n.i1 OK, z příspěvku paní mi vyšlo, že sice měnila zaměstnání, ale v tom současném sezonním, měla dobrý peníz a nyní zaměstnavatel, stále ten stejný, chce jí dát nižší úvazek (nejsíše kvůli ukončení sezony). A řeší, jestli to pustit nebo ne nebo být na neplaceném volnu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17609
19.10.17 18:10
@PETRAKIM píše:
@j.a.n.i1 OK, z příspěvku paní mi vyšlo, že sice měnila zaměstnání, ale v tom současném sezonním, měla dobrý peníz a nyní zaměstnavatel, stále ten stejný, chce jí dát nižší úvazek (nejsíše kvůli ukončení sezony). A řeší, jestli to pustit nebo ne nebo být na neplaceném volnu

Peníze byly jakžtakž, podle mě neodpovídají vzdělání, ale zase jí vyhovovaly jiné věci, proto i přistoupila na momentální změnu. Navíc hledat práci, když plánuje dítě, se jí nechce a není to v oboru ani tak jednoduché :nevim:

I neplacené volno je ve hře a koukám, že by asi bylo nakonec nejvýhodnější, tedy z hlediska PPM.

@Lendeš @j.a.n.i1 holky děkuji, ty lhůty jsem vyčetla, ale takto specifický případ jsem v googlu nenašla. A jak je to s nemocenskou po ÚP? Ať má kompletní podklady pro rozhodování, i když já si myslím, že ÚP je nejhorší varianta. Co kdyby bylo těhotenství od začátku rizikové a byť by měla smlouvu o znovunastoupení podepsanou dopředu, tak by nastoupit nemohla. Nebo by omarodila chvilku po nástupu, tak bude na nemocenské hodně bita a PPM by nedostala vůbec co?
A prosím, vysvětlíte mi ještě víc to, jak se počítá PPM z doby po ÚP? Zcela konkrétně - otěhotní 1. prosince, dva měsíce bude na ÚP a pak 4-5měsíců pracovat. Bere se průměr za ty 4-5 měsíců nebo suma za 4-5 měsíců rozpočítáno na 12 měsíců?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
19.10.17 19:17

@kadlina Pokud by jí začala pracovní neschopnost na ÚP, tak by neměla nárok na nemocenskou. Pak by ji teda zřejmě ten zaměstnavatel ani znovu nezaměstnal a nevyšel by jí ani nárok na PPM. Pokud by onemocněla v novém zaměstnání po ÚP, tak normálně nemocenskou bude mít a bude se odvíjet od platu v tom novém zaměstnání. Ale podle toho jakou by měla smlouvu/dohodu se pak odvíjí to, jestli by jí mohl zaměstnavatel dát výpověď. Pak by na PN mohla zůstat i po případném konci zaměstnání, ale nárok na PPM by jí pak vyjít nemusel, nemusela by se vejít do ochranné lhůty.

Při výpočtu PPM se dělí příjem jen počtem kalendářních dní, kdy trvalo to zaměstnání (s tím, že případné vyloučené dny se tam nepočítají jak už jsem psala výše). Takže pokud by byl příjem za 5 měsíců, bude se to dělit počtem dní v těch 5 měsících.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17609
19.10.17 22:48

@Lendeš takže teoreticky, kdyby si po ÚP vyjednala vyšší plat, tak by na tom byla i lépe? Ale podle mě je pořád to riziko velké. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
19.10.17 23:27

@kadlina Jo, mohla by mít tím pádem i vyšší PPM.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat