Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, nevím, zda jsem téma zařadila správně, ale pokud ne, snad nevadí.
Mám dceru, 5,5 let, která má jít ted ve středu do PPP kvůli posouzení, zda je nadaná. Paní učitelky ve školce tvrdí, že je, ale chci mít ještě jeden názor a pak uvídíme s manželem, jak se rozhodneme, zda ji dáme do třídy pro nadané děti. Má jít příští rok do 1. třídy. Ale nevím, jak dlouho může takové vyšetření v PPP trvat. Máte někdo zkušenost?
To je fajn. V jakém směru je nadaná?
Omluvámn se, odpověď na tvoji otázku nemám.
Ale především žasnu, že ještě nějaké třídy pro nadané děti existují. Já myslela, že když máme inkluzi a tak se musí všichni hodit do jednoho pytle. To je pro mne novinka. Proč pro děti nadané existují speciální třídy a pro děti nenadané existovat nesmějí? ![]()
@mgdln píše:
To je fajn. V jakém směru je nadaná?
Omluvámn se, odpověď na tvoji otázku nemám.Ale především žasnu, že ještě nějaké třídy pro nadané děti existují. Já myslela, že když máme inkluzi a tak se musí všichni hodit do jednoho pytle. To je pro mne novinka. Proč pro děti nadané existují speciální třídy a pro děti nenadané existovat nesmějí?
To je bohužel trefné…
@Vermun píše:
Ahoj, nevím, zda jsem téma zařadila správně, ale pokud ne, snad nevadí.Mám dceru, 5,5 let, která má jít ted ve středu do PPP kvůli posouzení, zda je nadaná. Paní učitelky ve školce tvrdí, že je, ale chci mít ještě jeden názor a pak uvídíme s manželem, jak se rozhodneme, zda ji dáme do třídy pro nadané děti. Má jít příští rok do 1. třídy. Ale nevím, jak dlouho může takové vyšetření v PPP trvat. Máte někdo zkušenost?
Klasické hodnocení školní zralosti trvá zhruba hodinu, co vím z vlastní zkušennosti i z toho, co jsem se tu dočetla. Ve vašem případě se ale asi bude hodnotit právě to nadání, takže to bude nejspíš probíhat trochu jinak. Spíš bych řekla, že to bude o trochu delší. Možná prověří, jak je na tom všeobecně jako předškolačka, plus se zaměří na to konkrétní nadání.
@mgdln matematika a logika. Existuje tu jen jedna třída na celý okres (pokud vím) a musíš mít právě doporučení z PPP. Ale učitelka mi říkala, že do té třídy berou i děti s nějakým postižením, pokud jsou nadaní. Je to třída pro nadané s rozšířenou vyukou matematiky a angličtiny. Jinak je to samozřejmě trefné, jak píše @kubee
@kubee děkuji, jde mi o to, že ten den mají jet ve školce na další lekci plavání a přemýšlím, že bych se zkusila domluvit s učitelkou, že bych ji tam dovezla, aby mohla jet. Ale mám strach, abychom to stihly. ![]()
@Vermun jestli to bude ten první test, tak to bylo něco kolem hodiny, včetně čekání jsme tam byly tak hodinu a půl… další rozšířené testování bylo asi na tři hodiny se vším všudy…
@Vermun píše:
@mgdln matematika a logika. Existuje tu jen jedna třída na celý okres (pokud vím) a musíš mít právě doporučení z PPP. Ale učitelka mi říkala, že do té třídy berou i děti s nějakým postižením, pokud jsou nadaní. Je to třída pro nadané s rozšířenou vyukou matematiky a angličtiny. Jinak je to samozřejmě trefné, jak píše @kubee
Skvělé, aspoň, že máte tu možnost.
Můžu se zeptat, co třeba umí? Nejspíš počítat.:) A logické uvažování seprojevuje v čem třeba? Jen mě to zajímá pro srovnání. Dcera 5r. je s počítáním tak normálně, umí sčítat, trochu násobit malá čísla. Logiku má asi lepší, protože zvládá hodně dobře logické hlavolamové hry. U ní ale neuvažuju o třídě pro nadané, ale o nástupu do školy v 5.letech. Je narozená v září.
@Vermun vykasli se na takovou specialni tridu. Hrozne ji tim izolujes od „normalnich“deti, protoze se bude stykat jen se stejne „postizenymi“ a to do budoucna neni dobre. Ono se to nadani stejne casem srovna, vim to podle vlastniho syna, ktery mezi 3-4 rokem cetl, pocital a ja nevim co vsechno. Ted je mu 14, na vicelety gympl jit odmitl, zajima se o pocitace, tak chce radeji odborne vzdelani, je to i lepsi pruprava dostat se na CVUT. Takze jo, na zakladce je za borce a premianta bez toho, aby za celych 9 let otevrel ucebnici, vzivote jsem ho nevidela, aby se ucil. Ale ze by to byl zas nejaky genius to tedy nevim. Jestli je tvoje dite studijni typ a je skutecne nadane, zamerila bych se pozdeji spis na nejaky prestizni vicelety gympl a pak ho tam po uspesnem slozeni zkousek preradila. ![]()
@kubee já to u ní nějak extra nepodporuji, ale umí spočítat i příklad třeba -1+2=1, jinak počítá do 20. Násobilku jsem jí vůbec neukázala. Stačí jí něco 2× říct, a dokáže ti to z hlavy říct (třeba básničku na několik řádků), logika - barevný had s tím že barvy se pravidelně střídají a má doplnit řadu apod. Hodně dělají ve školce, má výborný všeobecný přehled, hodně samostatná. Navedli mne na to hlavě ve školce a já si to potom doma ověřila, že to tak opravdu je. Před rokem chodila do kroužku angličtiny - asi 3 měsíce, páč pak učitelka otěhotněla a kroužek zrušili a malá si dodneška pamatuje to, co se tam naučili, aniž by jí to kdokoliv opakoval…
@krtek7489 bije se to ve mne a i toto si uvědomuji, jenže ona potřebuje zaměstnat, pokud není zaměstnaná, tak neskutečně vyrušuje a mám obavy, že by s tím na normální základce měla velký problém. ![]()
V dnešní době má nárok na podpůrná opatření i nadané dítě v běžné třídě. Domluvila bych se v PPP, může dostat IVP, bude se učit víc, bude dostávat učení navíc.
@vokishka to by bylo asi řešení
Já to s nimi chci právě probrat co nejvíce, nechci udělat chybu
@vokishka píše:
V dnešní době má nárok na podpůrná opatření i nadané dítě v běžné třídě. Domluvila bych se v PPP, může dostat IVP, bude se učit víc, bude dostávat učení navíc.
pokud bude mít ochotného učitele nebo učitelku, která to bude chtít praktikovat…
@Regina Hero podle nového zákona musí, rodič se dokonce může soudit se školou, že nedodržuje IVP: ALe je třeba samozřejmě školu pečlivě vybrat.