Práce během pracovní neschopnosti

4043
17.11.14 19:18

Práce z domova během pracovní neschopnosti

Ahoj, zajímal by mě váš názor na požadavek zaměstnavatele pracovat z domova během pracovní neschopnosti. Myslím tím normální pracovní neschopnost - tzn. třeba týdenní nebo 14-denní nemoc a tím pádem nepřítomnost na pracovišti (tedy nic dlouhodobého). Poslední dobou se tenhle „zvyk“ kolem mě nějak množí. :nevim:
Nařídit něco takového asi zaměstnavatel nemůže, ale znáte to - práce je málo a tak si dovedu představit, že na to spousta lidí přistoupí. A ten kdo ne, ten si tím pak může třeba zadělat na problém. :think:
Máte s tímhle nějakou osobní zkušenost?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
33005
17.11.14 19:26

@zu.syk Nařídit Ti to nemůže. Nicméně já třeba během své pracovní neschopnosti (včetně pobytu v nemocnici) vyřizovala pár nutných záležitostí a předelegovávala část svých povinností na kolegy, protože se to prostě vyřídit muselo. Takže jsem v podstatě taky pracovala.
Na druhou stranu, férový zaměstnavatel takovouto snahu zaměstnance ocení po jeho návratu do práce např. mimořádným placenáým volnem nebo bonusem k platu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Robin154
17.11.14 19:34

V ČR je to normální. Většina lidí je ráda, že má práci a místo nemocenské si bere dovolenou… :roll:

• Citovat
  • Upravit
4043
17.11.14 19:35

@Svistice Přesně jak píšeš, přijde mi, že tohle by zaměstnavatel měl brát jako „něco navíc“. Já se však ve svém okolí setkávám spíš s opakem (mě osobně se to naštěstí netýká - musím to zaklepat :-) ) - tzn. že se to bere jako naprosto normální, a když na to nepřistoupíš, tak máš problém. Zrovna nedávno byla jedna kámoška úplně vyřízená - měla nějakou fakt hnusnou chřipajznu, pomalu ani nemohla vstát z postele, jak byla zesláblá, ale z práce do ni pořád hučeli, jak musí to a pak ještě to a to… tohle mi nepřijde v pořádku :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26574
17.11.14 19:36

Osobní zkušenost nemám, ale předpokládám, že kdyby mi to zaměstnavatel zaplatil a já jsem to mohla i v nemoci dělat, tak bych to dělala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
17.11.14 19:37
@Robin154 píše:
V ČR je to normální. Většina lidí je ráda, že má práci a místo nemocenské si bere dovolenou… :roll:

Jenže to dělají proto, že první tři dny pracovní neschopnosti jsou neplacené. Takže kvůli týdenní nemoci nebo potřebe vyležet virózu v rámci „prodlouženého víkendu“ se Ti finančně nevyplatí vzít si neschopenku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
17.11.14 19:45

@zu.syk Víš co, ono je to hodně i o lidech. Nejen o těch zaměstnavatelích, ale i zaměstnancích. Zažila jsem zaměstnavatele, který mi tvrdil, že i když mám teplotu 38 a jsem na antibiotikách, tak to není nemoc a můžu jet na služebku přes půl Evropy. Tohle je na ránu a jedná se o totální nerespekt (ne k zaměstnanci, ale k člověku jako takovému). Na druhou stranu jsem zažila kolegyni, která se hodila dlouhodobě marod (na umření ale fakt nebyla), aniž by předelegovala svoji práci na někoho jiného, či předala podstatné informace k chodu oddělení a dokonce odmítla sdělit kolegům co a jak, když jí volali, kde najdou nějaké důležité dokumenty, dozvěděli se, že „Ona je teď přeci nemocná a nějaké faktury jí nezajímají a ať už jí neotravují“. To je taky na pěst…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4043
17.11.14 19:47

@jenny.fields No to on jí právě zaplatí pouze a jenom to, co při pracovní neschopnosti musí - rozhodně nic navíc… takže vlastně maká zadara :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
17.11.14 19:52
@zu.syk píše:
@jenny.fields No to on jí právě zaplatí pouze a jenom to, co při pracovní neschopnosti musí - rozhodně nic navíc… takže vlastně maká zadara :nevim:

V tom případ ěje důležité hned na začátku jasně vymezit pozice - že zadarmo ani kuře nehrabe (pokud se nejedná o to, někomu během 10 minut poradit po telefonu - to tě ani na neschopence většinou nezabije).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4043
17.11.14 19:52

@Svistice To každopádně. To je zase opačný extrém. Já třeba během nemoci taky komunikuji s kolegy po telefonu, když potřebují poradit, kde, co, atd. a nemám s tím problém. Ale chtít po někom, aby de facto makal zadara několik hodin denně, i když je mu fakt blbě, tak to určitě neschvaluju a jsem ráda, že se mě to netýká (můj zaměstnavatel je v tomhle bez problémů).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4043
17.11.14 19:54

@Svistice No s tím vymezováním pozic je to právě trochu problém, protože zaměstnavatel je v tomhle případě ten, kdo tahá za výrazně delší část provazu. Spousta lidí má strach, že o práci, kterou mají, přijdou, tak raději skáčou, jak zaměstnavatel píská…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2965
17.11.14 20:04
@Svistice píše:
@zu.syk Nařídit Ti to nemůže. Nicméně já třeba během své pracovní neschopnosti (včetně pobytu v nemocnici) vyřizovala pár nutných záležitostí a předelegovávala část svých povinností na kolegy, protože se to prostě vyřídit muselo. Takže jsem v podstatě taky pracovala.
Na druhou stranu, férový zaměstnavatel takovouto snahu zaměstnance ocení po jeho návratu do práce např. mimořádným placenáým volnem nebo bonusem k platu.

Já teď nejsem na neschopence, ale potíže se prostě vrátily.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
17.11.14 20:14
@zu.syk píše:
@Svistice No s tím vymezováním pozic je to právě trochu problém, protože zaměstnavatel je v tomhle případě ten, kdo tahá za výrazně delší část provazu. Spousta lidí má strach, že o práci, kterou mají, přijdou, tak raději skáčou, jak zaměstnavatel píská…

Na jednu stranu je to pravda, na druhou spousta lidí a zaměstnavatelů to jenom zkouší - pokud dáš jasně najevo hned na začátku, že takhle teda ne, tak srazí podpatky a dají Ti pokoj. K tomuhle zjištění jsem došla z vlastní zkušenosti po několika letech praxe a jednom pořádnem natlučení huby (kdy jsem jako mladá nezkušená se sebou nechala ve své první práci vorat, jen abych náhodou nebyla u zaměstnavatele na tapetě - už bych to v životě neudělala).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat