Práce maminek během rodičovské
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Práce maminek během rodičovské
Ahoj holky,
už moc dobře vím, že na rodičovské má maminka práce až nad hlavu
Tak prosím neberte tuto diskusi jako provokaci
![]()
Jsem doma už přes rok a ještě určitě nějakou dobu budu. Před mateřskou jsem hodně pracovala (pár let workoholismu
) a musím přiznat, že mi nějaká činnost kromě péče o děti a domácnost trošku chybí. Nicméně se mi stále nedaří přijít na nějaký nápad, co bych mohla dělat. Původně jsem si plánovala, že bych v zimě šla na zkrácený úvazek dělat pro firmu, kde jsem pracovala, ale jelikož už čekáme další mimčo, tak už o této variantě neuvažuji.
A tak se chci zeptat vás, které ještě k té „dovolené“ jste si přivzaly něco „pro zábavu“ - jakou práci děláte, jak jste si ji našly, kolik času jí věnujete, jak to lze skloubit s dětmi a domácností…
Tak se prosím podělte se svýma zkušenostma
![]()
Díky, Petra
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ahoj,
mě to jako provokace nezní ![]()
Při MD jsem nedělala, ale jak mi začala RD, tak jsem se vrátila k překládání NJ a AJ - dělám to doma na PC po večerech nebo v poledne, když dítko spí. Mám pár stálých „klientů“, ale je to jen tak sem tam, rozhodně to není na 3-4 hod. denně. Dělám to celkem tak 6-8 hodin týdně, někdy nárazově víc.
Ještě jsem taky pro jednu firmu přepisovala manuály do PC, to bylo jen jednorázové. Určitě píšeš všema deseti bez koukání (já se to učila na dvakrát, prvně jsem pořád pokukovala po prstech a je to fakt na nic), tak můžeš psát i v řeči, kterou neznáš. Tohle bylo ale zrovna v češtině. Je to dost o známostech, ty mám ještě z časů práce v kanceláři. Pár věcí mi taky dohodily maminky z MC, kam chodíme. Nikdy nevíš, koho potkáš.
Ještě chodím sem tam o víkendu uklízet do nájemního domu, ale ten je náš, takže to je spíš nutnost, i když je za to pár stovek.
Zkoušela jsem i doučování dětí, ale tam je problém s časem - mám sice hlídací babičky, ale vožením malého sem a tam projedu pomalu víc, než si vydělám a po večerech je to pro menší děti moc pozdě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pracuju na 1/10 úvazku pro mého původního zaměstnavatele, od ledna to bude více, ale nevím ještě přesně kolik. Když byl prvorozenému rok, šla jsem do práce na 60% úvazek a předtím chodila na nějaká školení, abych se doma nezbláznila
.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Petro,
tak mě spadla do klína „brigádička“ - jedna známá známého potřebovala výpomoc v kanceláři, účetní, adminitstrativní činnost na pár hodin…nejmladšímu bylo 8m a já kývla, už jsem musela
- sama už jsem v té době aktivně hledala a k mému překvapení sem tam se inzerát na práci na pár hodin týdně najde. Pracuju dvě někdy tři dopoledne v týdnu + pár hodin v týdnu i povečerech. Hlídání - střídá se jedna sama dost vytížená babička + manžel. Beru to zatím jako výpomoc - profesně bych asi mířila jinam, ale můj původní zaměstnavatel bohužel skončil což je škoda, vycházel rodičům s malými dětmi hodně vstříc.
Jak se to zvládá…no upřímně představovala jsem si to ze začátku trošku jinak…růžové brýle opadly, původně jsem byla v euforii, že mám „práci“ ovšem zas tak jednoduché to ze začátku nebylo
…ono někdy je opravdu těžké si říct teď budu večer pracovat a najednou se budí dítě, čas běží a hotovo být musí a manžel, protože hlídal dopoledne není ještě doma a tak… ![]()
S domácností to jde kupodivu líp - hodně věcí dělám hned jak mě napadnou a mám čas…předtím jsem je odkládala na později a hromadilo se mi snad všechno. Jo a máme děti tři (dvě ve školce - předškolačky + junior 1,5r), opravdu se mi zdá, že se najednou všechno líp organizuje, uklízí, všechno víc klape…aspoň mám ten dojem…jj někdy se to sype a únava je, ale to je asi normální
. Myslím, že až za rok nastoupím někam na plný úvazek, holky do školky a malej do školky tak to bude daleko větší hukot. ![]()
takže já takový „relax“ můžu doporučit a pokud je chuť, možnost, pomůže i partner a vyjde ti vstříc zaměstnavatel - je to ideál ![]()
Zdenik
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,
já už jsem sice asi 14 dnů navrátilec do práce, ale během mateřské jsem si přivydělávala tím, že jsem pro časopisy přepisovala nahrané rozhovory do PC.
Pracovala jsem sice po večerech a nocích, ale byla jsem za to ráda. Za prvé jsem si něco přivydělala a za druhé jsem aspoň na chvíli utekla od plínek, lahviček, nočníků, dětských hřišť apod.
Takže tvůj dotaz mi rozhodně jako provokace nepřipadá. Jenom spíš je těžký nějakou práci na doma sehnat.
Tereza
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já učím angličtinu ve firmě jednou týdně tři hodiny. Je to pro mě úžasný relax, navíc se převleču z riflí na písek do slušného oděvu, že by mě kolegyně matky na chodíku minuly
Vždycky se na to hrozně těším!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj
Tak mi už to po pár letech doma taky začlo lézt na mozek.
A cítila jsem se nevyužitá,zbytečná.....
Jenže vždycky jsem se živila rukama (účetnictví a pod. neumím) a to s miminkem nikde asi nejde.NAvíc nemám ani známosti.
Jednou jsem odpověděla na inzerát…distribuce letáků.Po večerech skládám letáky a přes den roznáším. Je to jen 3× týdně.Když je manžel doma,tak mi pomůže a pěkně si povídáme.
A když bylo pěkně,tak jsem roznášela s dětmi.Když chtěli jít se mnou.Pro ně to taky byla zábava.Když nechtěli,tak byli s taťkou a já jsem to měla rozneseno aspoň rychleji. ![]()
Jeden roznos mi zabere maximálně 3 hodiny. Skládání ve dvojku asi 4 hodiny.Záleží kolik druhů letáků a kolik schránek člověk má. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, tak já jsem si „jenom“ na rodičáku taky moc dlouho nepobyla.
Když měl Tomík 0-1rok, dodělávala jsem VŠ, další rok jsem 3× týdně učila AJ v jazykovce, potom jsem byla rok doma, protože dvě děti už mi nikdo hlídat nechtěl
. Další rok šel Tomík do školky, měla jsem jen jednoho žáka na soukromé hodiny, takže taky skoro nic. Tento rok mám jedno odpoledne v jazykovce a 3× týdně (= skoro poloviční úvazek) dopoledne na gymplu - vše AJ. Dvě dopoledne hlídá tchýně, už je v důchodu, takže pohoda, jedno dopoledne ségra (hlídáme si navzájem - taky pracuje) a odpoledne manžel.
Zvládáme to zatím docela v klidu, akorát holt po večerech trávím méně času na Emiminu a Skypu
a dělám si přípravy, opravuju písemky, atd.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,
ja mam triletou dceru a pracuju zhruba od jejich 8 mesicu. Mam praci vyhradne pres internet (analyzy dat), takze vetsinou z domu. 1 za mesic jedu do kancelare. Kdyz mala spavala po obede, tak to bylo super, to jsem mela „uredni hodiny“, ted uz je to trochu horsi, protoze pracuju vecer, kdyz usne. Kazdy den aspon hodinu, dve nekdy ale i ctyri. Mam teda stesti, ze mi dvakrat tydne dopoledne na dve hodiny hlidaji nasi, takze to dodelavam resty. Celkove jsem ale moc rada, ze jsem se do toho pustila, akorat hukot je, kdyz jsem ja nebo ona nemocna. To fakt nevim co driv. Domacnost jsem se naucila zvlada t s ni. Proste mi pomaha -s varenim, uklizenim, vlastne skoro se vsim. Je to pro ni porad zabava ![]()
Urcite do toho jdi, ale doporucuji najit si pokud mozno aspon jednou v tydnu na par hodin hlidani.
A.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,
taky jsem si „jen tak“ chtěla přivydělat - jednou týdně učím ve škole (jsem učitelka) a taky jsem začala podnikat - chtěla jsem mít nějaké penízky navíc k mateřské. Zřídila jsem si eshop.
A mám co dělat
- neznám slovo nuda a makám v každé volné chvílí, když se akorát nevěnuji dětem (tj.když spí)
Ale nelituji, jsem člověk, který musí být pořád v pohybu ![]()
Tak se toho neboj a riskni to
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
také zvažuji
Také uvažuji o nějaké prácičce na doma- musela by být fakt na doma, protože hlídání nemám a manžel pracuje od nevidím do nevidím. Ne že bych se doteď nudila- první rok a půl jsem dodělávala školu a krom toho píšu recenze na knížky- to je sice zábava a mám k tomu ty knížky zadarmo, ale penízky to nevydělá… a teď jsem si zrovna včera říkala, že by nějaké navíc bodly. A tak uvažuji o překladech, nebo o účetnictví- obojí by mi teda asi dalo docela práci se zapracovat, ale zase budu na mateřské ještě dlouho, tak by se to asi vyplatilo…
Pokud tady děláte nějaká účtařinu, můžu se zeptat jak jste začínaly? Absolvovaly jste kurz, nebo stačilo si něco načíst? A potom? Pomáhaly jste někomu, kdo už to umí, nebo jste si daly inzerát a jely od začátku na vlastní pěst?
Možná spíš zkusím ty překlady, k tomu mám blíž (mám vystudovanou italštinu) Potíž je v tom, že většina textů bude odborných a já se bojím, že tam budu překládat kraviny…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Rdn - těch překladů se neboj. Pokud to bude něco odborného pro nějakou firmu, vyžádej si od nich nějaké dodatečné podklady (třeba na podobný stroj, výrobní postup nebo tak). Nebo budeš mít určitě kontakt na nějakého odborníka. Záleží na tom, jestli máš „kulaté“ razítko, nebo překládáš jen na ŽL.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Áhojky, nemyslím, že někoho provokuješ. Já jsem na mateřské dovolené vydržela 14 dní a pak jsem znovu utekla do práce a pracovala jsem ještě den porodu. Když se narodila malá, tak jsem samozřejmě přestala, ale už 2 měsíce (teď jsou jí 4,5 m) opět jedno odpoledne v týdnu pracuju, malou hlídá babička, chodím na angličtinu a popř. někdy pracuju i večer. Mám to možná usnadněné tím, že mám chápavého manžela a miminko, které spí 9 hodin v kuse. Nespí sice večer, ale jak psala jedna pisatelka, zvykla jsem si dělat všechno s malou. Je fakt, že sedět jen doma by mě asi zabilo. Někdy se jdeme s malou podívat do kanceláře, jen abych měla pocit, že „jsem v práci“. Všem pracujícím maminkám přeju v práci hodně zdaru!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
rodičovská a práce na Smlouvu o zprostředkování
Prosím vás, nemáte někdo zkušenosti s práci na doma na tzv. Smlouvu o zprostředkování při rodičovské? Nevím, když to není klasická dohoda o provedení práce nebo o prac. činnosti - jestli mohu neomezeně vydělávat a jak je to pak s při závěrečném ročním zdanění z příjmů? (Jde mi o manuální práci - klasika rozesílání - prospekty, obálky, než si objednám tu startovní sadu, ať se pak nebiju do hlavy..)
Díky moc za reakce.
- Citovat
- Upravit