Práce o víkendu (kancelářská práce)

Anonymní
3.6.18 20:46

Práce o víkendu (kancelářská práce)

Ahoj, prosím anonym osobní info. Mám dotaz jak se díváte na to, když by vaše práce (prac. doba 40hod/týden, po-pá) vyžadovala občas pracovat o víkendu? Jsem teď celkem na vážkách. Mám normální kancelářskou práci po-pá a většinou jsem denně cca 0,5-1h. přes čas a moje šéfová pracuje občas i o víkendu, zatím mi nic neřekla, ale přijde mi, že tak nějak očekává, že budu pracovat i o víkendu. Jak se na toto díváte. Já nemám problém pracovat, myslím si, že jsem docela pracovitá a vnímám práci jako součást svého života, ale zase nechci celý svůj aktivní život trávit jen prací a chci i trochu žít (být s manželem, a teď jsem těhotná tak do budoucna i s dítětem). Je to co chci nenormální? Opravdu se dnes musí pracovat od nevidím do nevidím plus víkendy, aby mohl mít člověk normální práci?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3767
3.6.18 20:54

Nemusí. O víkendu nepracuj. Pokud by ti bylo něco naznančováno, dej včas asertivně najevo, že o víkendu se věnuješ rodině a pracovat nebudeš. Tvoje šéfová ať si ve svém volnu dělá, co chce. Dej si pozor na manipulaci. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9181
3.6.18 20:58

Jako těhotná by jsi neměla vykonávat práci přesčas. Takže se neboj ohradit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.6.18 21:02

@pannda No s tím možná souvisí můj druhý dotaz/problém. Budeme mít teď závěrku, při které je nutné být v práci přes čas cca 2-3 hodiny. Domluvily jsme se s vedoucí, že všechno co bude potřeba udělám a hodiny přes čas si vyberu. Ale vzhledem k tomu, že jsem před pár dny dostala výtku (nechci rozebírat detaily) si tak říkám, jak se na to vlastně dívá zákon. V zákoníku je přesně napsáno… zakazuje se práce přes čas těhotných… tzn. pokud by nás někdo udal, že já jsem tam přes čas v těhotenství byla, byť po domluvě, můžeme z toho mít problém?

• Citovat
  • Upravit
3236
3.6.18 21:04
@Anonymní píše:
Ahoj, prosím anonym osobní info. Mám dotaz jak se díváte na to, když by vaše práce (prac. doba 40hod/týden, po-pá) vyžadovala občas pracovat o víkendu? Jsem teď celkem na vážkách. Mám normální kancelářskou práci po-pá a většinou jsem denně cca 0,5-1h. přes čas a moje šéfová pracuje občas i o víkendu, zatím mi nic neřekla, ale přijde mi, že tak nějak očekává, že budu pracovat i o víkendu. Jak se na toto díváte. Já nemám problém pracovat, myslím si, že jsem docela pracovitá a vnímám práci jako součást svého života, ale zase nechci celý svůj aktivní život trávit jen prací a chci i trochu žít (být s manželem, a teď jsem těhotná tak do budoucna i s dítětem). Je to co chci nenormální? Opravdu se dnes musí pracovat od nevidím do nevidím plus víkendy, aby mohl mít člověk normální práci?

No, občas mám pocit, že to někteří šéfové očekávají. Ale určitě to není tak všude. Já třeba delam o víkendu, ale pouze proto, že jeden všední den nepracuju a to bylo me rozhodnutí. Co odpracuji, to si zapisuji. Když udělám přesčas, tak jdu o to domu jindy dřív. Nebo počkám, až se to nahromadí a zůstanu jeden den doma. Nikdo po mě nic na víc nechce. Přesčasy mi většinou vzniknou kvůli školení nebo kvůli nějakým mimořádným situacím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.6.18 21:11

@Hlaholice samozřejmě pokud člověk třeba jeden den v týdnu nepracuje tak mi přijde i celkem logické si to nadpracovat buď o víkendu nebo podle možnosti v týdnu, s tím problém nemám, ale že vždy když jí v pátek řeknu v 17 ahoj tak vzdychne a posílá maily s úkoly v sobotu… :roll:

• Citovat
  • Upravit
21935
3.6.18 21:21

No, asi až tak strašně pracovitá nejsi, když občas nejsi ochotná udělat při nárazové akci přesčas. :roll: Já si třeba o víkendu, pokud se mi chce, udělám věci do foroty na další týden. Ono se mi to hodí. Moji podřízení jsou zvyklí, že jim ode mě chodí e-maily kolem půlnoci a nebo právě přes víkend. Ale nepožaduji po nich, aby to řešili okamžitě, počítám, že se k tomu dostanou v pondělí nebo další pracovní den. Když se nahrne práce, jsme tam všichni dýl a jindy jdeme dřív. Máme klouzavou pracovní dobu, tak si to korigujeme podle potřeby. A podotýkám, že toto vše dělám se dvěma relativně malýma dětma. Jsem ráda, že mám v týmu vstřícné lidi, kteří ostatní podrží, když jde do tuhého a umí vzít v krizových situacích za práci…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9181
3.6.18 21:24
@Anonymní píše:
@pannda No s tím možná souvisí můj druhý dotaz/problém. Budeme mít teď závěrku, při které je nutné být v práci přes čas cca 2-3 hodiny. Domluvily jsme se s vedoucí, že všechno co bude potřeba udělám a hodiny přes čas si vyberu. Ale vzhledem k tomu, že jsem před pár dny dostala výtku (nechci rozebírat detaily) si tak říkám, jak se na to vlastně dívá zákon. V zákoníku je přesně napsáno… zakazuje se práce přes čas těhotných… tzn. pokud by nás někdo udal, že já jsem tam přes čas v těhotenství byla, byť po domluvě, můžeme z toho mít problém?

Souhlasit s přesčasem můžeš, ale jako těhotné ti ho nařídit nemůžou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3236
3.6.18 21:24
@Anonymní píše:
@Hlaholice samozřejmě pokud člověk třeba jeden den v týdnu nepracuje tak mi přijde i celkem logické si to nadpracovat buď o víkendu nebo podle možnosti v týdnu, s tím problém nemám, ale že vždy když jí v pátek řeknu v 17 ahoj tak vzdychne a posílá maily s úkoly v sobotu… :roll:

Já bych to neřešila. Že pracuje o víkendu, to je její rozhodnuti, popř. její blbost, že si to nechá líbit. Pokud ty to takhle nechceš, tak se do toho nenech donutit. Já se v bývalé práci nechala donutit do dost věcí a nakonec jsem z ní radši odešla, protože to dál nešlo. A teď když jsem měla pocit, že na mě padlo nějak víc práce než na ostatní, tak jsem to na nejbližší poradě hned hlásila a požadovala vyřešení situace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.6.18 21:26

@nozu díky za názor, ale ono pokud ty přesčasy děláš pravidelně a neslyšíš ani dík a ve finále dostaneš výtku, tak to na motivaci moc nepřidá. O tom, zda jsem nebo nejsem pracovitá se s někým, kdo mě nezná odmítám bavit.

• Citovat
  • Upravit
21935
3.6.18 21:29
@Anonymní píše:
@nozu díky za názor, ale ono pokud ty přesčasy děláš pravidelně a neslyšíš ani dík a ve finále dostaneš výtku, tak to na motivaci moc nepřidá. O tom, zda jsem nebo nejsem pracovitá se s někým, kdo mě nezná odmítám bavit.

no, pokud je to na druhé straně bráno jako samozřejmost, tak to je určitě špatně. Toto jsou věci, kterou jsou dělány navíc a měly by být oceněny minimálně slovně. Pak plně chápu, že motivaci k jakýmkoliv vstřícným krokům směrem k nadřízené nemáš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.6.18 21:32

@nozu no já práci přesčas ani jako něco navíc neberu, beru to tak, že to jednoduše vyplývá z povahy té práce a nikdo s tím nic neudělá. Ale na druhou stranu bych očekávala (asi naivně), že to vedení ocení alespoň slovem děkuji a ne výtkou. Proto jsem založila téma, zda je v dnešní době zcela běžné pracovat o víkendech a přesčas.

• Citovat
  • Upravit
2202
3.6.18 21:37

Při normální kancelářské práci určitě nejsou přesčasy nutné. Určitě tomu odpovídá i finanční ohodnocení. Nežiju proto, abych trávila celé dny a víkendy v práci, mám i osobní život. Chápu to na vyšších pozicích, tam by to ale mělo být finančně kompenzováno. Hodina denně navíc je v součtu za měsíc taky dost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15817
3.6.18 21:38

Mám kancelářskou práci, není pro mě problém někdy zůstat v práci přes čas, neměla bych problém jednou za čas jít do práce o víkendu, pokud by to bylo nutné.. Ale považuji za samozřejmost, že si přesčas co nejdříve vyberu nebo mi bude proplacen. Rozhodně pro mě práce není smysl života, čas strávený s rodinou je mi přednější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat