Práce redaktorky a rodina

Anonymní
29.7.20 13:25

Práce redaktorky a rodina

Ahojky, za pár měsíců dám synka do školky (máme 1 díte) a já se začínám ohlížet po práci. Moc ráda by jsem dělala redaktorku (psaní mě baví, žurnalistiku sice nemám, ale příbuzný obor). Manžel mi říká, že to asi těžko půjde skloubit s rodinou a vyzvedáváním a vozenim syna do školky. Upozorňuji, že babičky v dosahu nemáme, sme na to s mužem tak nějak sami dva. Ale zas máme každý své vlastní auto. Dělá nebo dělala některá z vás tuhle práci i s dítětem? Nebo dá se to? Já bych tohle tak ráda dělala, jen manžel pořád do mne hustí, že tohle je pro svobodnou mladou holku a ne pro mamu předškoláka. Poprosím anonymně. Děkuji.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
244
29.7.20 13:36

Zalezi kde. Delala jsem redaktorku v deniku. A to si s ditetem vubec predstavit nedokazu. Chodivala jsem domu nejdriv v sest. A samozrejmosti jsou i vikendove a vecerni sluzby. Na druhou stranu v nejakem tydeniku/mesicniku by to asi slo.
Druha vec je, ze pokud nemas zkusenosti, neni moc velka sance, zebte nejake lepsi medium zamestna. Urcite ne, pokud budes v pisemnem projevu pouzivat vyrazy jako by jsem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13955
29.7.20 13:56

Chyb tam mas jak maku… sorry ja taky nepisu dobre, ale nechci byt redaktorka. K otazce. Zalezi fakt kde, a pro koho. Mam zname a pribuzne v medialnich domech a urcite tam zeny deti maji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.7.20 13:57
@lenorecka píše:
Zalezi kde. Delala jsem redaktorku v deniku. A to si s ditetem vubec predstavit nedokazu. Chodivala jsem domu nejdriv v sest. A samozrejmosti jsou i vikendove a vecerni sluzby. Na druhou stranu v nejakem tydeniku/mesicniku by to asi slo.
Druha vec je, ze pokud nemas zkusenosti, neni moc velka sance, zebte nejake lepsi medium zamestna. Urcite ne, pokud budes v pisemnem projevu pouzivat vyrazy jako by jsem…

Omlouvám se, psala jsem v rychlosti a ještě z mobilu. Přímo z redakce zkušenosti nemám, ale publikovala jsem a taky vydala sice skromnou, ale přece jen knížku a vyhrála pár literárních soutěží, takže to není něco co mě najednou nějak chytilo. Vím, že deník by asi vhodný fakt nebyl, spíš jak píšeš týdeník nebo měsíčník, chci se realizovat, ale zas aby to neodnesla nějak výrazně rodina.

• Citovat
  • Upravit
10030
29.7.20 14:08

A manžel se o dítě starat nebude? Pokud hodí péči o dítě a domácnost pouze na tebe, tak každá práce pro tebe bude náročná a čekaji tě každý den dvě směny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.7.20 14:09
@Šarlota4 píše:
Chyb tam mas jak maku… sorry ja taky nepisu dobre, ale nechci byt redaktorka. K otazce. Zalezi fakt kde, a pro koho. Mam zname a pribuzne v medialnich domech a urcite tam zeny deti maji.

Pardon, čeština není můj mateřský jazyk, ale plánují udělat státnice. Anglicky umím líp, to je fakt. Třeba zahraniční media.

• Citovat
  • Upravit
1702
29.7.20 14:14

Záleží na oboru. Jestli by to byla klasická zprávařina, tak spíš ne (většinou musíš dřepět na směnách), u odbornějších věcí (ekonomika, právo, věda, sport apod.) už je ten systém volnější, tam by to šlo. U kultury to je tak mezi, sice máš hodně volna, ale na tiskovky musíš v určitý čas. U tzv. společenské rubriky zase musíš po večerech na různé akce.

Klidně to zkus a uvidíš. Odejít můžeš kdykoliv.

Obecně to ale nedoporučuji nikomu, kdo na první dobrou nehodí decentní výsledek (tj. zpráva do půl hodiny, návrh článku do hodiny). Pro „pomalé“ tvůrce to je relativně náročné, a za ty peníze těžké (ale jsou tací a nevadí jim to). Přítom když k tomu má člověk vlohy, tak je to super oddychová práce (kromě té random zprávařiny, to je spíš řemeslo).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13955
29.7.20 14:16
@Anonymní píše:
Pardon, čeština není můj mateřský jazyk, ale plánují udělat státnice. Anglicky umím líp, to je fakt. Třeba zahraniční media.

Treba…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12834
29.7.20 14:24
@Anonymní píše:
Pardon, čeština není můj mateřský jazyk, ale plánují udělat státnice. Anglicky umím líp, to je fakt. Třeba zahraniční media.

Plánuješ si udělat státnice, vydala si knížku a napíšeš - sme a by jsme 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.7.20 14:33
@TopSecret píše:
Plánuješ si udělat státnice, vydala si knížku a napíšeš - sme a by jsme 8o

Knížka nebyla vydána v českém jazyce. A když píšu v češtině, no tak Word mi dost pomáhá a ukáže kde je chyba. Čeština slovem mi problémy nedělá, jen trochu popilovat gramatiku a půjde to.

• Citovat
  • Upravit
10251
29.7.20 14:33

Ahoj,
samozřejmě, že to dělat s dítětem lze, nakonec jedna investigativní reportérka si dokonce dítě bere dost často s sebou na schůzky :-)
Ale spíš jde o to, jakou redaktorkou bys byla. Pokud zpravodajství, tam asi potřebuješ mít volnější ruce než s dítětem. pokud třeba pro lifestylový magazín, pak to skloubit lze.
Jen tedy nevím, zda máš dobré představy o tom, jaké povinnosti ta práce obnáší, kolik obsahu musíš tvořit atd. není to taková sranda, jak vypadá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
244
29.7.20 14:59

Psani knizky a publicistika/zpravarina je uplne neco jineho. Literarni souteze nikoho nezajimaji, musis vedet, jak vystavet zpravu. A fakt mit nejaky prirozeny talent. Nejenom na to psani, ale i cit pro dulezite informace, praci s lidmi apod.
Novinarina, pokud ji chces delat dobre, fakt neni prace pro nekoho, kdo nema cestinu jako matersky jazyk. At uz mas dite, nebo nemas.
Je to drina, pokud nepises pro casaky typu Cas na kaficko a podobne nesmysly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.7.20 15:31

Záleží na redakci a na oboru. Zprávy s dítětem určitě ne, u nějakého měsíčníku pro ženy/o ručních pracích/o zahrádkaření/bydlení/vaření to hodně záleží na nastavení redakce a objemu práce. Někde se v kanclu skoro nesejdou, někde dřepíš od od osmi do čtyř (a když je uzávěrka, tak dokud není hotovo) a na doktora potřebuješ propustku.

Každopádně čeština by měla být perfektní (i když jsem zažila dost autorů, za které dělá korektor polovinu práce :roll: ). Word to moc nespasí, většinou se píše přímo do InDesignu a ten chyby nepodtrhává. Každopádně jsou tahle místa hodně vzácná a často se obsazují přes známé - ne proto, že by to byla taková podpultovka, ale že je hodně složité dělat na to výběrový řízení. Navíc v časácích show must go on, nejsou moc prostoje na nějaké pohovory, takže je jednodušší, když někdo kolega v redakci řekne: Hele, holka, se kterou jsem kdysi dělal, je zrovna volná… Pokud to myslíš vážně, vytipuj si časák, co Tě zajímá a napiš jim, že bys to chtěla zkusit formou stáže. Nebo zkus třeba nějaký internetový magazín. Ale s tou češtinou fakt nevím, nic ve zlém…

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat