Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,
Chtěla bych se poradit - mám právě cca 4 - 6 týdnů do porodu a snažím se pořád jet na maximální pracovní výkon, jsem na volné noze - ale ten je den po dni horší a horší a docela těžko si to připouštím. Jenže si úplně nemůžu dovolit vypnout. Chci se jen zeptat - vím, že jsme každá jiná - ale jak jste to měly třeba vy, co jste na IČO, podnikáte..? Zvládaly jste to a prakticky jste si „odskočili od počítače na porodní sál“, nebo jste si daly nějaký čas před porodem oddych? Jak jste to řešily? Bývám teď i hrozně unavená, mám k práci přímo nechuť, i když ji miluju a myšlenkama jsem neustále u porodu a miminka.
Moc díky za reakce ![]()
Já budu končit dva týdny před porodem, ale pracuju z domu, od počítače, a mám v podstatě flexibilní pracovní dobu posledních par týdnů. (Projekty pro IT sektor)
Asi bych šla dřív, ale tím ze pracuju oficiálně v zahraničí, tak mám strašně krátkou mateřskou a chci mít co nejdýl s malou, raději než volno před porodem.
Takže za mě - dá se to zvládnout, ale pokud bych měla osobně možnost, šla bych aspoň 4 týdny před porodem.
@Kamila746 Tak me bylo posledni cca 2 mesice konečně dobře, takže jsem si to uzivala a pracovala vlastně az do porodu, asi 2 dny pred terminem jsem ještě skolila, ale taky mam praci u pc.
No ja chtela jet do cca 3 tydnu pred porodem (v zahranici, takze povinnost zadna) a dite melo jiny nazor, ve ctvrtek jsem byla v praci, v patek nadranem jela do nemocnice a v sobotu jsem rodila (4 tydny driv). Byla jsem v praci docela v poho
Ale taky jsem sedela za kompem, i kdyz jsem dojizdela do kanclu (autem).
Spis mi pak chybelo vsechno to, co jsem si chtela za ty posledni tydny jeste dochystat a dostudovat a tak…
Byla jsem naposledy v práci ve středu a další týden v pondělí jsem rodila. Popravdě bylo to úplně v pohodě, klidně bych to zvládla do pátku
Ale dělala jsem „jenom“ 5h a skoro celou pracovní dobu sedím.
Moc děkuju za odpovědi, já právě taky pracuju u počítače, mám totálně flexibilní pracovní dobu a můj původní plán byl si taky odskočit od práce hned na porodní sál, ale přestávám to nějak zvládat, jsem pořád v šíleným stresu a emoční stabilita u mě aktuálně neexistuje. :/
@Kamila746 píše:
Ahoj holky,Chtěla bych se poradit - mám právě cca 4 - 6 týdnů do porodu a snažím se pořád jet na maximální pracovní výkon, jsem na volné noze - ale ten je den po dni horší a horší a docela těžko si to připouštím. Jenže si úplně nemůžu dovolit vypnout. Chci se jen zeptat - vím, že jsme každá jiná - ale jak jste to měly třeba vy, co jste na IČO, podnikáte..? Zvládaly jste to a prakticky jste si „odskočili od počítače na porodní sál“, nebo jste si daly nějaký čas před porodem oddych? Jak jste to řešily? Bývám teď i hrozně unavená, mám k práci přímo nechuť, i když ji miluju a myšlenkama jsem neustále u porodu a miminka.
Moc díky za reakce
S takovými pocity by bylo dobré práci omezit nebo se na ni na čas vykašlat, pokud to jde.
Já jsem pracovala do ukončeného 37.tt a práce od PC to nebyla. Úvazek ale plný nebyl. Téměř do porodu jsem dokončovala jeden projekt a něco pracovního zařizovala.
Důvodů bylo víc. Cítila jsem se fakt dobře. Nešlo o první dítě, předchozí těhotenství bez komplikací. Domluvený zástup mohl přijít až od určitého data a kdybych nastoupila v řádném termínu na MD, bylo by tam dlouhé „okno“. Na krátký záskok nikdo nechtěl. To, že jsem byla neustále mezi lidmi, mě udržovalo v kondici.
A celkově to pro mě bylo finančně výhodnější, i když jsem o část PPM přišla.
Sedět mnoho hodin se ve vyšších stupních těhotenství nedoporučuje. Zvyšuje se riziko trombózy. Práce u PC ideální není, jak se zdá.
Ja si na radu sve porodni asistentky volno 14 dni pred planovanym terminem porodu, abych nabrala sily na porod. Nakonec jsem rodila driv, takze jsem mela asi tyden volna, ale bylo to super a fakt jsem si odpocinula a nabrala sily.