Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Holky nepracujete nebo nepracovaly jste někdy v takovém zařízení? Mám možnost jít pracovat jako sestra do takového centra ale trošku se bojím jestli to vydržím, je mi jasné že je to hodně psychicky náročné. Předtím jsem dělala 5 let na interně a na drinu a staré lidi i s demenci jsem zvyklá ale přeci jenom tam jsou jen dementni klienti. Jde mi i o to jestli i někdo kdo si říkal že to zvládne po kratší době vzdal. Nebo se to dá trochu srovnat s prací v nemocnici, na tu jsem zvyklá. Kdyby mi šlo o prd tak bych to prostě zkusila, ale nejdřív musím dát výpověď. Ale ráda bych si alespoň trochu udělala představu. Tak jestli máte někdo zkušenost budu ráda, když se podělíte ![]()
Ahoj. Nemam vlastni zkusenost ale bratranec delal tuto praci v anglii a ja publikovala Jeho zazitky na svem webu. Bratranec je hrozne hodny, ale zapisky jsou dost syrove. Ona ani ta realita asi neni jina. Ale nevim, jestli by ti to k necemu pomohlo, kdyz do bylo mimo cr.
@citrusek2 Pokud máš možnost si práci na pár směn zkusit, tak by to bylo lepší. Kolegyně gakto odešla na Diop-a po třech službách skončila. Naštěstí v zaměstnání byli rádi že sre vrátila. Říkala že když se tam byla podivat tak to bylo uplně jiné než realita.
Pokud se ti v současnostiné práci libi, tak bych odešla jen pokud je nabidka mnohem lepší než současné zaměstnání.
Babicka mela alzheimra a ja bych to nedala starat se ani o ni jako pribuznou, takze ja bych do toho fakt nesla. Za prve jsou ty lidi jak mimina, nedojdou na zachod, nenaji se, neoblecou, nic samy. Za druhe nepoznavaji lidi, takze muzou byt i zli, protoze si mysli, ze jim chces ublizit nebo neco vzit. A za treti do toho mivaji i dalsi zdravotni problemy. A vetsinou jsou totalne bezvladni, takze kdyz pomahas vstat, sednout, vsechno tahnes svoji silou, oni vubec se nesnazi.
@Jolynka vím co to je, babička taky měla Alzheimeraa bylo to hrozné, sprostě nadávala, pořád se dokola ptala na to samé, záhul na psychiku ![]()
@Jolynka @artepkaa Já jsem si toto taky prožila s mojí babičkou. Bylo to opravdu hrozne. Do ted ji mám pred očima. Je to smutné i ted je mi do pláče. Jsem hodně citlivá a takovou práci bych dělat nemohla.
Tak pokud víš, že bys to dala psychicky, ok.
Já jsem cynik, tohle bych nikdy dělat nešla ale pokud se rozhodneš to zkusit, tak držím palce a ať se daří.
@Shreya myslím si, že na to člověk musí mít povahu! Ségra dělá zdr. sestru na 3.interně a když vykládá, jak lidi umírají, já bych skončila na psychině a umývání podělaných pacientů bych teda taky nedala ![]()
Ja som pre mateřskou pracovala v takom zariadení. Ak tam budeš ako oybčajná sestra-nie vrchná, staničná a ani smennová-tak budeš robiť prácu jako ošetrovateľka-starať sa o klienta, umývať, krmiť prebalovať a max rozniesieš lieky a pichneš inzulín + nejaké prevazy. Je to ťažká práca jako fyzicky tak aj psychicky. Záleží ešte v akom štádiu bueš mať klientov-u imobilních robíš všetko za nich, imobilným pomáhaš ale zase sa ti může stať že nájdeš pokoj špinavý od exkrementov. A nemali by ti vadiť exitusy. Vetšinou v takomto zariadení můžeš íst na skúšku-ja som tam bola dva krát na nej kým som sa rozhodla.
Pracuju v domove pro seniory, kde mame i uzavrena oddeleni, kde jsou tyto lide.Jaek s jsem teda na klasickem oddeleni a musim rict, ze se casto stane, ze se clovek s Alzheimrovou nebo jinou demenci k nam dostane, nekdy jsou tam treba i dva, tri takovi lide z 18.
Je to pak velice narocne, vysilujici, na konci smeny odchazim uplne totalne vystavena a obdivuju vsechny me kolegine, ktere jsou s temito lidmi zavrene cely den a nejsou tri, ale je jich 18.Ja bych to nedala.
Radim jit si to nejak vyzkouset a pobyt tam v kuse treba tri dny, at si udelas predstavu, toto opravdu neni pro kazdeho.
@artepkaa píše:
@Shreya myslím si, že na to člověk musí mít povahu! Ségra dělá zdr. sestru na 3.interně a když vykládá, jak lidi umírají, já bych skončila na psychině a umývání podělaných pacientů bych teda taky nedala
No jo, ale s tim musis jako zdravotnik pocitat, to k te praci proste patri a vis o tom uz pri vyberu skoly ![]()
@Eemii ano,to určitě, já na to nemám a proto jsem na zdravku nešla ![]()
Holky díky za info, klidně pište dál zkušenosti
na exitus jsem bohužel zvyklá, takže to bych zvládla ale je pravda že se kromě toho ze bych to nemusela psychicky zvládnout po delší dobu bojím, že by mě to nebavilo a profesně se zakopala. Možná se spíš zkusím vrátit teď po rodicaku na staré místo a časem to promyslet. Mám teda ještě měsíc na rozmyšlenou
@citrusek2 Pokud máš strach, že by tě to profesně zbrzdilo, tak to je strach oprávněný. Je to víceméně ošetřovatelská péče. Je potřeba mít zaměstnané sestry-léky a úkony co asistent či ošetřovatelka dělat nemůžou-ale víc je to o stereotypu a ošetřování.
Další věc, která by mě ubíjela je že si „rozumně“ nepromluvíš. Celý den mezi pacienty, se kterými se nezasměješ, nehodíš řeč…Jsem ráda na oddělení, spousta pacientů jsou úžasní lidé. Občas se najde rýpal, protiva, ale ti ostatní to vyváží.
Na exitusy nejsem zvyklá-máme 2 do roka-a jsem za naše oddělení ráda. Ale z interny jsi na tom jinak, tam je to znatelně častěši. To říká i naše ošetřovatelka, která na interně pracovala.
A co jsou plusy, kvůli kterým by si tuto práci dělala? Lepší rozpis směn? Kolektiv? Snažší dojíždění? Peníze? Změna? I ty plusy jsou hrozně důležité, proč o změně uvažuješ-třeba převáží negativa, která tato práce nese.
Tak já teda pracuju v domově se zvláštním režimem a všichni mají alzheimra, nebo středně těžkou, těžkou demenci atd. Sestry u nás vůbec nedělají ošetřovatelskou práci. „Jen“ rozdávají léky, dělají převazy, pomůžou nakrmit a starají se o kartotéku a vše kolem toho. Takže s tou těžkou (myslím fyzickou) prací to tak hrozné nebude a holky mají docela dobře zaplaceno.