Práce v gastronomii a pohostinství – zkušenosti

Anonymní
3.9.25 11:20

Práce v gastronomii a pohostinství

Ahoj, zajímaly by mě zkušenosti lidí, kteří pracují v gastronomii nebo pohostinství — konkrétně na pozicích jako číšník/servírka, obsluha kavárny, barista, barman. Z doslechu mě překvapilo, jak to v některých podnicích funguje. Peníze prý zaměstnanci dostávají rovnou po směně „na ruku“, protože pokud je nedostanou hned, může se stát, že je už od zaměstnavatele neuvidí, i když mají pracovní smlouvu. Výplata pak buď vůbec nepřijde, nebo ji musí složitě vymáhat zpětně.

U barmana/barmanky jsem slyšel/a, že se očekává ochutnávání alkoholu nebo přijímání pozvání od zákazníků. Taky že je nutné si sjednat respekt, protože někteří opilí hosté mají neposedné ruce. Je běžné, že nefunguje klasická smlouva a výplata jednou měsíčně? Mám se obávat, že peníze neuvidím, nebo je budu muset složitě vymáhat? Opravdu se očekává, že barman/barmanka bude v práci pít alkohol?

A jak je to se sanitárním dnem — vím, že existuje u restaurací, ale funguje to i v bistrech, kavárnách apod.? A co hygiena — obchází se to třeba tím, že se zapisují jiné údaje, protože zařízení nesplňuje podmínky pro uchovávání potravin v chladu?

Prosím jen zkušenosti lidí z oboru.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
520
3.9.25 11:39

Pracuji v gastronomii. Nejsme nijak velký a nóbl podnik ale široko daleko hodně úspěšní a oblíbení. Máme jednoho fajn šéfa a celkem nás je tu s brigádníky okolo 7. Výplaty máme klasické měsíční. Nikdy se nestalo, že by nám nezaplatil. Ba naopak dostáváme skvělé odměny za snahu, přesčasy atd..

Co se týče pití alkoholu :mrgreen: Ehm.. no.. Tohle asi funguje jak kde.. Já jsem abstinent a všichni to vědí :mrgreen: Takže si vybírám něco jiného (colu, džus, chipsy, atd).. Nikdy tě nikdo nemůže nutit pít a už vůbec ne v práci.

A sanitární den? Ten by měl fungovat všude a pokud ne, nepracovala bych tam. U nás se uklízí pořád když je čas.

A ano, musíš mít respekt u hostů. Jinak se zblázníš 😅

Každý podnik je individuální.. Nikde to nebude stejné. Ať už prostorově, otevírací dobou a umístěním podniku. Jinak to funguje v malé vesnické hospodě a jinak v centru města.

Akorát nechápu takovou tunu dotazů. Zníš mi spíš jak z finančáku a hygieny než jako možný adept na práci :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.9.25 11:50
@SOVIČKA93 píše: Více

Jde mi jen o brigádu a zajímalo mě, zda je to výjimka nebo běžná praxe. A zároveň jako pravidelného hosta kaváren, bister a restaurací mě zajímalo, zda hygiena a sanitární den jsou pravidlem pro všechny nebo si to mám raději připravovat už jen doma :D

• Citovat
  • Upravit
520
3.9.25 11:53

Brigádníci mají u nás stejná pravidla jako zaměstnanec. Jen nemají takovou zodpovědnost. A čistý podnik poznáš už při vstupu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3083
3.9.25 13:20

Pracuju v gastronomii a výplatu mám normálně jednou za měsíc. Něco jiného jsou dýška, ty máme každý den po konci směny. Nevím v jakým podniku se o práci zajímáš, ale pokud je tam problém s vyplácením zaměstnanců vůbec bych tam nenastupovala. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37288
3.9.25 13:26

To co popisuješ mi přijde jako praktiky v nějakém pajzlu a ještě když děláš na černo :nevim:
Fakt jako nemusíš v pracovní době s hosty chlastat a výplata chodí normálně měsíčně na účet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
823
3.9.25 14:03

Jako mladá jsem dělala brigádu za barem na diskotéce. Výplata byla každej den ráno dyska jsem si nechala. Ač jsem nebyla plnoletá a asi to bylo nelegální občas mě nějaký štamgasti pozvali na panáka. Sobě jsem dala vodu a člověku alkohol účtovala normálně 2 panáky. Normálně jsem měla vodu ve flasce alkoholu nikdy nikdo nic nepoznal…už je to dávno promlčené proto se s tím nebojím jít ven :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat