Práce v gastronomii a pohostinství – zkušenosti
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Pracuji v gastronomii. Nejsme nijak velký a nóbl podnik ale široko daleko hodně úspěšní a oblíbení. Máme jednoho fajn šéfa a celkem nás je tu s brigádníky okolo 7. Výplaty máme klasické měsíční. Nikdy se nestalo, že by nám nezaplatil. Ba naopak dostáváme skvělé odměny za snahu, přesčasy atd..
Co se týče pití alkoholu
Ehm.. no.. Tohle asi funguje jak kde.. Já jsem abstinent a všichni to vědí
Takže si vybírám něco jiného (colu, džus, chipsy, atd).. Nikdy tě nikdo nemůže nutit pít a už vůbec ne v práci.
A sanitární den? Ten by měl fungovat všude a pokud ne, nepracovala bych tam. U nás se uklízí pořád když je čas.
A ano, musíš mít respekt u hostů. Jinak se zblázníš 😅
Každý podnik je individuální.. Nikde to nebude stejné. Ať už prostorově, otevírací dobou a umístěním podniku. Jinak to funguje v malé vesnické hospodě a jinak v centru města.
Akorát nechápu takovou tunu dotazů. Zníš mi spíš jak z finančáku a hygieny než jako možný adept na práci ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@SOVIČKA93 píše: Více
Jde mi jen o brigádu a zajímalo mě, zda je to výjimka nebo běžná praxe. A zároveň jako pravidelného hosta kaváren, bister a restaurací mě zajímalo, zda hygiena a sanitární den jsou pravidlem pro všechny nebo si to mám raději připravovat už jen doma ![]()
- Citovat
- Upravit
Brigádníci mají u nás stejná pravidla jako zaměstnanec. Jen nemají takovou zodpovědnost. A čistý podnik poznáš už při vstupu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pracuju v gastronomii a výplatu mám normálně jednou za měsíc. Něco jiného jsou dýška, ty máme každý den po konci směny. Nevím v jakým podniku se o práci zajímáš, ale pokud je tam problém s vyplácením zaměstnanců vůbec bych tam nenastupovala. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
To co popisuješ mi přijde jako praktiky v nějakém pajzlu a ještě když děláš na černo ![]()
Fakt jako nemusíš v pracovní době s hosty chlastat a výplata chodí normálně měsíčně na účet.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jako mladá jsem dělala brigádu za barem na diskotéce. Výplata byla každej den ráno dyska jsem si nechala. Ač jsem nebyla plnoletá a asi to bylo nelegální občas mě nějaký štamgasti pozvali na panáka. Sobě jsem dala vodu a člověku alkohol účtovala normálně 2 panáky. Normálně jsem měla vodu ve flasce alkoholu nikdy nikdo nic nepoznal…už je to dávno promlčené proto se s tím nebojím jít ven
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, zajímaly by mě zkušenosti lidí, kteří pracují v gastronomii nebo pohostinství — konkrétně na pozicích jako číšník/servírka, obsluha kavárny, barista, barman. Z doslechu mě překvapilo, jak to v některých podnicích funguje. Peníze prý zaměstnanci dostávají rovnou po směně „na ruku“, protože pokud je nedostanou hned, může se stát, že je už od zaměstnavatele neuvidí, i když mají pracovní smlouvu. Výplata pak buď vůbec nepřijde, nebo ji musí složitě vymáhat zpětně.
U barmana/barmanky jsem slyšel/a, že se očekává ochutnávání alkoholu nebo přijímání pozvání od zákazníků. Taky že je nutné si sjednat respekt, protože někteří opilí hosté mají neposedné ruce. Je běžné, že nefunguje klasická smlouva a výplata jednou měsíčně? Mám se obávat, že peníze neuvidím, nebo je budu muset složitě vymáhat? Opravdu se očekává, že barman/barmanka bude v práci pít alkohol?
A jak je to se sanitárním dnem — vím, že existuje u restaurací, ale funguje to i v bistrech, kavárnách apod.? A co hygiena — obchází se to třeba tím, že se zapisují jiné údaje, protože zařízení nesplňuje podmínky pro uchovávání potravin v chladu?
Prosím jen zkušenosti lidí z oboru.