Práce v kravíně

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
290
14.8.23 15:06

Práce v kravíně

Ženský pracuje tady některá v kravíně? Dá se na to zvyknout? A třeba jako ošetřovatelka nebo dojička? A jaký je tam plat a směny? Daji se i zkrácený úvazky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
484
14.8.23 15:20
@tynuska1990 píše: Ženský pracuje tady některá v kravíně? Dá se na to zvyknout? A třeba jako ošetřovatelka nebo dojička? A jaký je tam plat a směny? Daji se i zkrácený úvazky?

Tak si do toho kravína zajdi a poptej se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2089
14.8.23 15:25

Co znám takhle pár lidí, tak si jako například dojičky nestěžují. Musí teda vstávat brzo, ale většinou si pochvalují že jim je u krav líp jak pracovat s lidma. O mzdách jsem se s nima nikdy nebavila, ale tak byli spokojeni tak asi bude i mzda ucházející pro ně. To je prostě asi jak komu která práce sedne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.8.23 15:30

Babicka kdysi pracovala v kravine jako dojicka. Jedine ji vadilo, ze se denne musi drbat mydlem a samponem a vse prat, prislo ji, ze smrdi. Ale jinak tam chodila rada. Brzy vstavala, to jo. Mozna na pul patou tam tehdy chodila :think:. A my jako vnoucata to milovali, brala nas za zviratky. To nic, to je jen takova nostalgie, obcas si takhle u PC rikam, ze neco podobneho by byla skvela prace, sice by mozna clovek nevonel, ale cista hlava. Se omlouvam za anonym, prijde mi to nejak intimni, ac asi z nepochopitelnych duvodu.

• Citovat
  • Upravit
281
14.8.23 15:34

Sousedka pracovala v kravíně. Vstávala hodně brzy, ale jí to nevadilo. Vyhovovalo jí, že je o to dřív doma. Jinou práci nesehnala. Peníze nic moc. A každý den si musela mít hlavu, v tom kravíně vždycky strašně načichla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
185
14.8.23 15:46

No v první řadě je potřeba si uvědomit, že je to práce jaksi v „nepřetržitém provozu“, o zvířata je potřeba se postarat v pátek, v neděli i ve svátek, chodila jsem do kravína kdysi jako brigádník, měli jsme rozdělené směny, ráno od 3:30 do 9:30 a odpoledne od 14:30 do 19:30, takhle 2 dny a pak 2 dny volno, ale může to být jakkoli jinak, teď už mají někde i dojící roboty…
Zvyknout se na to jistě dá, musíš mít ráda zvířata, občas se vyskytne nějaká mimořádnost a nejde říct, že padla a jdeš domů, prostě se musí vše udělat, ale když je rozumné vedení a máš hotovo dřív, můžeš odejít dřív.
Je to poměrně těžká fyzická práce, zase nemusíš chodit do fitka :D
Peníze byly celkem slušné, i když se tam fakt flákat nedá
Vyptej se, vyzkoušej a uvidíš ve zkušebce, jestli to dáš

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
185
14.8.23 15:47

Jo a zkrácený úvazky běžně jsou, lidí takto ochotných pracovat moc není, tak rádi vycházejí vstříc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3142
14.8.23 16:25

Často bývá dělená směna, takže se nevyplatí dojíždět někam daleko. Ideální je, když je kravín v místě bydliště. Načichne oblečení i vlasy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
118
14.8.23 16:43

Zkrácený úvazek si moc představit u dojičky neumím, nebo alespoň u nás, možná jinde mají jiný systém. Budeš vstávat brzo, budeš smrdět, ale já bych neměnila. Jsem tedy zemědělec, ne dojička. Dojičky jsme vyměnili za roboty. Dost často to dopadalo tak, že vedle své nekonečné práce jsem ještě musela dojit. Nebyli jsme schopni sehnat nikoho spolehlivého a poctivého, a to jsme nabízeli opravdu velký plat na místní poměry.. jinak k otázce - směny jsou podle počtu dojení obvykle dvě, s tím, že jeden víkend máš volný, ale druhý makáš obě směny. U dojení třikrát denně jsou směny tři, jeden víkend volný, druhý jedna směna, třetí dvě směny. Svátky, Vánoce se jede pořád. A připrav si pevné nervy, krávy umí pěkně zlobit :P ale plat bývá obvykle už dobrý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
14.8.23 16:58

Babička má můj obdiv.Tu práci nemůže zastávat každý. Náročná pracovní doba, vztah ke zvířatům a podhodnocené společenském uznání. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8523
14.8.23 17:00

Tohle nabizej v jednom družstvu tady poblíž.
https://www.zodbrniste.cz/…dojicka.html

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2089
14.8.23 20:54

Jo pryč jsou ty doby, tenkrát to šlo, kdy jsem s dědou chodila krmit bejky. Jen si pamatuju jak funely a byly fakt naštvaní. Děda dělával od 4 rana, ale to bylo krmení bejku a to bylo po za normalizace a po. Jak to mají dojičky vím jen od těch známých, viz výše můj první koment.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75923
14.8.23 21:00
@Burj Chalifa píše:
Babička má můj obdiv.Tu práci nemůže zastávat každý. Náročná pracovní doba, vztah ke zvířatům a podhodnocené společenském uznání. :kytka:

moje babička to dělala celý život a vztah ke zvířatům neměla žádný :mrgreen: nic jiného neuměla,
jo a vždy do práce nosila šátek a když přišla domů, celá se převlékla i s prádlem a večer se vysprchovala (což dřív nebylo běžné) a umyla si vlasy, protože to opravdu smrdí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
646
14.8.23 21:05

Moji rodiče mě před 30 lety zplodili ve sprše kravína, kde jako 18letí byli na brigádě. :mrgreen: :mrgreen: Moje mamka na to pořád vzpomíná, že to byla fajn a pro ní tehdy hezká práce, ale že musela hodně brzy vstávat.
A jak psala @Parila, někdy asi může nastat něco a ty jen tak neodejdeš. Mamka takhle právě vzpomíná na to, jak už byla vysprchovaná, převlečená a najednou musela pomáhat u porodu. Pak v tom zašvihaném oblečení jela autobusem domů :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
859
15.8.23 08:53

Moje tchyně před nástupem do důchodu pracovala v kravíně na dojírně a později na teletníku. Směny jsou různé, na dojírně pracovala cca 4:30-10:00 a 15:30-21:00, jak kdy. Jeden týden po-pá jen ranní, volný víkend, po-pá odpolední, víkend ranní a odpolední a pak zase týden ranní. Pitomý systém, měla volný víkend jen jednou za 2 týdny a pak 2 týdny v kuse pracovala. Je fakt, že z dojírny byla docela cítit. Sem tam i nějaký úraz, ale záleží jaká dojírna je. Výplata cca 25 tis v hrubým.

Pak přestoupila k telátkům a nestěžovala si. Jen tam je potřeba mít trochu cit, je třeba na teleti poznat, zda je ok nebo ne. Některé nechtějí pít, takže jim narvat hadičku do krku. Občas také nějaké uhyne, takže se z toho nehroutit. Časově směny stejné, jen dva dny ranní a odpolední a pak dva dny volno. Tam tolik nesmrděla :mrgreen: Výplata cca 27tis.

Nicméně, je třeba si uvědomit, že je to opravdu nepřetržitý provoz, někdo je musí nakrmit a podojit, takže když někdo náhle vypadne, tak ostatní musí zastoupit.

Většinu tamního kolektivu znám a všichni jsou tzn „od zvířat“, tzn. že doma mají koně, krávu, prase, slepice.. Takže jsou zvyklý, že práce u zvířat je nekonečný příběh :mrgreen: Zkrácené úvazky u nás nevedou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat