Ignorace při zaškolování v nové práci
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Ignorace při zaškolovani v nové práci
Ahoj,
Máte někdo zkušenost s ignorací v nové práci?
Nastoupila jsem do práce, kde mě dostala kolegyně na starost. Ta místo toho, aby se mi v práci věnovala má stále nasazená sluchátka a pouští si písničky než aby si mě všimala. Už jsem z toho na nervy a začínám to pomalu vzdávat.
Nějaký rady a zkušenosti z Vasi strany? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Já bych to šla nahlásit vedení. Dostala za úkol tě zaškolit a to nedělá. Neplní svou pracovní povinnost.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No, tak jí to asi nebaví
buď jí to řekni na rovinu, nebo nadřízenému ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A ty jen sedis na zidli a cekas? Krok prvni - dojdi za ni a rekni, at te zapoji. Pokud nepomuze nastava krok druhy - rekni to nadrizenemu ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Takže ty tam zevluješ a čekáš, co ona? Nebo nějakou práci máš, nevíš si rady, ale než by ses jí zeptala, tak si stěžuješ na emiminu? Normálně jí řekni na rovinu, co potřebuješ naučit, abys mohla samostatně fungovat, a pokud to nezabere, tak jdi za nadřízeným ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jakože když ji oslovíš, tak tě ignoruje? Jak očekáváš, že se ti bude věnovat? Má na to vůbec prostor při obvyklém množství práce?
Hodně záleží na charakteru vaší práce. Třeba ji jen stále dotazování ruší, případně je nervózní z nového člověka a toto jí pomáhá se soustředit. Zkusila bych jí navrhnout nějaké časové okno, třeba půl hodinku dopoledne a půl hodinku odpoledne, kdy by se ti věnovala a zodpověděla tvé otázky.
případně tlumočila své potřeby - např. - moc by mi pomohlo, kdybychom si tento úkol prošli společně, já ho budu plnit a ty mi řekneš jestli dobrý nebo ne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nejdřív bych zašla přímo za ní, abys nepůsobila jako „bonzák“, pokud by to nepomohlo, pak teprve nadřížený.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zazila jsem a vyresila jsem to tak, ze jsem si zajistila pristupy, dostala se k priruckam a naucila se se vsim pracovat sama.. rozhodne bych necekala, ze se kolegyne probere a zacne Te zaucovat, takze to zacni resit.. ja mela stesti, ze to byla stejna prace jen v jine spolecnosti a v jinych systemech, ale ve finale jsou ty systemy skoro stejne..
- Citovat
- Upravit
@Willy wonka píše:
Nastoupila jsem do práce, kde mě dostala kolegyně na starost. Ta místo toho, aby se mi v práci věnovala má stále nasazená sluchátka a pouští si písničky než aby si mě všimala.
Jsi rozmazlená a nesamostatná.
Jestliže Tě kolegyně dostala oficiálně na starost, neznamená to, že by Tě měla celý den bedlivě sledovat, uvazovat Ti bryndáček a utírat zadeček. Nejsi náhodou jedináček?
Když potřebuješ něco pracovního zjistit, poznat, objasnit, naučit, poradit, tak si o to sama řekneš! Když jsi dokončila úkol a nejsi si jistá zda je to správně a v souladu s firemními pravidly, tak požádáš o kontrolu. Pokud si nejsi jistá že jsi komunikovala správně (s nadřízeným, podřízeným či klientem) tak si řekneš o zpětnou vazbu.
Když jsem nastoupil do velké americké firmy, kladli nám na srdce, abychom používali kouzelnou větu „Please give me feedback“. Protože poradit novému nezkušenému členovi týmu je vždy jednodušší, než dodatečně napravovat jeho chyby a omyly.
- Citovat
- Upravit
@Tala20 zapomněl jsi jí vynadat do hlupaček, nejsi nemocný? ![]()
@Willy wonka příspěvek výše klidně ignoruj, to je takový místní kolorit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@broskvová zmrzlina píše:
@Tala20 zapomněl jsi jí vynadat do hlupaček, nejsi nemocný?@Willy wonka příspěvek výše klidně ignoruj, to je takový místní kolorit.
Jak s „dobrymi radami“ uzivatele @Tala20 obvykle nesouhlasim, povazuji je za odtrzene od reality a trolling, tady ma pravdu - takto by mel dospely pracujici clovek fungovat v praci.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Willy wonka píše:
Ahoj,
Máte někdo zkušenost s ignorací v nové práci?
Nastoupila jsem do práce, kde mě dostala kolegyně na starost. Ta místo toho, aby se mi v práci věnovala má stále nasazená sluchátka a pouští si písničky než aby si mě všimala. Už jsem z toho na nervy a začínám to pomaJá jsem vlastně zaškolila všechny kolegyně, které k nám do firmy nastoupily, protože já jsem byla první, která tehdy tento projekt „ rozjížděla ".. Všem jsem se věnovala maximálně, byla jsem jejich mentor.
Vždycky jsem je chodila kontrolovat třeba po půl hodině, pak po hodině a řekla jsem jim, že když nebudou něco vědět, nebo v něčemu nerozumí, tak jsem tady a klidně ať se přijdou ptát, Je lepší se 5× zeptat, než jednou něco pos.rat.A pak to řešíš ty.
Jenže někomu bych musela stát za zadkem dodnes, a to jsou tam i některé 3 roky. zkrátka „dobrej matriál ".
Tolik asi k zaškolování…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Občas někoho zaškoluju, ukážu co a jak, vysvětlím a řeknu že když nebude něco vědět, ať přijde a zeptá se.. očekávám tedy aktivitu i z jeho strany. A ke sluchátkům.. je nás v kanceláři víc a občas se potřebuju hodně soustředit, tak nezbývá než nasadit sluchátka. A není to projev ignorace, ale pracovního soustředění. Tak se zkus třeba zeptat co kolegyně poslouchá, jestli to má jako pomůcku k většímu soustředění nebo jestli poslouchá jen tak, buď proaktivní, ptej se sama jestli má pár minut chvilku se podívat jestli to co děláš je OK nebo se domluvte že si třeba v nějaký čas spolu sednete a proberete pracovní úkoly a kam by se tvá práce měla ubírat dál.. možností jak vybudovat dobrý pracovní vztah je hodně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@broskvová zmrzlina píše:
@Tala20 zapomněl jsi jí vynadat do hlupaček, nejsi nemocný?@Willy wonka příspěvek výše klidně ignoruj, to je takový místní kolorit.
No takhle, je to jako obvykle u tohoto uživatele napsané dost povýšeným tónem, ale trochu má pravdu v tom, že zakladatelka má pusu a může se zeptat, např. jestli by mohla s něčím pomoct, nebo naopak požádat o pomoc, radu s něčím, s čím si neví rady. Aneb „když nevíš, tak se zeptej“ neboli „líná huba, holé neštěstí“.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Taky jsem zaučovala,2× zástup za mateřskou (svoji před nástupem na ni) a u těch lidí jsem v podstatě seděla třeba půl dne a nechala je dělat to, co bych samozřejmě měla rychleji, pár dní dokud nebyli schopný samostatně aspoň zadávat doklady aj. vstupy do systému atd., a i tak jsem to po nich radši kontrolovala. Pořád se to tam bralo jako zodpovědnost školitele. Ale nejlepší jak se to mohli naučit bylo si ten program sami osahat. Oba jsou tam pořád, já už ne, po 2. mateřské jsem šla jinam. Tak snad to nějaký efekt mělo;) Stejně tak jsem měla fajn zaškolení v nové práci, podobným způsobem. Paní co mě zaučovala, jen přešla na jinou pozici do kanclu vedle a dál jsme úzce spolupracovaly, takže jsem se mohla i později na něco zeptat, když se objevil nějaký problém či úkol, který jsme předtím neřešily.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit