Práce v německu - Wolt
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Práce v německu - Wolt
Zdravím, dokázal by mi prosím někdo poradit, co všechno zařizovat? Chtěl bych poslední rok studia dojíždět denně do Německa pracovat jako kurýr Woltu.
Já zatím nějak chápu, že mám mít (v případě jako pendler): Žádost o projednání jako pracovník s neomezenou povinností k odvodu daně z příjmů
Steuer ID
přihlášení k zdravotnímu pojištění - status pendlera a dostat žlutou zdravotní kartičku v ČR a Německý zaměstnavatel by mě měl sám přihlásit k pojišťovně nejpozději s první výplatou
a sociální pojištění nechápu vůbec, jestli nějak řeším, hádám, že ho jen odhlásím v ČR nebo ne?
Ale konkrétně Wolt píše, že potřebuju:
Zusatzblatt - netuším, co to je zatím
a zbytek mám nebo asi chápu, jen když po mně chtějí:
Health Insurance Proof, tak to znamená, že i tam funguju jako OSVČ jako v ČR a oni vlastně nejsou zaměstnavatel a tím pádem to za mě nevyřeší? Děkuji.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Nemyslím, že přímo Wolt kurýry zaměstnává. To by šlo přímo proti celé logice toho byznisu. Nebo existují externí firmy, které uzavřou smlouvu s Woltem (nebo Foodorou třeba) a pro tyhle firmy pak ten kurýr pracuje. Ale stále tu je otázka, jaký „pracovní“ vztah to je.
A ani nemusí být aktuálně možné pro Wolta DE začít jezdit, třeba zrovna nenabírají.
Zusatzblatt bych chápal třeba jako: dodejte ještě tento dokument…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ivan PPZ nabírají, i když momentálně ne přímo v daném městě. O těch externích firmách vím od nás, stejně o způsobu vedení tohoto byznysu. Jen v Německu je automaticky garantována minimální hodinová mzda + různé placení za vzdálenosti, používání vlastních věcí a tuším, že i nějaké zdravotní pojištění. To už na mě působí samo o sobě jinak než třeba u nás nebo na slovensku a minimálně se to blíží zaměstnaneckému poměru, ale těžko říct, nevyznám se v tomto, co se Německa týče.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@carson874 píše: Více
To je ale podobné u nás- pojištění (ale jen úrazové), platba za 3 km je jiná, než za 12 (celkem logicky), občas byly i doby, kdy byla i nějaká min. hodinovka. Je jisté, že v DE to může být odlišné a téměř jistě pro kurýra lepší, než u nás.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ivan PPZ Jistě, takže tam bude pravděpodobně taky nějaký status živnostníka. K tomu se víceméně potřebuji dostat, co si pro to zařídit. Protože jak píšete, bude lepší, než u nás. Jestliže garantovaná minimálka je ve výši, které u nás člověk řekne hodně dobrej den.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@carson874 vyplatí se více jezdit v zahraničí u Woltu než u nás?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@LubošJHV tak záleží kde. Logicky v německu, pokud je ganatována minimální hodinová sazba, která v přepočtu vychází na 299czk/hod, tak by se to mělo zákonitě více vyplatit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
300/h je na Německo zoufalství. Taky tam skoro nejezdí ani Turci, ale klasika imigranti.
Je otázka, jaké jsou s tím třeba spojené náklady (vlastní auto) a tak. Ale pro 300/h jet Woltit do Německa je nonsenc.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit