Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky mám na vás dotaz,je to docela zapeklité no nu ,tak asi takto-má sestra je 8týdnů těhotná,má odpracováno 333dní,ale má smlouvu na dobu určitou,ale v srpnu by měla dostat novou smlouvu už na dobu neurčitou,u ní v práci to nikdo neví že je těhu,ale ona jim to chce zítra říct.No jo ale co když jí pak tu smlouvu nedaj,a pracovní poměr jí skončí v srpnu co dál?Na co by pak eventuelně měla nárok?Měla by jít na pú?Dostala by posporu?Může jít marodit a dostane nemocenskou?Měla by pak mateřskou?Když má odpracováno 333dní?Vůbec nevíme,a nebo raději mlčet a čekat tu novou smlouvu?Ale je to těžké a ona je čestný člověk.Tak nevíme,za vaše rady a skušenosti moc děkujeme.
![]()
Já bejt jí, tak nic neříkám, pokud jí to v práci nijak nevadí a počkala bych na tu smlouvu. Pokud to řekne teď, tak v srpnu jí smlouva automaticky skončí a určitě jí to zaměstnavatel neprodlouží.. Není o čestnosti, ale s ní se taky nikdo mazlit určitě nebude…
Jestliže má odpracováno více jak 270 dní, má nárok na mateřskou a může si tedy vybrat i 3letou variantu rodičáku.. Jak je to s pracákem a podporou nevím. Nejlepší by bylo, aby to ale vydržela ![]()
můj případ: Já dělala zdrav, sestru, musela jsem ihned na rizikové těhu tedy na nemocenskou. V práci jsem měla smlouvu na dobu určitou, kterou mi neprodloužili, jelikož jsem byla těhotná..Měla jsem normálně nárok na nemocenskou.. na mateřskou už ne, protože jsem měla odpracováno méně jak 270dní ale to se tvé sestry netýká..
Ať neblázní a nic neříká. Poctivost je hezká věc, ale myslíš, že budou poctiví i k ní a tu smlouvu jí dají, protože jí to slíbili. Dost těžko.
Když jí to neprodlouží, bude asi muset na nemocenskou, ale tu nemusí dostat. Možná by se vešla do ochrané lhůty, ale co kdyby chtěla další dítě v malém odstupu.
Já taky bývala čestná a přinášelo mi to jen negativa.
Jiiriinka1 píše:
Jestliže má odpracováno více jak 270 dní, má nárok na mateřskou a může si tedy vybrat i 3letou variantu rodičáku.. Jak je to s pracákem a podporou nevím. Nejlepší by bylo, aby to ale vydržela
můj případ: Já dělala zdrav, sestru, musela jsem ihned na rizikové těhu tedy na nemocenskou. V práci jsem měla smlouvu na dobu určitou, kterou mi neprodloužili, jelikož jsem byla těhotná..Měla jsem normálně nárok na nemocenskou.. na mateřskou už ne, protože jsem měla odpracováno méně jak 270dní ale to se tvé sestry netýká..
Jj a když jí dají tu smlouvu, tak se aspoň bude mít kam po mateřské i vrátit, což je taky výhoda, ať neblbne..
Příspěvek upraven 03.07.11 v 19:41
Kdyby šla teď marodit dostane normálně nemocenskou (jestli jí to teda lékař umožní, to je věc druhá) a na tu bude mít nárok až do doby 8týdnů před porodem, poté by přešla na mateřskou a pak na rodičák a mohla by si zvolit 2,3,4letou variantu…
ale jak říkají holky, samozřejmě je lepší vydržet, jestli jí to tedy pracovní podmínky dovolí a držet jazyk za zuby ![]()
A jestli si myslí, že jim to řekne a oni jí tu smlouvu prodlouží, tak se plete si myslim… ať vydrží, už to má za pár.. ![]()
saiiimona píše:Jiiriinka1 píše:
Jestliže má odpracováno více jak 270 dní, má nárok na mateřskou a může si tedy vybrat i 3letou variantu rodičáku.. Jak je to s pracákem a podporou nevím. Nejlepší by bylo, aby to ale vydržela
můj případ: Já dělala zdrav, sestru, musela jsem ihned na rizikové těhu tedy na nemocenskou. V práci jsem měla smlouvu na dobu určitou, kterou mi neprodloužili, jelikož jsem byla těhotná..Měla jsem normálně nárok na nemocenskou.. na mateřskou už ne, protože jsem měla odpracováno méně jak 270dní ale to se tvé sestry netýká..Jj a když jí dají tu smlouvu, tak se aspoň bude mít kam po mateřské i vrátit, což je taky výhoda, ať neblbne..
Příspěvek upraven 03.07.11 v 19:41
tak tak..
oni k ní taky fér nebudou..
NA tu mateřskou by musela nastoupit do 180ti dní od ukončení prac. poměru, jinak nárok zaniká, i kdyby měla dost dnů „odpracováno“.
Holky děkuji vám moc hned sem jí to přeposlala,a už se rozhodla že by bylo lepší počkat ten měsíc.děkuji vám moc
![]()
Holky děkuji vám moc hned sem jí to přeposlala,a už se rozhodla že by bylo lepší počkat ten měsíc.děkuji vám moc
![]()
![]()
Tak to je dobře!!!
Že jí přeju, ať je miminko zdravé a pohodové těhulkování ![]()
Bejt na jejím místě, tak bych to (zatím) neříkala ani ne tak kvůli smlouvě, ale protože je prostě brzo - v 8.tt. Já jsem to v práci řekla až po 1.screeningu (13.tt) - vím, že i tak člověk neví, co bude, ale pak je riziko problémů s miminkem mnohem nižší.
No a pak záleží, jaký je zaměstnavatel a jaká je to práce - ale pochybuju, že jí smlouvu dají. Ještě před 2 roky bych tvrdila něco jiného, ale teď radím, neříkat. Taky záleží, jak moc to na ní je a bude vidět a jestli v tuto chvíli má zaměstnavatel vůbec s úmyslu jí smlouvu prodloužit.