Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahojky, potrebuji poradit, Nevim, co mam delat. Nikdy sem drive nemela problem se susenim vypraneho pradla, ale v byte, kde bydlim nyni, pradlo proste neschne. Pradlo necham dzimat na 1000 otacek, pak povesim pekne na stojan, tricka a podobne veci dokonce na vesaky, aby se zbytecne neprekryvalo.. Jenze to pradlo neni suche ani na druhy den a pak uz nevoni.. Kdyz pradlo vytahnu z pracky, voni krasne, ale do druheho dne uz ne, proste jako by zatuchne.. Mame doma plastove okna, vetram, i topim, zkousim vse. Kdyz pradlo dam susit na topeni, tak voni, kdyz ho susim na vesaku, tak az na nejake kousky, ktere schnou rychle, mi to pradlo uz nevoni. Ja uz nevim, co mohu udelat, kdyz bylo teplo susila jsem pradlo na balkone. A jeste bych chtela koupit takove vonky do skrine, existuje neco, ja si to pamatuji, kdyz jsem byla mala, mamka mi to davala mezi obleceni.. nebo si mame koupit susicku, ja fakt nevim, proc to pradlo neschne a pak smrdi.. A to peru kvalitnimi prostredky a pouzivam i avivaz.. Skutecne vsude jinde pradlo schlo, ale v tomto byte ne.. CO mam delat? Bydlime v byte, v suchem a teplem.
Příspěvek upraven 01.12.14 v 08:49
@bellinka07 koupit sušičku.. Jinak nic neuděláš. Tohle jsem měla v bývalém bytě… ![]()
Na susaku bych pradlo mela mokre i tri dny. Dokud to jde, susim venku, kdyz to nejde, tak na topeni, protoze jinak by to neuschlo. Kdyz necham tri dny na susaku, je pradlo potom citit zatuchlinou.
Ty jo, tak já zas nemám problém se schnutím, ale hlavně u povlečení s tím smradem. Já suším v tomto počasí taky v bytě a do druhého dne mám vše suché… ale jak se dá povlečení do skříně, tak do týdne je zatuchlé… a to už jsem zkoušela i nechat skříň otevřenou, nebo to přesunout do jiné… a nic nepomáhá. a je problém jen s tím povlečením na postel. s normálním prádlem ne.
![]()
Povlečení měním skoro každý týden, peru i s aviváží, používám Ariel nebo Persil… A není to žádný šunt, vše je od Matějovského
![]()
Kolikrát i po tom týdnu než to povleču, musím znovu přeprat ![]()
A nemáte v domě sušárnu? My bydlíme v bytě, kde je vlhko i tak, sušit zde prádlo by bylo nemožné, ale v domě je místnost ve sklepě, vyhrazená na sušení prádla a je to paráda. Nešlo by ve vašem domě něco podobného?
@bellinka07 Budeš mít v bytě větší vlhkost, své taky můžou udělat příliš dobře těsnící okna. Buď můžeš koupit sušičku, nebo odvlhčovač vzduchu )vyjde levněji a má funkci i na sušení prádal).
@Krasavicaa Jestli je povlečení bavlněné a třeba starší, tak mě napadá jediné-občas se mi to stávalo u triček, ani nemusela být moc nošená (ale zase jen neležela ve skříni), mám pocit, že ta bavlna se začne počase „rozkládat“…myslím, že s tím asi nic moc nenaděláš ![]()
Zdimat na nejvyssi otacky a postavit ke zdroji tepla, tedy nekam k topeni. Toto pocasi je pro suseni pradla hloupe. Venku jeste nejsou takove mrazy, aby bylo vetrani ucinne a doma je tedy velka vlhkost. Co okna, nemas je v dolni casti orosena?
Je to vysokou vlkhostí v bytě, taky mi prádlo na sušáku neschlo a smrdělo zatuchlinou, vyžádala jsem si klíče od sušárny a je naštěstí po problému.
Taky jsem to měla a to bydlíme v baráku a vlkoměr ukazuje jen 40%. Jak jsou tyhle teploty lehce nad nulou, tak to schlo dva dny, všude pořád věšáky. Povlečení jsem v tomhle nemohla prát vůbec. Pomohlo jenom přetopit kamnama (normálně topíme plynem) a hodně větrat. V létě venku a v zimně v mrazech to šlo. Nedávno jsme koupili sušičku a je pokoj.
@narrate píše:
@Krasavicaa Jestli je povlečení bavlněné a třeba starší, tak mě napadá jediné-občas se mi to stávalo u triček, ani nemusela být moc nošená (ale zase jen neležela ve skříni), mám pocit, že ta bavlna se začne počase „rozkládat“…myslím, že s tím asi nic moc nenaděláš
Je to bavlna a krep… mám je cca 1 rok…
Mame doma vlkost, mame i ten vlkomer a okna se nam rosi hlavne kdyz je vyprano nebo kdyz varim. Mame koupeny digestor, vetram take, topeni jede.. Susarnu nemame v dome…No a pradlo vesim pres dve tycky a rozvesuji, aby se neprekryvalo a stejne pak smrdi a dokonce uz i male pradlo miminka, aspon tohle schlo predtim a ted uz i to smrdi..
dneska jsem pradlo sundala a dala do lavoru s avivazi a necham vymocit, pak vyzdimu na nejv. otacky, maximalne jich mam 1000 a pak to dam susit uz topeni.. Jinak to uz nevidim.. Tricka od muze a rucniky to budu prat znova taky, ale uz to dam na topeni, ale tohle neni reseni.. My doma plisen nemame, mame docela novy byt po rekonstruskci, susim u topeni.. Ja bydlela vsude mozne a jinde problem nebyl ani v zime, jen tady u nas tohle zazivam poporve. Ale dekuji ze jste napsaly.
Teoreticky se ti byt muze zdat suchy, ale vlhkost muze byt vysoka. Co mame plastova okna vyskocila nam vlhkost o 15%. V zime mame vlhkost 60-65%, coz uz je dost. A to jsme panelak.