Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj holky,
Mohly byste mi prosím poradit s vyčištěním bílých látkových bot? Před necelým rokem jsem si koupila tenisky New Balance 530 a byla jsem s nimi moc spokojená - překvapivě se ani tolik nešpinily. Teď jsem je ale po delší době chtěla vyprat, a tak jsem je dala do pračky. Místo zářivě bílé ale vylezly zašpiněné a s oranžovými fleky. ![]()
Už jsem je jednou prala a tehdy byly krásně bílé, ale tentokrát jsem po praní našla v pračce (v té gumové spáře/těsnění) zrezlý nástavec na vrtačku. Nejspíš tam zůstal z přítelových pracovních kalhot, které jsem předtím prala.
Nevím, čím boty vyčistit - nejvíc mi jde o ty oranžové pruhy a fleky, pravděpodobně jsou z nějaké umělé kůže? Zkoušela jsem už jedlou sodu s bílým octem, dezinfekci, pastu na zuby i práškový Savo odstraňovač skvrn na prádlo, ale bohužel nic nezabralo.
Budu moc ráda za jakoukoli radu, jak je ještě zachránit a dostat zase do lepšího stavu. ![]()
@renduli píše: Více
Savo bych neriskovala, to bude jeste horsi.
@Nikca2378 píše: Více
Vyzkousej neco z tohohle, snad to zabere.
@arinecka píše: Více
no jo, ale to jsou rady na běžně špinavé tenisky, tam to může fungovat, ale tyhle jsou vyprané se rzí, rez už z nich ničím nedostane
Boty vem čert. To není tak velká, závratná položka. Měla bych strach o pračku, když tam pomalu kvetou věci, které tam nepatří.
@Kelsey1 píše: Více
no tak boty běžně stojí 3000, a pračka může být za 6000, tak to zas tak obrovský rozdíl nebude, ale jinak máš pravdu, ten rezavý hřebík se mohl zapíchnout kamkoli a tu pračku rozbít, spíš jde o tu otravu shánět novou pračku a její zapojení
Ou. Zkusila bych perkarbonát, ale nevim… Moc bych tomu nedávala.
@Kelsey1 píše: Více
No, tak evidentně nástavec je venku a pračka pere, tak už na ní není moc co řešit.
Minulý rok jsem se snažila vyprat látkové boty. Vždycky vylezli do žluta. Zkoušela jsem i jedlou sodu. Udělat u zltoho kašičku a nechat to na sluníčku. Mělo se to vydrolit. Nic. No a tak jsem sáhla po bílé barvě na boty. Původně na bilou koženku. Boty jsem tím vzala a už jsou zase bílé.
@arinecka píše: Více
Měla jsem zažloutlé plátěné tenisky, navíc ještě s nějakými fleky - a díky Savu jsou krásně bílé.