Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím všechny maminky a budoucí maminky ![]()
Dostala jsem od příbuzné po jejich dvou dětičkách hračky. Hračky jsou krásné, ale skoro na každé je nějaký zaschnutý flek (od jídla, od… těžko říct
) Ráda bych je vyčistila, aniž bych je moc poničila. Jsou to hračky všeho druhu, od chrastítek, kousátek, plyšáků, přes hrací (elektro či jiné) hračky plastové a plyšové se strojkem či jinou výplní (rachtátka atd.).
Jak takové věci vyprat a vyčistit aniž by došlo k poškození, ale zároveň se zničí případné bakterie atd. a fleky? Perete plyšové věci v praččce a pak dáváte i do sušičky? Co plyšové se strojkem? Co se dá vyvařit a co ne? Plastové otřít hadříkem s vodou a… nějakým saponátem? Jak byste čistily vy? Všem moc děkuji za podmětné rady, tipy, triky. ![]()
Obyc plyšové třeba s šesticima prvkama a kulickama od lamaze jsem hazela do pračky na 40 a pak susicka. Plastové namočit do kýblem s dezinfekci. Pokud to má strojek tak zkusit vyčistit ručně a postříkat dezinfekci
Ty plyšové se strojkem jsem dávala na den v igelitu do mrazáku. Ale teda po vlastních dětech, nebyly z druhé ruky…
Jinak plyšové co slo, tak pračka a susicka, plastové kýbl s roztokem na mytí kojeneckych flasek a na co nešlo výše uvedené, tak vrátit nebo vyhodit
Příspěvek upraven 21.04.20 v 11:20
Já házela do pračky a sušičky úplně vse, i nové. Ono to slavné Lamaze to totiž ani neumí zabalit do sáčku, věc pro novorozence dá na plastový háček a sáhni si, kdo můžeš. Přežilo vše, i ty hraci strojky.
Plyšové peru na 40 s dezinfekcí a mácháním navíc, omylem jsem tam přihodila i plyšáka s natahovacím strojkem a přežil, funguje. Pokud je plyšák s funkcemi na baterie, dávám manželovi vypreparovat a po uschnutí to zase dá dohromady - už i štípal a znovu spojoval drátky… Do sušičky plyšáky nedávám. Stavebnice jsem dávala do myčky. Chrastítka jsem myla vodou s eko saponátem, pak pořádně propláchnout a osušit.
Veškeré plyšové do pračky. Hrací strojek, lze-li, tak vyndat. Pokud nelze, vyndat baterie, vyprat a nechat pořádně vyschnout. Plastové, co přežijí, do myčky. Jinak pořádně omýt hadrem. Co tuhle péči nepřežije, má smůlu.
@PetulinekBudulinek fuj, takový danajský dar bych hodila příbuzné na hlavu
, vyčistila bych pouze plastové hračky, které jsou větší a dražší
hraček se ti sejde a nových mraky, rozhodně bych neprala nějaké poblité plyšáky, pokud ti nové hračky nebudou přicházet od známých a příbuzných, tak bych raději koupila nové v Pepcu
anebo ještě oslov jiné známé, spousta lidí ráda daruje hračky, ale takové, které jsou ČISTÉ
Drhnu sanytolem, věci pouze po neteři a „čisté“. To samé věci z obchodu. Do pračky jsem nic nedávala.
Co se dá oprat, do pračky, zbytek dezinfekční ubrousek nebo octová horká voda.