Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Ahoj zkušené i začínající látkařky,
mám na vás dotaz, možná hloupý, ale zeptám se
Čekám druhé děťátko a rozhodli jsme se látkovat. Se starší dcerou jsme to taky trošku zkoušeli, nakoupila jsem Bambino Mio a vůbec nám nevyhovovaly a malá byla pořád opruzená, tak jsme to brzy zase vzdali. Tentokrát se ale nechci tak lehce vzdát, tak jsem nakoupila více různých druhů plínek a budem to zkoušet a už se na to moc těším, ale teď k mojí otázce:
Nové plínky by se měly před prvním použitím několikrát vyprat, stačí 3× nebo radší vícekrát? A když je vyperu, musím je dát pokaždé schnout, nebo můžu znova hned prát???
Předem moc děkuju za odpovědi a ještě se zeptám, jestli náhdou nemáte zkušenost s AIO od Grovia, s těmi novorozeneckými. Chtěla bych koupit pár kousků.
Já jsem nové plíny oprala jen jednou a pak jsem počítala s tím, že bude savost trochu nižší, tak jsem přebalovala častěji, stejně je to pro kůži lepší, když se přebalí dítě po každém čurání, aby v tom nebylo, tím pádem se mi velice rychle protočili tou pračkou a když začlo dítě čurat větší dávky, tak už byly dostatečně oprané. Jinak to teda platí u přírodních vláken, myslím, že mikrovlákno opírat asi nepotřebuje.Ale nevím, měla jsem nepřírodních jen pár plína všechny sály starou belu
Prala jsem 3× (jádra, svrchňáky jen jednou) a pokaždé mezitím nechala uschnout. Grovia mám, ale ne AIO, ale ty svrchňáky a jádra k tomu:
http://www.branakdetem.cz/…ia-shell.htm
http://www.branakdetem.cz/…o-grovia.htm
Přijde mi to praktičtější, na jedny svrchní jsou dvě vpínací jádra. Používat jsem začala asi týden po narození a sedly ze všech plen, co jsem na zkoušku nakoupila, suverénně nejlépe, a to jsou jednovelikostní. Narodila se teda čtyřkilová a pěknej puclík.
Gladys - diky za komentar, je fakt, ze novosci spis kakaji a vetsi curani je az pozdeji.
Ugluk - ja jsem poridila taky Grovia svrchnaky a sava jadra, ale rikala jsem si, jestli to na malym mimcu nebude plavat, proto premyslim o tech AIO newborn.
Vyprala jsem pouze jednou. U čtverců stačí, anavky jsem dokupovala časem, takže se opíraly vždy až po použití.
Vyperu jen jednou, a když jí dávám na zadek, tak vím že je málo opraná a počítám s tím, takže jí brzo vyměním.
To mě ani nenapadlo, já prala vždy jednou a snažila se ty novější dávat na doma, aby se hned mohly hodit do prádla a vyprat - točila jsem je častěji. ![]()
Já sem si koupila klasický čtvercovky od hyblera. Prala sem je na 90 v persilu pro děti s mácháním navíc. Vyžehlila a uložila do přebalovací komody. Tam čekají až se Hanička narodí.
Jinak do porodky si beru jednorázovky, ale doma budeme látkovat. ![]()
Já jsem je před prvním použitím vyprala jen jednou na 90, přidala máchání, pověsila usušila, vyžehlila a nazdar. Neměli jsme žádný problém a naprosto nám to tak vyhovovalo. ![]()
holky diky za rady, ja mam taky klasicky ctverce, ale ty mam uz pouzivane, takze ty v pohode, spis mi jde o ty nove save jadra a kalhotkove plenky a taky mam od Disany vlnacky a zavazovaci. Ty vlnaky musim asi nejprve naimpregnovat?
@syslikovka Jo, vlňáky by si zasložili impregnaci, ale běžný denní provoz ti zvládnou i když je hned nenaimpregnuješ, schválně si k nim čuchni, jestli budou vonět po lanolinu (po ovcích, případně mě to připomíná vůni jablek), tak něco udrží. Ale samozřejmě bude lepší, když je proženeš lanolinem, pak to jsou fakt držáky
Nmusíš je v tom nějak extra dlouho macerovat, někde se píše 8hodin, já to jednou frkla do prádelny za roh, abych o to nezakopávala, zapomněla jsem na ně, lanolin se zkazil a pěkně to pak smrdělo, od té doby jsem impregnovala jen tak, že jsem namočila do kůry z lanolinu, promačkala, párkrát vytáhla, ponořila, promačkala a bohatě to stačilo ![]()
@Gladys píše:
@syslikovka Jo, vlňáky by si zasložili impregnaci, ale běžný denní provoz ti zvládnou i když je hned nenaimpregnuješ, schválně si k nim čuchni, jestli budou vonět po lanolinu (po ovcích, případně mě to připomíná vůni jablek), tak něco udrží. Ale samozřejmě bude lepší, když je proženeš lanolinem, pak to jsou fakt držákyNmusíš je v tom nějak extra dlouho macerovat, někde se píše 8hodin, já to jednou frkla do prádelny za roh, abych o to nezakopávala, zapomněla jsem na ně, lanolin se zkazil a pěkně to pak smrdělo, od té doby jsem impregnovala jen tak, že jsem namočila do kůry z lanolinu, promačkala, párkrát vytáhla, ponořila, promačkala a bohatě to stačilo
no uz jsem k nim cuchala, voni fakt jak ovce
jeste mi prijdou postou jedny, tak je pak vymacham spolu ![]()
Bych je zbytečně neprala, ono bude dost příležítostí, opravdu, stejně do nich ze začátku hlavně s… ![]()
Vlňáky se naopak zase nemají prát často, ne? když už jsou tedy naimpregnované, to dávají pak jen větrat - nejsou-li potento ![]()