Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zdravím všechny,
mám několik otázek, co se týče praní prádla s dezinfekčním přípravkem (např.: Sanytol dezinfekce na prádlo):
Při praní mi teď jde hlavně o to prát na menší teplotu (šetření energie) a spojení více druhů prádla, které jsem vždy prala odděleně (šetření vody). Jsem teď sama, tak toho na praní zase tolik není.
Děkuji všem za odpovědi.
Myslím, že když použiješ deci octa, tak je efekt úplně stejný…
Tak s tou sušičkou nevím, ale Sanytol na dezinfekci prádla sám uvádí, že dezinfikuje už od nízkých stupňů, tak ho někdy dám i korádlu na 40, ručníky však peru tak nějak pro jistotu pořád na 60. Možná zbytečně. Uklízecí utěrky bych přidala podle jejich stavu. Špinavou hadru na zem bych asi nedala, ale hadýrky, kterými utírám prach, stoly, rozlité pití atd., tak ty občas hodím k ručníkům, však se nic neděje. ![]()
@zrcadlo píše:
Myslím, že když použiješ deci octa, tak je efekt úplně stejný…
Dřív jsem k ručníkům přidávala ocet a výsledek není stejný. Když už je v tom ručníku zatuchlina, tak ji po vyprání v octu necítíš, ale potom se do něj stačí 2× utřít a smrdí zase. Po tom Sanytolu mi vydrží klasickou dobu.
Dezinfikovala bych radši sušičkou, než sanytolem plným chemie a alergenich látek..hadry na úklid ano, ale že bych si plácla na oblicej ručník vymáchaný v sanytolu (ikdyby pak ještě premachnuty ve vodě) ![]()
@Petule030 píše:
Dřív jsem k ručníkům přidávala ocet a výsledek není stejný. Když už je v tom ručníku zatuchlina, tak ji po vyprání v octu necítíš, ale potom se do něj stačí 2× utřít a smrdí zase. Po tom Sanytolu mi vydrží klasickou dobu.
Možné to je. Já nevím, ručníky peru na 50-60 stupňů, a nikdy v nich žádná zatuchlina nezůstane ani bez octa a Sanytolu. A peru je s utěrkami, a na míň stupňů už bych je tedy neprala, ani kdybych měla zázračnou dezinfekci.
Peru na 60°C a zbytečnosti z reklamy nepoužívám…nikdy nic neschazelo a prádlo bylo vždy čisté..
@zrcadlo píše:
Možné to je. Já nevím, ručníky peru na 50-60 stupňů, a nikdy v nich žádná zatuchlina nezůstane ani bez octa a Sanytolu. A peru je s utěrkami, a na míň stupňů už bych je tedy neprala, ani kdybych měla zázračnou dezinfekci.
Pokud to v těch ručníkách není, tak ta dezinfekce fakt není nutná.
Bohužel u nás nemáme kam ty ručníky rozložit a na háčku hůř usychají. A jak jednou zasmrádly, tak už to nespasilo ani vyprání na 95, ani ten ocet. Taky jsem to použila, když nám loni zplesnivěla skříň a veškeré oblečení bylo minimálně načichlé, některé dokonce plesnivé. Výměna celého šatníku by vyšla dost draho, tak jsem zkusila vyprat v Sanytolu a drtivá většina kousků byla zachráněna. Takže já na ten Sanytol na prádlo nedám dopustit.
Při běžném praní to taky nepoužívám, jen na ty ručníky a hadry.
Myslím, že bys spíš měla řešit svou posedlost dezinfekcí než prádlo.
Ahoj
Nemám zkušenosti s tímto přípravkem, tak jdu pro radu.
Nemáte někdo zkušenosti s tímto přípravkem a praním ručníků? Přemýšlela jsem o něm jen na ručníky, na ostatní oblečení mi to přijde zbytečné
. Nicméně ručníky po vyprání voní a stačí se jednou, dvakrát utřít a už z nich cítím zas takovou jakoby zatuchlinu. Tak mě napadlo jestli by to nepomohlo. ![]()
Já používám Sanytol hlavně na černé prádlo, které bývá hodně zatuchlé a na dětské oblečení místo aviváže. To peru vše na 40. Ručníky a utěrky peru na 60, občas na 90. Sanytol nepřidávám, ale kdybych řešila zatuchlinu, tak určitě dám.
U ručníků a utěrek, hadříků atd. pomůže je prát na 60 stupňů. Taky jsem to kdysi dávno řešila a jak jsem zvýšila teplotu, je to o. k.
Já mám dezinfekci z dmka sensitive, někdy ji přidávám…ručníky i žehlím a nezatuchají, nejčastěji se je snažím prát na 60 a když někdy dětský přihodím k růžovému prádlu, tak tu dezinfekci dávám…
@ArumLily0 píše: Více
Pokud ti vlhko v ručníku zase otevře smrad, dej je vyprat na 90°, to by mělo pomoci. A jinak za sebe doporučuji prášek Savo Jarní svěžest, ručníky voní ještě po několika použití i bez aviváže. Sanytol nebo jinou desinfekci určitě přidat můžeš, nic tím nepokazíš, ale osobně bych prvně zvýšila teplotu praní.
@ArumLily0 píše: Více
Přesně takhle jsme to mívali dříve. Sanytol dávám k ručníkům automaticky a tento problém opravdu zmizel. ![]()