Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat v čem perete: jestli v gelu, v kapslích nebo v prášku a co na to pračka? Teď budeme opravovat ložiska a já si lámu hlavu, jestli to není tím, že peru v prášku. Co jsem mluvila s opravářem, tak mi říkal, že ty gely a ty aviváže tu pračku ničí. Co si o tom myslíte? Máme whirlpool, 7 let, čelní plnění a ložiska v háji. Moc díky za odpovědi.
Peru v gelu, používám aviváž. Máme obyč pračku a pere pořád o.k. už 8 let. Jediná vada - stojí vedle vany a rezne.
Máme 8 let pračku LG,od začátku v ní peru s kapslema Ariel nebo Persil,aviváže nedávám,nikdy s pračkou nic nebylo a prádlo vždy perfektně vyprané.
Gel, prášek, avivaz… Predtim pracka vydržela 16let ted ji mame 10let stejnou značku a bez problemu
Prala jsem v prášku, pak se mi zatvrdlým nerozpuštěným práškem totálně ucpal přívod vody mezi přihrádkou na prášek a bubnem, voda stříkala všude, v koupelně potopa. Řekla jsem, že prášek už nikdy a peru jen v gelu. První oprava pračky - výměna ložisek byla loni po 15 letech používání. Ptala jsem se opraváře a on teda taky říkal, že kapsle a gely pračku ničí a že nejlepší je prášek. Zůstala jsem u gelů a pračka jede dál. Já ale do každého praní přidávám Calgon a čas od času ji projedu na 90 stupňů jen s octem. Možná nejlepší by to bylo střídat a prášek sypat rovnou do bubnu, případně předem rozmíchat ve vodě (to dělám občas, když to dám i na předpírku, tak na ni používám nějaký obyčejný prášek za pár korun).
pràšek, gel, aviváž i ocet. jednou za čas projedu pračku na 90 s odvapňovačem. v pulce to stopnu a nechám hodinu stát.
Pračku máme 11 let, ze začátku jsem prala v prášku, postupně jsem přešla na gel a poslední dobou používám kapsle, občas něco peru v gelu nebo prášku. Ložiska jsme měnili loni po víc jak 10 letech používání, ale pračka má odslouženo mnohem víc díky tomu, že jsme velká rodina a pere se každý den několikrát.
@Kkukačka
může mi někdo vysvětlit, jak se gel, prací prášek, či rozpuštěná kapsle dostane až na ložiska? Já jen kdyby to technicky bylo možné, zřejmě by se objevilo na prádle i nějaký to kluzivo na ložiska. ![]()
nižší teploty peru s gelem, vyšší (bílé prádlo) prášek..aviváž maximálně na moje svetry jinak ne, mám atopika. Ložiska prý odcházejí, když se odstředuje na maximum, prý stačí 600-800 otáček (taky nám odešly po 7 letech a říkal mi to opravář).
Pračku čistím praním na vyvářku naprázdno s octem
@IvaB píše:
Prala jsem v prášku, pak se mi zatvrdlým nerozpuštěným práškem totálně ucpal přívod vody mezi přihrádkou na prášek a bubnem, voda stříkala všude, v koupelně potopa. Řekla jsem, že prášek už nikdy a peru jen v gelu. První oprava pračky - výměna ložisek byla loni po 15 letech používání. Ptala jsem se opraváře a on teda taky říkal, že kapsle a gely pračku ničí a že nejlepší je prášek. Zůstala jsem u gelů a pračka jede dál. Já ale do každého praní přidávám Calgon a čas od času ji projedu na 90 stupňů jen s octem. Možná nejlepší by to bylo střídat a prášek sypat rovnou do bubnu, případně předem rozmíchat ve vodě (to dělám občas, když to dám i na předpírku, tak na ni používám nějaký obyčejný prášek za pár korun).
No mě ten opravář taky říkal že i ten Calgon a ocet jim nedělá dobře. Pračku máme 7 let, že by jela každý den to říct určitě nemohu. Jede jednou za 14 dní peru tak 2 pračky, někdy tři. Proto mne překvapilo, že po 7 letech je odkejklaný ložisko
Já peru teda jenom v prášku a aviváž málokdy dávám. (ona stejně nevoní, tak jako kdysi) Tak právě důmám jestli jsem tu pračku nezničila já špatným používáním. ![]()
@Kkukačka
Ale ony dneska obecně věci moc nevydrží. Sama se divím, že nám pračka i lednička vydržely od doby, co jsme je koupili, cca 16 - 17 let. Jinak je to tak po 10 letech v háji. To víš, tržby jsou potřeba.
@samá práce píše:
@Kkukačka
může mi někdo vysvětlit, jak se gel, prací prášek, či rozpuštěná kapsle dostane až na ložiska? Já jen kdyby to technicky bylo možné, zřejmě by se objevilo na prádle i nějaký to kluzivo na ložiska.
no zevnitř ložiska je prý guma, která chrání ložisko proti vodě, ne?
A když tady ta guma odejde, zateče vám voda do ložiska a ložisko začne rachlat, a pak se musí vyměnit. No a ten oprávář právě říkal, že ty gely, Calgony nedělají tomu dobře, žeprý se má prát raději v prášku.
Tak právě proto se ptám tady, protože - praxe je praxe, že?
@annasmyc píše:
nižší teploty peru s gelem, vyšší (bílé prádlo) prášek..aviváž maximálně na moje svetry jinak ne, mám atopika. Ložiska prý odcházejí, když se odstředuje na maximum, prý stačí 600-800 otáček (taky nám odešly po 7 letech a říkal mi to opravář).
Pračku čistím praním na vyvářku naprázdno s octem
já ždímám na maxim.
Což je 1400 otáček. ![]()
@IvaB píše:
@Kkukačka
Ale ony dneska obecně věci moc nevydrží. Sama se divím, že nám pračka i lednička vydržely od doby, co jsme je koupili, cca 16 - 17 let. Jinak je to tak po 10 letech v háji. To víš, tržby jsou potřeba.
Jo, taky máme ledničku přes 20 let. Ale to je ještě z dob, kdy byly výrobky kvalitní a něco vydržely. Byla to doba našich rodičů. Jo a s kazítkem už jsem měla taky tu čest.