Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Tak jdi do jiné porodnice nemusíš jít nutně tam kde jsi rodila
ale zašla bych tam co nejdřív
Řekla bych že vyčistí zašile a pak prostě budeš promazávat a promazávat no
Ahoj, určitě bych skočila na kontrolu. Třeba tam máš nějaký zánět, kvůli kterému to praská. Mě prasklo šití- jeden steh a ani mi to nešili. Jen jsem chodila na výplachy peroxidem (právě kvůli počínající infekci). S tím, že ta dírka zaroste odspodu novou tkání.
Doporučuju teď chvíli užívat třeba laktulosu na prevenci zácpy, projímavější jídla a při velký si třeba tu hráz jistit přidržováním papíru
![]()
Jinak mi DR doporučovala na zatažení toho stehu Celík zlatobíl (bylinka na čaj) a oplachovat. Pomáhá zatahovat ranky.
Ach jo, že já musím mít pořád něco extra. Zítra mi do nejbližší nemocnice nejde bus (jsem neřidič), tak to snad do pondělí vydrží, bojím se nějaký infkece, ještě to tak. Banánice, myslíš, že bude stačit promazávat jako prevenci proti prasknutí? Třeba tím bepanthenem? Mám doma řapík (řepík?) tak že bych to na to frkla, třeba by to pomohlo ![]()
Jestli se ti to nezdá, stejně k nějakému dr. budeš muset zajít, alespoň k nejbližšímu gyndaři, aby posoudil nutnost šití. Já jen můžu napsat svou zkušenost, já teda měla sekci, takže stehy v podbřišku, a 14 dní po porodu jsem si všimla, že mám tu ránu v jednom místě rozšklebenou v délce ani ne 1cm, nebyla to díra do břicha, ale pár mm hloubku to určitě mělo. Jsem plašan, po první sekci jsem se zahojila jako kočka, tak jsem na Nový rok šla na pohotovost do porodnice (mám ji kousek od baráku) a tam mi to omatlali něčím sterilním, byli milí, ale v podstatě jsem pochopila, že jsem přišla s kravinou, co se může stát, rozhodně nic nešili. Pak jsem měla podobné šklebení ještě v jednom místě, tak to už jsem neplašila, občas přetřela Betadinem nebo Softaseptem (ten jsem měla na ošetření pupíčku prcka), zahojilo se to samo a jizva ani není nijak rozlezlá (samo jsem hlídala, aby neteklo nic hnisavého, tekla jen občas malilinko krev). Máš to v horším místě, kde je větší tah, ale snad bys mohla mít podobný průběh jako já, tudíž zdárný závěr
.
Já ho nepoznala., Prý jsem to měla akorát lehce povleklý v tý rance. Jinak okolo nic nebylo znát- začervenání, teplé okolí, nic ![]()
No pondělí je svátek jsou velikonoce a do úterka bych jako zase nečekala už k vůli možnosti zánetu teda
No jo, vlastně velikonoce
tak zítra zavolám na gyndu, třeba mi řekne co a jak. Snad to nebude muset šít, on je takovej řezník, že by to vzal za živa, jak ho znám ![]()
Určitě promazívat ale rozhodně ne ted když to máš prasklé to by bylo peklo
musí ti to vyčistit a podívat se nato pořádně jestli je nutné to šít nebo ne přece jenom to riziko infekce je tam víc než vysoké
Mě stehy prdli ještě v porodnici, díra jako kráva. Doktor řekl, že se to znova šít nebude a mám si to oplachovat řapíkem, krásně se mi to po tom zahojilo. A taky jsem se bála na velkou a můj gyndař mi řekl, at používám glycerinový čípky, že to změkčí stolici a v poho. Tak at si brzo zahojená!
Mě se to také stalo, na konci šestinedělí. Prasknul mi šev, asi nejlépe na nejbližší gyn. Já si měla přikládat obklady namočené ve vývaru z dubové kůry. Pomohlo to, nic už nešili, zahojilo se normálně.
Ty glycerinové čípky by mohlý být dobrý.
Nemá někdo zkušenost? Zítra budu mít týden po porodu a dneska mi praskl steh na hrázi…je to až na konci u konečníku cca 1-2cm dlouhé rozšklebení, ráno hned volám na gyndu, co s tím…myslíte, že mi to budou zašívat? asi bych byla radši abych tam pak neměla nějakou ošklivou jizvu. Chvilku to krvácelo docela dost ted už je to v klidu.. hned sem se šla omýt, přemýšlím, že si to vykapu lihem, který mám pro malého na pupíček, aby se mi tam nezanesla nějaká infekce..po prvním porodu sem byla ráda že sem ráda…ted jsem si říkala, že to je o proti prvnímu porodu mnohem lepší a pohodovější..hned první dne sem byla schopná relativně normálně sedět..
@Anonymní píše:
Nemá někdo zkušenost? Zítra budu mít týden po porodu a dneska mi praskl steh na hrázi…je to až na konci u konečníku cca 1-2cm dlouhé rozšklebení, ráno hned volám na gyndu, co s tím…myslíte, že mi to budou zašívat? asi bych byla radši abych tam pak neměla nějakou ošklivou jizvu. Chvilku to krvácelo docela dost ted už je to v klidu.. hned sem se šla omýt, přemýšlím, že si to vykapu lihem, který mám pro malého na pupíček, aby se mi tam nezanesla nějaká infekce..po prvním porodu sem byla ráda že sem ráda…ted jsem si říkala, že to je o proti prvnímu porodu mnohem lepší a pohodovější..hned první dne sem byla schopná relativně normálně sedět..
na gyndě kouknou a buď budou šít nebo ne. Mě se rozpadalo taky šití vnější asi po týdmu doma (měla jsem dost velké šití - vnitřní i vnější), ale už to neprešívali. Dostala jsem mastičku, doporučení omývat v řepíku a bylo to dobré. Jinak já šla normálně do nemocnice ne ke svému gyndaři. Pak jsem byla ještě dvakrát na kontrolu. Lihem bych to nemazala - spíš po každé osprchovala vodou a použila ten řepík
Prasknul mi vnější steh na hrázi. Nebyla jsem nastřižená, jen povrchově natržená (takže tam není díra, jen je ta tkáň rozšklebená), tekla mi z toho krev. Jsem pět týdnů po porodu, všechno ostatní mám zahojený, stehy vypadaný. Problém je, že mi to prasklo, když jsem šla na velkou (je to přesně v místě, kde se ta kůže natahuje, jakoby uprostřed mezi dírama
), už jednou se mi to trochu rozjelo, ale pak jsem to mazala bepanthenem (že prý vytváří nový epitel?) a spravilo se to a teď tohle. Už se bojím jít i na velkou
(jak to prasklo, tak jsem se lekla, zaštípalo to, ale potřebuju jít zase a nemůžu, bojím se, že to praskne víc?!). Když s tím půjdu na gyndu, což asi budu muset? tak mi to zašije? jenže co pak až budu zase potřebovat na velkou, co když to praskne znovu? Nemáte někdo zkušenost? 

porodnici kde jsem rodila mám hodně daleko. zatím jsem to omyla a namazala tím bepanthenem a nebolí to