Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Je mi 17 let a dneska jsme měli s přítelem pohlavní styk. Normálně jsme si vzali kondom, ale když došlo k vyvrcholení přítele a vysunutí penisu, zjistili jsme, že je kondom prasklý a přítel se nechtěně udělal do mě. Nějaká část vytekla ven při tom jak jsem se zvedla..
Hned jsem se šla do sprchy opláchnout, ale to podle mě moc nepomůže. Cca po 2,5h - 3h po styku jsem si vzala Postinor (pilulku po). V balení byli 2 pilulky a v příbalovém letáku bylo napsáno, že se mají brát najednou, tak doufám že jsem udělala všechno správně. Každopádně tahle situace se mi stala úplně poprvé a jsem z toho hodně vystresovaná. Jsem 3 dny před ovulací, podle menstruačního kalendáře. Chtěla jsem se zeptat jestli se mi může nějak hodně rozhodit menstruační cyklus, nebo jestli můžu očekávat nějaké krvácení mimo cyklus? Vím že je to hodně inviduální, ale jsem z toho opravdu vedle. Ještě jsem se chtěla zeptat, jak poznám že Postinor úspěšně zabral? Mám si udělat za par dní těhotenský test, nebo čekat až na příchod menstruace? ![]()
Děkuji mnohokrát za všechny odpovědi a přeji hezký zbytek dne. ![]()
Ahoj, Prostiboř ti může rozhodit cyklus a nemusí, je to, jak říkáš individuální. Můžeš očekávat buď posunutí menstruace nebo krvácení mimo, vše je možné.
Jestli Prostiboř fungovaly zjistíš taky že si minimalne 14 dní po sexu uděláš těhotenský test a podle toho uvidíš.
Po Postinoru jsem měla další 2 měsíce rozhozený cyklus než se to ustálilo.
Tyjo to jsou mi změny. Já brala každou pilulku zvlášť. Jednu hned a druhou myslím po 12 hodinách. ![]()
Jinak ano, mně to komplet rozhodilo cyklus, Několik měsíců nepravidelné, do toho časté špinění a celkem zvýšená bolestivost. Plus mi bylo pár dní po pilulce tak nějak divně, napůl na zvracení.
Ale každý to má jinak.
A ještě k tvé otázce, mně se po něm rozjela taková pseudo menses do pár dní. Zašpinila jsem, trochu krvácela a pak to odeznělo. S testem je ale potřeba počkat až třeba 14 dní od pohlavního styku. Do té doby nebude nic vidět na testu.
Ja mela Escapelle a nerozhodilo mi to nic, jenom jsem byla den pote neskutecne unavena. Menstruace prisla normalne v terminu.
Taky jsme za mého času brala postinor jednu a pak po několika hodinách další…to je cca 6let zpět no… věci se mění.
Rozhodilo mne to cyklus též
A zabránilo to těhotenství jak mělo? Já jsem fakt vystresovaná z toho, že mi to nepomůže..
![]()
@lucinka12358 jojo, brala jsem 2×, ani jednou jsem těhotná nebyla. Ale teda svinstvo je to solidní ![]()
No to mi je jasný, že to musí být svinstvo no, ale bohužel teď nemam jinou možnost
. Každopádně děkuji za odpověď ![]()
Já měla tuhle „nehodu "2 x v životě a myslím, že se to bralo s rozestupem několika hodin a rozhodilo mi to teda celý "spodek“
.Tím myslím i trávení, škubavé křeče v děloze asi týden, je to fakt sajrajt neskutečný ale co člověk nadělá. Ale je to jistota, i kdyby došlo k oplodnění tak se zárodek nemůže uhnízdit.
Ahoj, už je to 3. den po užití Postinoru (Čtvrtek). Od včerejšího rána nemam žádný výtok, ale ani žádný jiný příznaky. Jsem trochu víc unavená, občas mě bolí hlava, ale to je všechno co pozoruji + ten výtok ( žádná bolest prsou, nebo špinění + kravaceni…). Jsem z toho opravdu hodně nejistá. Četla jsem na internetu, že většinou přijde menstruace vyvolaná Postinorem do cca 5 dní, ale v příbalovém letáku nic takoveho nepsali.. je to pravidlem? nebo menstruace může dorazit až ve správný, nebo opožděný termín? Ještě jsem se dočatla ( nevím co je na tom pravdy, ale trochu mě to rozhodilo), ze Postinor moc nezabírá pokud už má žena ovulaci, nebo k ovulaci už došlo.. Nejsem si tedy jistá, jestli Postinor zabral, jelikož já jsem měla první den poslední menstruace 6.10.2022 a cyklus mám tak 33-35 dni dlouhý. ( není to úplně pravidlem, přesně na den ) tudíš si nejsem jistá, kdy přesně mi nastane, nebo nastala ovulace. ![]()
Zkusila jsem použít z internetu ovulacni kalendář, ale každá stránka mi to vypočítává trochu jinak, takže se mi tomu moc věřit nechce..Nevíte náhodou, kdy mohlo přibližně dojít k ovulaci, jestli k ni už došlo? A pak jsem se chtěla zeptat na to jestli tedy Postinor zabírá i v plodném období, když jsem ho vzala co nejrychleji (do 3h po styku)? ![]()
Omlouvám se, že se pořád ptám, ale jsem z toho opravdu vystresovaná. ![]()
Děkuji za odpovědi
a hezký zbytek dne. ![]()
@lucinka12358 to jak zabírá před či po ovulaci bohužel nevím. Jen vím, že nám kdysi říkali, že co den zpoždění co -10% šance, že to zabere. Tzn. těm poslední den (třetí) po styku je ta šance cca 65%.
A k ovulaci, hele to ti bohužel neřekne nikdo. Já ji mám nějaký 21. den, takže na mě nesedí vůbec žádná kalkulačka. Ty většinou počítají s cca tím 14. dnem ale může to být kdykoliv od cca 5. do nějakého 25. dne
![]()
Ani neplatí pravidlo že čím delší cyklus tím pozdější ovulace. Kamarádka má cyklus skoro 40 dní a dlouho jim to nešlo, až nakonec zjistila že ovuluje nějaký 9. denm
Myslím že menzes ti to primárně rozjet nemusí. Počkej nějakých 10 dní a pokud nepřijde menzes, tak si pro klid duše udělej test.
Účinnost „pilulek po“ je závislá na tom, ve které části menstruačního cyklu jsou použité. Při ovulaci jsou neúčinné. Je tedy otázka, kdy jsi měla skutečně ovulaci. Při ovulaci je jako spolehlivá dodatečná antikoncepce jedině účinné zavedení nitroděložního tělíska. Teď nemůžeš dělat nic jiného, než čekat. Pokud by došlo k nehodě, přemýšlej o tom, jestli se zachráníš miniinterrupcí nebo necháš věci volný průběh.