Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím,
mám dotaz na ty z Vás, které mají hodně silnou menstruaci a vysokou sliznici 1,5 cm. Není to tak dlouho co jsem začala hodně silně krvácet cca 5 dnů před plánovanou ms. Hodně ze mě tekla v kuse krev jakmile jsem dosedla na wc, jasně červená, nestačila jsem měnit vložky. Nikdy se mi za 43 let toto nestalo. Byla jsem z toho hodně špatná po psychické stránce vyděšená - to jsem dodnes a bojím se každí MS a a wc, skončila jsem na pohotovosti, kde mi udělali UTZ a prohlédli mě, že se to někdy prostě stane nicméně všude ve zprávách i pak v kontrolních UTZ je v podstatě kdykoliv, tak takto vysoká sliznice. Před pár dny jsem to řešila s gnekoložkou a řešením je prý hysperoskopie, kamerou se tam podívat a nabrat vzorky popř. výškrab sliznice. Na google jsem našla, že se to dělá někde v Havířově i ambulantně bez narkozy, ale i se píše, že ne každému to pomohlo. Je tu prosím někdo, kdo má takto permanentně vysokou sliznici a normálně funguje? I s hodně silnou MS? Před 2 měsícema to byl mazec, ta poslední ms byla silná, ale dalo se to zvládnout. Před pád dny mi Dr řekla, že mám 15 DC sliznici opět 1,5 cm a že mám asi čekat to samé
děti už máme, jiné neplánujeme, ale bojím se případných rakovin atd. což je větší riziko u vysokých sliznic prý. UTZ, Cytologie je v pořádku i MOP i kompletní testy na pohlavní choroby. Prostě jen ta vysoká sliznice
je šance, že někdy přestane být tak vysoká nebo co mohu udělat, aby nebyla? Byl jste někdo na té hysteroskopii, která se dělá i bez narkozy nebo klidně i s ní? Pomohla Vám vyřešit tento problém? Antikoncepci neberu mám Leydena, s ničím se neléčím, žádné prášky neberu, cyklus mám pravidelný, MS 6 dnů. Díky bohu žádní špinění. Moc všem děkuji za případné reakce.
Kvůli vysoké sliznici a tím i nepřehlednosti při kontrole, je větší riziko, že se něco může přehlédnout.
Neměla jsem sice žádné velké krvácení, MS, jsem měla běžnou, ale právě z důvodu té sliznice, mi dr. nasadila pravidelně brát norethisteron (vždy 20. den cyklu a beru 7 dní), pak většinou do dvou dnů od vysazení přijde MS, krvácení normální, sliznice prý lepší.
Beru to tak už minimálně rok a půl, nejprve mě dr. kontrolovala častěji, pak už řekla, že můžu chodit na normální kontroly. Vždy se ptá, jestli není krvácení silnější, ptala jsem se, co kdyby bylo, tak říkala, že by toho norethisteronu musela dát víc.
Zkoušela ti dr. nasadit tyhle léky?
@cancerka ne ne nezkoušela. Já mám Leydenskou mutaci a tak nemůžu brát jen tak nějaké hormony právě
uvidím jaká bude tato ms, pokud to bude špatné, tak se jí na toto co píšeš zeptám. Moc se toho bojím co bude ![]()
Ambulantne to udělají i u Apolináře v Praze, doktor Kužel, byla jsem na tom. Měla jsem vysokou sliznici s neustálým špiněním a při menstruaci ze mě šly obrovské kusy sliznice. Nic to nebylo, jen trochu nepříjemné, každopádně pak jsem šla na kyretáž, to už v narkoze, bylo podezření na rakovinu děl. sliznice, naštěstí se vyvrátilo..
Na kyretáž určitě jděte co nejdříve! Dělá se to ambulantně a narkóza je to sotva na dvacet minut. Možná že to někde dělají i jen v lokálním umrtvení. Já měla sliznici vysokou až 2,3 cm, hodně jsem krvácela, měla jsem hrozné bolesti, menstruace trvala i 10 dní. Trpěla jsem anémií, přesto jsem to pořád odkládala. Poté při kyretáži vyndali polyp, ze kterého se vyklubal zhoubný nádor. Teď jsem týden po odebrání úplně všeho a čekám na onko konzilium. Možná, kdybych to řešila dřív, nemuselo to dojít tak daleko. ![]()
@lucad77 píše:
Na kyretáž určitě jděte co nejdříve! Dělá se to ambulantně a narkóza je to sotva na dvacet minut. Možná že to někde dělají i jen v lokálním umrtvení. Já měla sliznici vysokou až 2,3 cm, hodně jsem krvácela, měla jsem hrozné bolesti, menstruace trvala i 10 dní. Trpěla jsem anémií, přesto jsem to pořád odkládala. Poté při kyretáži vyndali polyp, ze kterého se vyklubal zhoubný nádor. Teď jsem týden po odebrání úplně všeho a čekám na onko konzilium. Možná, kdybych to řešila dřív, nemuselo to dojít tak daleko.
@Kacatko1986 píše:
Ambulantne to udělají i u Apolináře v Praze, doktor Kužel, byla jsem na tom. Měla jsem vysokou sliznici s neustálým špiněním a při menstruaci ze mě šly obrovské kusy sliznice. Nic to nebylo, jen trochu nepříjemné, každopádně pak jsem šla na kyretáž, to už v narkoze, bylo podezření na rakovinu děl. sliznice, naštěstí se vyvrátilo..
té rakoviny se také moc bojím ![]()
Psala jsem zakladatelce soukromou zprávu. Píšu i vám všem zde.
Je mi 49 roků a asi před 10 lety plus mínus jsem měla ten samý problém. Jeden měsíc jsem byla na kyretáži neboli výškrabu, protože jsem krvácela denně na balík vložek a potom byl další měsíc pokoj a menstruace úplně normální a spíše slabší. Ale hned ten další měsíc už se to znovu opakovalo a menstruace byla opět velmi silná. Nestačila jsem vložky měnit a hlavně jsem byla vysílená, protože mi chybělo krevní barvivo a měla jsem to potvrzeno i odběry, že mám málo hemoglobinu - velmi málo. Hledala jsem na internetu a našla jsem spásu. Přípravek, který vyrábí česká firma ENERGY, se jmenuje GYNEX. Jsou to bylinné kapky a bere se jednou až třikrát denně 2 až 7 kapek.
Já to tenkrát koupila, nakapala jsem si ještě ten večer před spaním mých 7 prvních kapek. První den jsem se vzbudila a věřte mi nebo ne, za ten den jsem vyměnila pouhé 3 vložky. Další den po nakapání jsem měla menstruaci ještě slabší a třetí den mi ustala úplně. Dlužno podotknout, že jsem ten gynex kapala tři týdny denně sedm kapek 3× denně na lačno, poté se týden vynechá a poté ho můžete buď znovu brát jako další cyklus nebo také nemusíte. Já jsem to opakovala, dokud jsem neykapala druhou lahvičku.
Jak píšu, je to asi 10 a více roků a dodnes mám pokoj, vlastně jsem již druhý rok po přechodu a menstruaci už nemám vůbec. Žádné problémy, žádné kyretáže, vše v pořádku. A to jsem zapomněla zmínit před tou kyretáží nález na čípku (vypalovali mi ho). Budu vám držet pěsti, zkuste to! Je to bylinkový koncentrát, a já, která mám po transplantaci ledviny, jsem neváhala a i přesto jaké beru léky, jsem to vzala a nelituju, dodnes mám pokoj.
Držím vám všem pěsti ![]()
A co je na tom výborný, je to okamžitě vidět, není to žádný placebo. Krev přece VIDÍTE ![]()
@Fokulinka píše:![]()
ty jo to je mazec… já jsem našla, kde to dělají ambulantně. Zkusím se s nimi spojit a domluvit se co a jak dál. A ten polyp nebyla na UZT vůbec vidět? Našli ho až při té kyretáži? Také to nechci odkládat, ale jsem ve fázi zjištování co a jak. A jaký den cyklu se chodí na tu hysperoskopii? Před MS? Držim moc palečky ať Vám vše dobře dopadne!
V té vysoké sliznici není právě vidět vůbec nic, to je to. Ani ne měsíc před jsem byla na pravidelné kontrole, cytologie byla přímo ukázková, na jaře mi odebírali krev na orientační onkomárkry, taky nic.
Den cyklu před kyretáží nikdo neřešil, akorát by to asi nemělo být přímo v době MS. I když, chodí tam i ženy, co vůbec nepřestávají krvácet, takže jim to musejí udělat i při tom, jinak to nejde. Já jsem tam teda byla hned po MS, ale to byla spíš náhoda, řešilo se to poměrně narychlo. Děkuji za podporu.
@Jen7 píše:
Psala jsem zakladatelce soukromou zprávu. Píšu i vám všem zde.
Je mi 49 roků a asi před 10 lety plus mínus jsem měla ten samý problém. Jeden měsíc jsem byla na kyretáži neboli výškrabu, protože jsem krvácela denně na balík vložek a potom byl další měsíc pokoj a menstruace úplně normální a spíše slabší. Ale hned ten další měsíc už se to znovu opakovalo a menstruace byla opět velmi silná. Nestačila jsem vložky měnit a hlavně jsem byla vysílená, protože mi chybělo krevní barvivo a měla jsem to potvrzeno i odběry, že mám málo hemoglobinu - velmi málo. Hledala jsem na internetu a našla jsem spásu. Přípravek, který vyrábí česká firma ENERGY, se jmenuje GYNEX. Jsou to bylinné kapky a bere se jednou až třikrát denně 2 až 7 kapek.
Já to tenkrát koupila, nakapala jsem si ještě ten večer před spaním mých 7 prvních kapek. První den jsem se vzbudila a věřte mi nebo ne, za ten den jsem vyměnila pouhé 3 vložky. Další den po nakapání jsem měla menstruaci ještě slabší a třetí den mi ustala úplně. Dlužno podotknout, že jsem ten gynex kapala tři týdny denně sedm kapek 3× denně na lačno, poté se týden vynechá a poté ho můžete buď znovu brát jako další cyklus nebo také nemusíte. Já jsem to opakovala, dokud jsem neykapala druhou lahvičku.Jak píšu, je to asi 10 a více roků a dodnes mám pokoj, vlastně jsem již druhý rok po přechodu a menstruaci už nemám vůbec. Žádné problémy, žádné kyretáže, vše v pořádku. A to jsem zapomněla zmínit před tou kyretáží nález na čípku (vypalovali mi ho). Budu vám držet pěsti, zkuste to! Je to bylinkový koncentrát, a já, která mám po transplantaci ledviny, jsem neváhala a i přesto jaké beru léky, jsem to vzala a nelituju, dodnes mám pokoj.
A co je na tom výborný, je to okamžitě vidět, není to žádný placebo. Krev přece VIDÍTE
Držím vám všem pěsti
Je skvělé, že na vás Gynex zabírá, ale užívala jsem ho opakovaně a nepomohl mi nikdy vůbec v ničem. ![]()
Také doporučuji co nejdříve hysteroskopii jako @lucad77, klidně v narkoze, nic to není, ráno nástup, odpoledne domů. Po mně tedy chtěli, aby se zákrok udělal 10. -14. den cyklu, po mensez v první polovině cyklu, pak už je sliznice příliš vysoká a nepřehledná, kdyby tam byl nějaký polyp nebo nádor, můžou to přehlédnout. Mně Gynex také nepomohl, bohužel jsem měla zhoubný nádor dělohy. Příznaky byly také příšerné krvácení, tím to začalo, pak se přidalo špinění během cyklu, bolesti v podbřišku, dlouhá menstruace, zkracování cyklu. Vůbec jsem takovou diagnozu nečekala, i doktor byl překvapen. Nic neodkládej, nejspíš to nic hrozného nebude, ale pro svůj klid to řeš.
@Petra.158 píše:
Také doporučuji co nejdříve hysteroskopii jako @lucad77, klidně v narkoze, nic to není, ráno nástup, odpoledne domů. Po mně tedy chtěli, aby se zákrok udělal 10. -14. den cyklu, po mensez v první polovině cyklu, pak už je sliznice příliš vysoká a nepřehledná, kdyby tam byl nějaký polyp nebo nádor, můžou to přehlédnout. Mně Gynex také nepomohl, bohužel jsem měla zhoubný nádor dělohy. Příznaky byly také příšerné krvácení, tím to začalo, pak se přidalo špinění během cyklu, bolesti v podbřišku, dlouhá menstruace, zkracování cyklu. Vůbec jsem takovou diagnozu nečekala, i doktor byl překvapen. Nic neodkládej, nejspíš to nic hrozného nebude, ale pro svůj klid to řeš.
Já jsem měla sliznici vysokou pořád, před MS, během MS, po MS, tak asi proto se mnou nějaký den cyklu neřešili. Jen se ptali, kdy to mám mít, a objednali mě po. Ale když jsem upozorňovala, že je to u mě někdy sázka do loterie, že to nemusí přijít v ty dny, co myslím, tak řekli, že pak to bude na domluvě, že se to dá udělat i během MS, když to jinak nejde. Ale určitě je lepší mít tu sliznici nižší.
@Petra.158 píše:
a mohu se zeptat jak dlouho menstruaci jste mela? Ja ji mam uz x let 6 dnu, tedy 5 nekdy max 6 kdyz pominu tohle masaker krvaceni, co se stalo minuly cyklus
spineni mimo cyklus jsem diky bohu nemela, zkracovani cyklu taky ne, ale hrozne me desi ta pripadna rakovina. Ja jsem rozhodnuta jit na hysteroskopii, ktera se dela bez narkozy, oni to nejdriv pry projedou kamerou, naberou vzorky, ktere poslu na histologii a kdyz neco nahodou najdou, tak to hnedka odstrani. Videlo by se na miste, zda by se delal vyskrab te delozni sliznice, ale chci ten zakok bez narkozy. Te se moc bojim navic je to dost invazivni a pokud je tu moznost vyberu, zkusim tu bez narkozy. Bolesti v podbrisku mivam teda uz cca 3/4 roku, nekdy vice, nekdy mene, ale da se to vydrzet jen je to hodne neprijemny takovy zvlastni pocit, jakoby mi nekdy chtela ta deloha vypadnout nebo jak to popsat
spis mi to nekdy prijde, jako kdybych cekala ms a to jsem trebas 18 dc nebo 15 dc. Gynex jsem brala kdysi uz nevim na co, ale nikdy mi v nicem nepomohl, takze ten zkouset nebudu
drzim Ti moc palecky at je vse v poradku!!!
@lucad77 píše:
Já jsem měla sliznici vysokou pořád, před MS, během MS, po MS, tak asi proto se mnou nějaký den cyklu neřešili. Jen se ptali, kdy to mám mít, a objednali mě po. Ale když jsem upozorňovala, že je to u mě někdy sázka do loterie, že to nemusí přijít v ty dny, co myslím, tak řekli, že pak to bude na domluvě, že se to dá udělat i během MS, když to jinak nejde. Ale určitě je lepší mít tu sliznici nižší.
dekuji Ti ![]()
@Petra.158 píše:
a po tom zakroku jsi nekrvacela kdyz te pustili domu? nemela jsi zadne bolesti?