Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
http://www.kolostrum-karnosin.cz/…komplex.html Teď jsem teda dala chvíli pauzu, ale předtím to bral déle než rok v kuse. Syn nemá ADHD, ale PAS. A ještě jsme dost dlouho docházeli na EEG- biofeedback. A co opravdu hodně pomáhá, tak neurovývojová terapie (www.red-tulip.cz) - bohužel jsou ale strašně dlouhé objednací lhůty.
Já zcela souhlasím s Ou.
Ze svých zkušeností musím říct, že před nasazením medikace bych počkala, až jak bude dcera ve škole úspěšná (či neúspěšná). Pokud by byl ve škole enormní problém, nasazení medikace bych zvážila. Dle popisu zakladatelky se zřejmě nejedná o lehké ADHD, psychiatr zřejmě shledal závažnější problém. Z doplňků stravy bych doporučovala jednoznačně rybí tuk (např. preparát EyeQ) - musí se ale podávat pravidelně. Bylo by také dobré co nejdříve kontaktovat SPC zaměřující se na děti s ADHD a prokonzultovat přístup a režimová opatření (to především - NUTNOST!), případně to spojit i s předškolní diagnostikou.
Jinak pro všechny, kdo apriori odmítají Stratteru, Ritalin a podobné: viděla jsem mnoho dětí s opravdu těžkým ADHD, které měly bez medikace tak extrémní chování, že nebyly schopné fungovat v běžném životě. A to už vůbec nemluvím o výuce. Tyto děti dělaly vyloženě nebezpečné věci, vyhledávaly je (lezení na sloupy vysokého napětí apod.) - dítě, které má těžkou formu ADHD potřebuje neustálý adrenalin, vzrušení. Má určité vnitřní pnutí, které se snaží uspokojit jakýmkoliv způsobem, protože jinak si s tím neumí poradit - u někoho se to projeví zneužíváném drog, u jiných extrémním chováním. Aby mě někdo nebral za slovo… mluvím o opravdu těžkých poruchách. U řady těchto dětí by člověk vůbec neřekl - když měly 7, 8, 9 let, že se problém bude stupňovat. Občas se setkávám s rodiči, kteří po čase předepsanou medikaci přestanou dávat a řeknu vám, že to na těch děckách poznám po jedné, dvou vynechaných dávkách.
@Maddlen Tak samozřejmě, že jsou těžké formy, které léky potřebují, to tady nikdo nezpochybňuje ![]()