Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, trápí mě migrena. Nic neobvyklého. Jenze já ji mam často. Gynekolog mi v klidu řekl, ze mužu paralen klidne několikrát týdne, když dodrzim dávkování na letáku. Řekla jsem mu, ze ji mám kolikrát i 4 dny za sebou a vrací se po cca týdnu. Řekl, ze i tak ten paralen mohu si vždy vzít. Mně naštěstí pomáhá. Dam si ho s kávou a zabere. Někdy na hodinu, někdy to po něm přejde úplně. Dr. mi ještě řekl, ze při mimi je daleko horší vnímání bolesti matky, než samotný prášek. Snažím se je brát opravdu málo, ale každý týden ty 2-3 ve mě skončí, jelikož je ta bolest nesnesitelně. Mate některá zkušenosti s tolika prášky v těhotenství? Teď jsem v 15tydnu.
Příspěvek upraven 17.10.22 v 07:39
@Michaeladr1 ty jsi měla migrénu i před těhotenstvím a nebo až ted v těhotenství?
@Lucie241 píše:
@Michaeladr1 ty jsi měla migrénu i před těhotenstvím a nebo až ted v těhotenství?
Migrény mám od 12 let. Vše mozne jsem zkoušela, od akupunktury přes neurolozku. Nikdo nikdy nepomohl.. pomáhá mi nejvic klasicky ibuprofen, ale toho se bojím.
Příspěvek upraven 17.10.22 v 07:43
Věřila bych gynekologovi.. ale snažila bych se to vyřešit jiným způsobem, než do sebe cpát chemii.. taky jsem na migrény v začátku těhotenství dost trpěla.. přelomilo se to, jak jsem začala 5.měsíc.
@np10021 píše:
Věřila bych gynekologovi.. ale snažila bych se to vyřešit jiným způsobem, než do sebe cpát chemii.. taky jsem na migrény v začátku těhotenství dost trpěla.. přelomilo se to, jak jsem začala 5.měsíc.
Ja vím a štve mě to. Kolikrát si prášek nevezmu a zkouším to zaspat, ale to je pak akorát horší. Pomáhá hadr na hlavu, sednout si a lehce si opřít hlavu. No a aspoň to kafe. Jelikož to mám několik dni po sobě, tak stejně většinu času protrpim. To bych jich denně musela vzít 6… a furt doufám, ze se ty hormony utisi a aspoň se to posune na jednou za měsíc. 5. měsíc mám za chvíli, tak snad ![]()
@Michaeladr1 ne ibubrofen nejez. Pokud pomáhá Paralen jež to jak řekl lékař podle letacku. Kazdopadne jez to v případě akutní bolesti jinak zkus ulevit obkladama a tak a opravdu hodně pij. V těhotenství bohužel hlava bolí i normálně. Jinak na mě má káva negativní vliv bolí mě pak z ní hlava kávu nepiju co třeba omezit zkusit?
@Michaeladr1 snad se ti to taky v tom 5.měsíci prolomí a bude to dobré.. migrény opravdu dokáží otrávit život
každopádně zůstaň u Paralenu, jiný prášek proti bolesti si neber.
@Lucie241 píše:
@Michaeladr1 ne ibubrofen nejez. Pokud pomáhá Paralen jež to jak řekl lékař podle letacku. Kazdopadne jez to v případě akutní bolesti jinak zkus ulevit obkladama a tak a opravdu hodně pij. V těhotenství bohužel hlava bolí i normálně. Jinak na mě má káva negativní vliv bolí mě pak z ní hlava kávu nepiju co třeba omezit zkusit?
Mám nízký tlak, tak to mám obráceně
, já když si ji nedám, tak mě i rozboli. Dávám si jen rozpustnou. Když jsem se i na kávu ptala na IVF, jelikož zprvu se nám nedařilo, tak se mi jiný gyn. “vysmál”, ze rozpustnou mohu kolik chci
…. Jinak se prave alternativně snažím, už jen tím hadrem a kávou a klidem. Naštěstí ještě, nemám děti a práce se dá odložit.
@Michaeladr1 jo tak to potom Teda kávu chápu máš opačný účinek
tak to je dobře že máš možnost i na ten odpočinek. No kéž bych věděla jak jinak poradit prošla jsme si tím v tehu taky a do toho malý děti myslela jsem že my ta hlava praskne rak držím palce ať to brzy přestane moc jsem nepomohla
@Lucie241 píše:
@Michaeladr1 jo tak to potom Teda kávu chápu máš opačný účinektak to je dobře že máš možnost i na ten odpočinek. No kéž bych věděla jak jinak poradit prošla jsme si tím v tehu taky a do toho malý děti myslela jsem že my ta hlava praskne rak držím palce ať to brzy přestane moc jsem nepomohla
Taková hrubka mi musím si to opravit
@Lucie241 píše:
@Michaeladr1 jo tak to potom Teda kávu chápu máš opačný účinektak to je dobře že máš možnost i na ten odpočinek. No kéž bych věděla jak jinak poradit prošla jsme si tím v tehu taky a do toho malý děti myslela jsem že my ta hlava praskne rak držím palce ať to brzy přestane moc jsem nepomohla
Dekuji
.. ono se moc poradit nedá. A klobouk dolu všem matkám, co se ještě musí v bolesti postarat o dítě.
Měla jsem to podobně tak nějak v období 10.-15. týden, naštěstí ne celé těhotenství a naštěstí to nebylo 7 dní v týdnu. Osvědčil se mi šumivý paralen extra rapid (já ještě navíc po paralenu - prášku zvracela), což je v podstatě totéž, jako když to zapiješ kafem - paracetamol s kofeinem. Na příbaláku píšou výhružně, jak je to v těhotenství nevhodné, neb kofein teoreticky zvyšuje riziko potratu (přitom je ho tam fakt srovnatelně s jedním instantním kafem), ale zrovna tohle jsem s čistým svědomím brala, fungovalo to zázračně.
Dávali mi v porodnici paracetamol na migrény i v kapačkách a tam ho je daleko víc než v tabletě. Takže bych se toho nebála. Na rozdíl od ibuprofenu to dítěti tolik neškodí. Porodnice to byla vyhlášená, asi mají dobrý aktuální přehled, znají nové studie a tak.
@ugluk píše:
Měla jsem to podobně tak nějak v období 10.-15. týden, naštěstí ne celé těhotenství a naštěstí to nebylo 7 dní v týdnu. Osvědčil se mi šumivý paralen extra rapid (já ještě navíc po paralenu - prášku zvracela), což je v podstatě totéž, jako když to zapiješ kafem - paracetamol s kofeinem. Na příbaláku píšou výhružně, jak je to v těhotenství nevhodné, neb kofein teoreticky zvyšuje riziko potratu (přitom je ho tam fakt srovnatelně s jedním instantním kafem), ale zrovna tohle jsem s čistým svědomím brala, fungovalo to zázračně.
A brala jsi ho často? Mně jde hlavně o tu častost
… rozpustný kafe mi bylo i doporučeno, jiný nepiji. Turka bych se neopovazila
.. každopádně šumový je asi i pro tělo lepší, než normal
zkusim
@mokkk píše:
Dávali mi v porodnici paracetamol na migrény i v kapačkách a tam ho je daleko víc než v tabletě. Takže bych se toho nebála. Na rozdíl od ibuprofenu to dítěti tolik neškodí. Porodnice to byla vyhlášená, asi mají dobrý aktuální přehled, znají nové studie a tak.
To ano v kapacce je větší dávka. Jednorázové to nevadí, bojím se to brát prave často
, ale snad i tak je ten paralen bezpečný.