Opar rtu ve 12tt

2523
15.10.22 20:09

Opar rtu ve 12tt

Ahoj holky,
můj syn dostal včera opar na uchu. DOST mu nateklo ucho, udělaly se mu puchýře a dnes jsme jeli na pohotovost, protoze jsme nevedeli o co go, že životě jsme to neměli. V V nemocnici hned nastavili antibiotikovou léčbu. Myslím, že i zavčas, protože odběry krve jsou v pořádku, krom vlastně toho „ucha“ nemá jiné projevy. Jsem s ním hospitalizovana, upozornili mě že je zde riziko že to mohu dostat taky, ale taky to není pravidlem. Jsem ve 12 tt. Tatínek sice dochází, ale víte jak to je, asi jako matky byste taky byly klidnější, když byste mely kontrolu u dítěte. Zvlášť syn je na mě dost fixovany a je fakt malý. A taky si myslím, že bych byla nervózní jak prase, kdybych zase u něj nebyla. Vite, syn se narodil předčasně, má zdravotní rizika, je mu sice pět let, ale mentálně je na úrovni miminka. Takže potřebuje spíš tu mateřskou péči, jestli mi rozumíte. A prostě snažím se dodržovat úzkostlivě hygienu, desinfekce atd…vše co mi poradily sestry a lékař. Možná jsem si to už vsugerovala, ale začínám mít pocit, že se mi ale začíná dělat opar na rtu. Za pár dní MÁM první screening. Myslím si, že jsem v minulosti opar ještě neměla. Je velká pravděpodobnost, že by opar opravdu mohl silné poškodit plod? ŽE, kdybych ten opar fakt měla, že je to fakt velký průser?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
192
15.10.22 20:20

Herpes jsem měla v prvním těhotenství 2× - v prvním a třetím trimestru, na rtu. Narodila se mi krásná zdravá dcera. Teď, v druhém těhotenství jsem ho měla opět v prvním trimestru a neočekávám že by z toho byli nějaké potíže, gynekolozka mě ani ničím podobným nestrasila. Měla jsem tedy obyčejný herpes simplex.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2200
15.10.22 20:22

@xavierka domluv se s lékařem, zda ti odeberou Protilátky proti oparu. A to jak 1 tak 2.
U syna. m by se pak mělo zjistit, zda jde o opar 1 nebo 2.
Pokud bys neměla protilátky ani na 1 a ani na 2 a chytla bys to, tak ano. Plod to ohrozit může.
Ale klidně jsi opar mohla mít jako dítě a ani o tom nevíš.
Já se třeba oparem nakazila az v dospělosti. Bohužel. :roll:
Vim jaké máš nervy. Pro uklidnění by byla nejlepší krev.
Taky jsem si nechala 2× za život nabírat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2523
15.10.22 20:24
@Domi91 píše:
Herpes jsem měla v prvním těhotenství 2× - v prvním a třetím trimestru, na rtu. Narodila se mi krásná zdravá dcera. Teď, v druhém těhotenství jsem ho měla opět v prvním trimestru a neočekávám že by z toho byli nějaké potíže, gynekolozka mě ani ničím podobným nestrasila. Měla jsem tedy obyčejný herpes simplex.

Diky, já jsem to dosud nemusela nikdy řešit, takže jsem z toho trochu (no dost) nervózní. Aby se malému rychle ulevilo a hlavně aby to pak nemělo vliv na to malé nenarozené.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2200
15.10.22 20:26

@Domi91 ono hodne záleží, zda jde o primoinfekci. A ta se potvrdí jen odběrem z krve. :nevim:
Pokud by byla primoinfekce, tak cca do 20tt je to riziko. Pokud by to nebyla primoinfekce, tak riziko je snad 5%. Možná ještě méně. Teď si nejsem jistá.
Větší riziko je u oparu dvojkoveho. U jedničky je to o dost nižší.
Nicméně zda jde o 1 nebo o 2, tak to se taky pozna jen odberem. Bohužel.
Dnes i opar na rtu nemusí být normálni opar, ale může být genitální. :nevim:
Já se oparem nakazila až nedávno v dospělosti a to co jsem si s tím užila, tak bych nikomu nepřála. :nevim:
Do té doby jsem ho nikdy neměla. Ani jeden typ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
192
15.10.22 20:31

@xavierka držím palce aby bylo vše v pořádku a aby bylo malému brzo lépe. U mě tedy nebyla primoinfekce, to je pravda a v reakci jsem to zapomněla napsat. Herpesem mě nakazil předchozí partner až za hluboké dospělosti, 2 roky před těhotenstvím. Myslím na vás :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2523
15.10.22 20:33

No ted si vybavuji že jsem měla kdysi dávno genitální opar. Takže bych mohla mít protilátky? Myslím, že teď má syn herpex simplex, tedy asi ten typ 2, jinak by mu asi nenasadili antibiotika…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2523
15.10.22 20:33
@Domi91 píše:
@xavierka držím palce aby bylo vše v pořádku a aby bylo malému brzo lépe. U mě tedy nebyla primoinfekce, to je pravda a v reakci jsem to zapomněla napsat. Herpesem mě nakazil předchozí partner až za hluboké dospělosti, 2 roky před těhotenstvím. Myslím na vás :hug:

Děkuji, dam vědět. :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
192
15.10.22 20:35

@xavierka antibiotiky asi spíš myslíš antivirotika? Jak píše @Ťarbík01 může to být jeden i druhý typ, oba můžou být tam i tam. Pokud jsi ale kdysi už měla, tak by to snad mělo být v pořádku :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2523
15.10.22 20:38
@Domi91 píše:
@xavierka antibiotiky asi spíš myslíš antivirotika? Jak píše @Ťarbík01 může to být jeden i druhý typ, oba můžou být tam i tam. Pokud jsi ale kdysi už měla, tak by to snad mělo být v pořádku :hug:

Bere antivirotika i antibiotika. A fakt si myslím, že jsem fakt před možná deseti lety měla ten genitalní, ovšem jestli to byla 1 nebo 2 to nevim. Moc se v tom nevyznám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
192
15.10.22 20:46

@xavierka ono odlisit je jen pohledem není možné. Projevují se stejně. Také netuším který typ mi bydlí ve rtu. Odlišní je jedině ty odběry. Možná se tam tedy zkus domluvit s lékaři? Nebo třeba konzultovat alespoň telefonicky na gynekologii. Jistě by ti doporučili jak postupovat a jestli se něčeho obávat. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2523
15.10.22 20:50
@Domi91 píše:
@xavierka ono odlisit je jen pohledem není možné. Projevují se stejně. Také netuším který typ mi bydlí ve rtu. Odlišní je jedině ty odběry. Možná se tam tedy zkus domluvit s lékaři? Nebo třeba konzultovat alespoň telefonicky na gynekologii. Jistě by ti doporučili jak postupovat a jestli se něčeho obávat. :kytka:
:srdce: dekuji dám vědět
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
741
15.10.22 22:24

Ahoj zakladatelko, víš jistě, že syn má herpes simplex? Prodělal už plané neštovice? Pokud ano, mohl by mít i pasový opar neboli herpes zoster.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2523
15.10.22 23:55
@mag12 píše:
Ahoj zakladatelko, víš jistě, že syn má herpes simplex? Prodělal už plané neštovice? Pokud ano, mohl by mít i pasový opar neboli herpes zoster.

Má herpes simplex, léčí ho na to, takže ho má asi prokázaný, plané neštovice neměl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
741
16.10.22 08:48
@xavierka píše:
Má herpes simplex, léčí ho na to, takže ho má asi prokázaný, plané neštovice neměl.

Tak to určitě herpes zoster nemá. Chápu, že máš strach, sama jsem měla v 7 tt pásový opar (tělo takhle zareagovala na těhotenstvi). Měla jsem těžký průběh,
antivirotika, která jsou v 1. trimestru fakt nežádoucí, bála jsem se celé těhotenství. Dcera je naštěstí zdravá. Přeji ať je synovi brzy lépe a ty to nechytíš, a kdyby přece, neznamená to automaticky konec (procenta poškození plodu jsou dost nízká). Držte se :kytka:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí