Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
Nevim jestli je to bezna praxe. Mam oba kluky v nespadove skole. Spadova o tom vubec netusi, teda od nas. Nikdy jsme tam nebyli ani oni nas nekontaktovali.
Ty jako rodic mas povinnost dite zapsat do skoly, do ktere je Tvoje volba.
Myslím si, že slušnost rodičů je oznámit spádové škole, že jste přijati jinde a do školy nenastoupíte, případně ani nepřijdete k zápisu.
2 věty do mejlu ještě nikoho nazabily.
Mimochodem, my v naší spádové škole předloni psali, že jdeme ještě k zápisu na jinou školu a ředitelka mi po zápisech volala, jeslti nastoupíme, či nikoliv. potřebovala vědět, kolik jí ve skutečnosti nastoupí dětí, kolik bude muset (nikoliv moci) otevřít tříd a kolik třeba naopak bude moci vzít nespádových na doplnění. Jakmile jsem věděla, že jsme přijati jinam dala jsme jí vědět.
Proto jsem i letos, když mladší vzali do nespádové ještě před zápisy, tak jsem jí hned napsal mejl, že nepůjdeme ani k zápisu. Oni alespoň hned ví, že s námi nemusí počítat a mohou místo nás přijmou někoho jiného…
A ještě mne napadá, myslím si, že teď, kdy ještě zápisy probíhají, nemusí být v žádných registrech, kam kdo nastoupí (jsou rodiče, kteří obejdou i 3, 4 školy, ale do spádové nejdou a jdou tam, až když je nevezmou jinam, případně se rozhodnou třeba až v květnu) a pro ředitelku je nejjednodužší, když zavolá rodičům, než když bude obvolávat 10 škol a chtít po nich jeslti k nim náhodou nenastoupí Pepíček, Mařenka, Hanička a dalších 20 nebo 30 dětí a nebo jeslti s nimi bude ještě muset počítat a otevřít o třídu navíc, shánět do ní učitele, vybavit ji a pak v září zjistit, že to dělala zbytečně a učitelku navíc musí zase propustit…
@barakaaa u nás toto praxe není, protože spádových škol máme v okolí hned několik
ale jako pokud se ptají, odpověz, že dítko je přihlášeno jinde a hotovo.
Nic mi do toho není, dítě nemám, není třeba studovat tuto záležitost, jen bych chtěla říct, že mě to přijde od ředitelky sympatické..Přijde mi, že taková ředitelka je na svém místě, udržuje kontakt s rodiči, sama vezme telefon do ruky a informuje se u zdroje, aby věděla s kým počítat a s kým ne..Neplýtvá časem a financemi…Nehledej podporu v zákoně, ber to tak, že mají povědomí o dětech a jen chtěli vědět s kým počítat a s kým ne
Jestli ti nějak nenadávala, neřešila bych..
@barakaaa cha! To buď ráda, že zavolala tobě. Nás vloni paní ředitelka ze spádové školy rovnou nahlásila na sociálku, že jsme s dítětem nebyli u zápisu. Takže mi pak v létě volala sociální pracovnice a musela jsem jí doložit, že jsme byli u zápisu v jiné škole.
Zjišťovala jsem si to a rodič žádnou takovou povinnost nemá. Paní ředitelka tvrdí, že jí to musí nahlásit ředitel nespádové školy. Ten ale o tom jakživ neslyšel a nikdo další taky ne. I ve školce jsem s tím byla za exota.
U nás teda letos na nespádové chtěli adresu spádové (aby jim mohli dát vědět).
@Antonie Bolavá ředitel by měl znát školský zákon (par. 36). Netuším teda, jak to dělají, když je spádových škol několik ( u nás zhruba deset ), zřejmě přes zřizovatele.
@mag píše:
@Antonie Bolavá ředitel by měl znát školský zákon (par. 36). Netuším teda, jak to dělají, když je spádových škol několik ( u nás zhruba deset ), zřejmě přes zřizovatele.
Hele nevím. Každopádně mě paní ředitelka nakrkla, že mě běžela udat na sociálku, místo aby se normálně zeptala. Bylo to ještě v době, kdy se tady pořád řešilo odebírání dětí v Norsku a když mi pak volali ze sociálky, tak jsem málem omdlela ![]()
@Antonie Bolavá kdyby si ředitel splnil povinnost, tak by nikam neletěla, nemá povinnost vás nahánět.
Dle meho skola spadova nema pravomoc kontroly, kdo jde k zapisu. Rodic je povinen v terminu 15.1.-15.2. dite zapsat, volba skoly je na nem, oznamovaci povinnost kamkoli nema…I od toho je ten registr…dnes jdu stejne do te nespadove, zeptam se a dam vedet… Spadova skola, aby volala, doptavala se…( koneckoncu…vim ja, kdo vola?, kde vzal cislo?, kdyz uz je zapis vyresen jinde, no, nevim…prijde mi to na hrane…jine by bylo, kdybychom tam sli a rozhodovali se…ale takto?…to by meli pak upravit v zakone, ze je rodic povinnem zapsat do spadove…).
Pani ze spadove skoly tvrdila, ze jdou dnes za zrizovatelem, plus ze to maji na strankach skoly (nemaji…jen pro ty, kteri jsou u nich spadove a po odkladu, prosi je, at daji na tel. vedet, jak to maji letos), ale nechapu…zapis maji jeste v pondeli. Ona ta spadova skola ma potize ( proto tam dceru opravdu nechci dat).
@Raduš.ka44
To je sice hezký, ale znova píšu, co ti to udělá, když té ředitelce napíšeš 2 věty hned, jakmile víš, že nenastoupíš? Zabere to pár minut.
Ona to ta ředitelka druhé školy určitě taky udělá, otázka je, kdy (někdo musí ty nespádové děti napřed spárovat se spádovými školami).
Tady u nás v okolí je škol spousta (nejen státní ale i soukromé), zápis mají různě (rozdíl i 3 týdny). Jsou rodiče, kteří jdou opravdu na spoustu míst a to že se na ty školy dostanou, ještě neznamená, že tam nastoupí. Navíc se může stát, že škola, do které nastoupí, tak bude mít zápis jako poslední. A jsou opravdu rodiče, kteří se spoléhají na to, že se do nespádové dostanou a spádovou neřeší.
Opravdu se nedivím, že ředitelka spádové chce vědět, jeslti přijdou nebo nepřijdou, zvlášť pokud má ještě jeden den zápisu, možná navíc protože hodně spádových nepřišlo. A nedivim se, že zjišťuje, jeslti jí tam přijde 5 rodičů, nebo 30. Pokud jen 5 tak tam u toho bude třeba méně personálu, než když zjistí, že z důvodu chřipkové epidemie jich přijde ještě 30, protože všichni byli nemocní, jen jí to neřekli (třeba se i řídili tím, že jsou povinni je vzít, jak si mnozí myslí).
Těch důvodů je spousta a ředitelka jen zjišťuje co ji v podstatě v pondělí čeká a chce se na to připravit…
Mimochodem, i u nás byl letos poprvé ve spádové o týden později dodatečný zápis pro spádové děti, co k zápisu nepřišly. Takže si myslím, že kdybych neposlala info, že nepřijdu, tak možná naháněli i mne…
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Dobrý den všem,
ráda bych se vás zeptala na zkušenost se spádovou základní školou. Dítě jde k zápisu do první třídy do nespádové základní školy, vše je s nespádovou školou vyřešeno. Tím rodič splnil svou zákonnou povinnost a využil možnost volby základní školy. Můj dotaz - je rodič povinen kontaktovat i přesto spádovou základní školu a informovat ji o tom, že již bylo dítě u zápisu jinde? Překvapilo mne totiž, že spádová škola (od letoška mají možnost seznamů svých spádových žáků z registru) sama kontaktuje rodiče a zjišťuje, proč nebyli u zápisu s dítkem ve spádové oblasti (pominu, že spádová škola má před sebou ještě jeden termín zápisu…tudíž to nějak nechápu, mohli bychom přeci ještě dorazit). Inu, překvapilo mne to, pochopím, když jde rodič do spádové i nespádové školy k zápisu a pak se rozhodne pro jednu a druhou informuje…ale takto? Setkal jste se s tím někdo? Taková kontrola ze školy, kde jsme ani nebyli? Vždyť přece zákonitě musí být někde uvedeno, v registru, kde dítě zapsáno již bylo…Hledala jsem v zákoně a upřímně jsem pro jednání spádové školy odůvodnění nenašla…Třeba se tu najde nějaká ředitelka základky a vysvětlí mi to…děkuji