Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj, myslíte, že mam přebytek Béčka a může mi to ublížit? Beru tablety na vlasy s vitaminem B a jeste tablety Bkomplex (oba z DM) děkuji za názor ![]()
Ne, případbý přebytečný b-vitamín, který se nestihne vstřebat zase vyloučíte. Pokud byste ho brala opravdu v extrémních dávkách, tak byste možná měla průjem, nebo nějakou kopřivku.
@Ou dekuju! To se mi ulevilo, jsem prave cetla, ze to muze az ublizit, ztrata zraku a tak ![]()
@Kočka123 jako když budete pravidelně jíst platíčko denně, tak to asi začne dělat nějakou neplechu…
Problematický je přebytek vitamínů rozpustných v tucích A, D,E a K, které se mohou usazovat v těle. Ty zbylé, rozpustné ve vodě mohou v příliš vysokém množství škodit oslabeným ledvinám. Ale pokud užíváte jeden b-komplex a tablety na vlasy dle DDD, tak byste se k nějakým hraničním horním hodnotám vůbec neměla dostat, i kdyby vaše schopnost vstřebávání byla zcela dokonalá.
Předávkování může být z A, D,E, K a je znám jeden případ předávkování C. Po snězeni jater snad z polárního medvěda, nebo co.
To mi utkvělo ze školy ![]()
@Ornwen píše:
Předávkování může být z A, D,E, K a je znám jeden případ předávkování C. Po snězeni jater snad z polárního medvěda, nebo co.
To mi utkvělo ze školy
To jedine acko a decko.
JJ, nadbytek A je v játrech ledního medvěda (ale to asi není na jídelníčku nikoho z nás tady).„nevýhoda“ béčka je ta, že se vylučuje i kůží…takže můžeš smrdět…nicméně to smrdí i hmyzu a klíšťatům, tak je to doporučováno jako babská rada proti hmyzákům…
Pokud ten bkomplex čas od času na pár týdnů vynecháš, tak ne. Jinak samo existuje chronická otrava/předávkování, kdy se někdo láduje pravidelně pro tělo vyššíma dávkama, a není to nic příjemného. Začíná to většinou kopřivkou a bolestí hlavy. Může se přidat i třes rukou. No a pak, jak jde čas, se problémy s nervovým systémem stupňují.