Závratě z vibrační plošiny

65
25.8.16 22:32

Závratě z vibrační plošiny

Dnes jsem se poprvé po dlouhé době rozhodla udělat něco pro svou postavu. Vyhladala jsem si nejbližší „alternativní fitness“ (nevím jak to nazvat), objednala se, a vyrazila. Šla jsem s odhodláním a nadšením.
Zaplatila jsem si 4-kolečko - dvě různé vybrační plošiny, vacushape a roletic.
Začali jsme a paní instruktorka mi vše vysvětlovala a dávala pokyny a cviky které vykonávat. Poté co jsem slezla z druhé plošiny okamžitě zle. Slyšela jsem jako z dálky, zatmělo se mi a šla jsem k zemi. Probrala mě paní z fitka když mě křísila. Pomalu jsem se posadila a vstala, opět jesem cítila jak to znova přichází, tentokrát jsem si urychleně lehla sama. Toto se opakovalo 7×… Pak už jsem jen zůstala ležet na zemi. Paní mi přinesla led a tak jsem si tam tak polehávala a ucucávala vodu. Zavolala jsem známé, ať mě vyzvedne, že cestu domů v tomto stavu sama nerisknu. Teď je večer, pořád ještě polehávám v posteli kde mne kamarádka zanechala, ucucávám vodu a relaxuji. Kolečko jsem samozřejmě nedokončila. Byla jsem ráda, že jsem ráda. Mohlo to být tím dnešním horkem? Před cvičením jsem jedla i pila dostatečně, i při cvičení jsem doplňovala tekutiny. Stále se necítím dobře, žaludek mám jak na vodě. Má někdo podobné zkušenosti?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3678
25.8.16 22:36

@Karmenka vibrační plošina nemusí každému sednout, je to pro tělo zcela nepřirozené, nedoporučuje se třeba pro lidi trpící migrénou. Já bych do toho osobně vůbec nešla a raději vyhledávám jiné sportovní aktivity, kde pracuji jen se svým tělem a nepotřebuji k tomu nějaký vibrační stroj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
534
25.8.16 23:02

Ahoj na vacushape, vibrostation a power plate jsem chodila nepravidelně několik let. A vždy vše v pohodě. Přibrala jsem kamarádku a ta odpadla po 2 minutách, ten třes prostě nezvládl její žaludek. Myslím si, že moc záleží na instruktorovi a celkovém zdraví člověka, protože při spouště komplikaci se na to tyto stroje nesmí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2663
25.8.16 23:10

Vibracni plošiny jsou při některých zdrav. stavech zákazany.

Vibrace mohou způsobovat nevolnosti. Spíše než horko ti neudělaly dobře otřesy. Centru rovnováhy se nemusí líbít. Neco jako mořská nemoc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
397
26.8.16 07:41

Jak píšou ostatní, některé cvičební pomůcky můžou ovlivnit centrum rovnováhy. Já třeba nemůžu ani na trampolínu nebo se víc houpat na houpačce, hned mám hnusný závratě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65
26.8.16 09:30

Odvahu nebo rozum?

Takže myslíte, že to není počasím ale mě jako člověku to nesedlo? Takže asi nemá cenu to pokoušet podruhé a být bojovník ale spíš použít rozum a nehrát si na statečnou?

Myslíte si že má cenu zkoušet ty ostatní přístoroje? vacushape a roletic… Mám to pořád ještě zaplacené. V tom fitku říkali ať se vrátím až se na to budu cítit a dojdu to ale nejsem si tím po včerejší zkušenosti moc jistá…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2663
26.8.16 11:18

@Karmenka EDIT: Myslím, že, co se týká vibračních plošin dopadneš stejně, jako minule. Rolletic nevím, jak přesně funguje.

Jinak se podívej, jestli se Tě netýká něco z tohoto:
 http://www.vacushape.cz/kontraindikace

Plus:
http://www.virtualninemocnice.cz/…toceni-hlavy … „nevolnost způsobená mechanickou příčinou – například na pouťových atrakcích. Pacientům rovnovážný systém může být zmaten delším točením, stavěním na hlavu nebo vibracemi a ten pak pociťuje točení hlavy nebo někdy i pocity na zvracení.“

Osobně bych to možná konzultovala spíš s doktorkou, jestli to nemůže být příznak ještě něčeho dalšího, třeba Tě preventivně na něco vyšetří. Může být taky třeba v souvislosti s páteří či tlakem možná, nevím. Nejspíš to ale způsobuje to zmatení rovnovážného systému. Teď už se cítíš dobře?

Příspěvek upraven 27.08.16 v 11:02

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65
26.8.16 15:24

Ano, teď už se cítím dobře. No mě se právě problém s rovnovážným systémem moc nezdá, celý život jsem se věnovala krasobruslení tzn. Výskoky, dopady, točení atd. A vždy bylo vše vpořádku… Samozřejmě že točení a vibrace nejsou to samé ale pokud by bylo rozhozené centrum rovnováhy, neprojevilo by se to už v tom točení?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2663
27.8.16 10:59

@Karmenka Ne že máš proti ostatním rozhozené centrum rovnováhy, ale že ty vibrace ho rozhodily v daný moment. Jak píšeš, je to přeci jen jiný typ pohybu. Problém ale může být samozřejmě i jinde. Jestli to bylo přehřátí nebo úplně něco jiného těžko posoudit, to už spíš budeš vědět sama, jestli Ti bylo nějaké extra vedro, zda jsi na to citlivá. Na druhou stranu na těch vibračních plošinách obvykle lidi zase nevydávají tolik fyzické námahy, aby z toho díky horku odpadli, chci říci, že je to cvičení, u kterého se moc nezapotíš..

Upřímně, nevím, zkus to konzultovat telefonicky se svou doktorkou, co Ti k tomu řekne.

Ale každopádně tyhle vibrační přístroje nejsou tak nevinné, jak by člověk čekal, a pokud máš nějakou zdravotní komplikaci, o které nevíš, můžou to zavařit, viz třeba trombóza či nějaké problémy s páteří, nebo ledvinové kameny, o kterých ještě nevíš. Třeba ty kameny se díky otřesům mohou rozložit a nadělat paseku, můžeš si poškodit záda, pokud máš již nějaký problém s páteří atd. Navíc ani není moc jasné, jak je to s tou efektivitou pro hubnutí, byť na zpevnění svalů to spíše funguje.

http://healthyliving.azcentral.com/…rs-6696.html
http://www.vitalia.cz/…on-neuskodi/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65
27.8.16 13:10

Zpevnění svalů

@entropy ohledně zpevnění svalů musím souhlasit a opravdu bych se toho v tomto ohledu zastala… Druhý den jsem cítila i ty svaly, o kterých jsem do té doby neměla ponětí, že je vůbec mám… Od krku až po lýtka jsem cítila snad každý sval, jako po pořádném cvičení. Předpokládám tudíž, že na toto to opravdu vliv má :-)

Ano, s doktorkou budu konzultovat než zajdu na to pokračování, abych nedopadla jako minule. Beztak jsem tam chtěla již delší dobu zajít :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2663
27.8.16 13:27

@Karmenka Já jsem na to taky cca měsíc chodila před jednou sportovní akcí, kde jsem chtěla být fit. Vzhledem k tomu, že jsem se k tomu hýbala i jinak, tak nemůžu posoudit, zda to mělo nějaký extrémní efekt (váha se mi nijak extrémně nezměnila, myslím, že to odpovídalo normálnímu cvičení, co jsem dělala), ale měla jsem dojem, že jsou celkově svaly trochu zpevněnější, byť jsem po cvičení naopak nepociťovala vůbec žádné natažení, které popisuješ. Ona to byla permice na plošiny, kde člověk vlastně jen stál v různých pozicích (jednou ukázané), necvičilo se nijak pod dohledem, tvrdili, že to bude účinkovat stejně. Věřím, že cvičení s instruktorkou bude podstatně efektivnější. Koukala jsem i na pár studií, co se dělalo s různými pacienty, a v oblasti zpevnění svalstva byly výsledky většinou pozitivní.

Ad doktorka, super :-)
Případně pak napiš, jaký na to měla názor, zajímá mě to :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí