Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše:
Holky prosim poraďte. Sleduju poslední cca 3 měsíce, že nejsem tam dole úplně ok. Sex mě najednou začal bolet a s vlhkostí to taky nějak už není jako dřív. I když použijeme dost lubrikantu stejně mám pak nějakou ranku, kterou pak musím nejmíň týden léčit.Menstruaci mám taky nějakou rozhašenou…Začínám se kvůli tomu sexu i vyhýbat
Je mi 37 a přijde mi, že mám příznaky přechodu
Nemáte někdo odzkoušení nějaký ty gely nebo čípky na vaginální suchost? fungují?
Nebo dá se to nějak řešit? K doktorovi se upřímně stydím a chci to volit jako poslední variantu.Co by mi dal jiného?
Prosím anonym. Děkuji
no tak k doktorovi máš jít jako první, mít přechod v 37 je sakra divné a nenormální, takže to chce zjistit, co je za problém, a začít léčit
No, v prvé řadě by doktor zkusil zjistit skutečnou příčinu. Přechod v tomhle věku pravděpodobně spíše ne, ale nějaká hormonální nerovnováha způsobená kdovíčím klidně. Pokud jsi měla doteď pravidelný cyklus a teď začal haprovat, tak ano, já bych to s lékařem řešila. I kdyby měl jen vyloučit všemožné závažné příčiny a hodit tě do klidu, pak můžeš zkoušet bylinky.
Bohužel, není to časté, ale možné to je… ale může to mít i jiné příčiny. Taky jsem si myslela, že mi nastupuje přechod, ztráta ovulace, prodlužování cyklu, nicméně teď se přikláním k možnosti psychiky, sesypala jsem se s depresí… takže doktor je opravdu nejlepší řešení, změří ti hladinu hormonů
To myslíš vážně, že se k doktorovi stydíš? Kdyby to byly rozhozené hormony nebo i kdyby přechod, to je snad nějaká ostuda? ![]()
K doktorovi určitě. Bohužel vlivem prostředí je dnes možné i to. Pokud máte příznaky premenopauzy, mohl by vám pomoci kotvičník zemní, užívat dle doporučení dodavatele. Dokáže srovnat cyklus, menstruaci a hormony. Na zlepšení lubrikace je dobré každý den jíst rozemletou polévkovou lžíci lněného semínka, může být k tomu i lžíce konopného semínka. Doplňovat vitamíny, především E a B6 a zinek, hořčík, železo. Z bylinek zlepší lubrikaci ploštičník hroznatý a andělika čínská. Vhodný je i pupalkový olej, a to jak vnitřně tak zevně na poševní vchod. Počítejte, že byliny zafungují nejdříve v horizontu 1 - 3 měsíců. Případné nasazení HA nebo HST lékařem váš problém nevyřeší, jenom oddálí a to se všemi negativními dopady, které syntetické hormony mají. A pak je na okamžitý efekt na trhu řada lubrikačních čípků. Můžete si také nechat změřit hormony, příčimny mohou být v rozhozených hormonech a většinou se jedná o tzv estrogenovou dominanci. Hledejte na internetu „estrogenová dominance“ a „hormonální nerovnováha“.
@Anonymní píše:
Bohužel, není to časté, ale možné to je… ale může to mít i jiné příčiny. Taky jsem si myslela, že mi nastupuje přechod, ztráta ovulace, prodlužování cyklu, nicméně teď se přikláním k možnosti psychiky, sesypala jsem se s depresí… takže doktor je opravdu nejlepší řešení, změří ti hladinu hormonů
Ano, stres je jednou z příčin vážného rozhození hormonální rovnováhy. jen je potřeba dodat, že hladiny hormonů z krve nejsou až tak přesně vypovídající, protože estrogen se v krvi také váže na tuky a ty pak rozbor nedetekuje. Přesnější obraz o skutečném množství hormonů kolujících v organizmu vykazuje test ze slin.
Holky prosim poraďte. Sleduju poslední cca 3 měsíce, že nejsem tam dole úplně ok. Sex mě najednou začal bolet a s vlhkostí to taky nějak už není jako dřív. I když použijeme dost lubrikantu stejně mám pak nějakou ranku, kterou pak musím nejmíň týden léčit.
Menstruaci mám taky nějakou rozhašenou…Začínám se kvůli tomu sexu i vyhýbat
Je mi 37 a přijde mi, že mám příznaky přechodu 
Co by mi dal jiného?
Nemáte někdo odzkoušení nějaký ty gely nebo čípky na vaginální suchost? fungují?
Nebo dá se to nějak řešit? K doktorovi se upřímně stydím a chci to volit jako poslední variantu.
Prosím anonym. Děkuji