Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Autista neni a asi by to k tomu ani nebylo, když ti dřív nedělal.
Poruchy autistického spektra se právě nejdříve a nejčastěji diagnostikují kolem 3 let. Dřív to je téměř nemožné, a jedná se pak o ty horší formy. Tím vás nechci nějak strašit, ale běžné chování to není. Jaký má vztah k dětem?
@Anonymní píše:
No ony ty 3 roky jsou přesně ten vek, kdy se to zacne naplno projevovat a vysetrovat. Jsou ruzne stupne autismu. Kazdopadne bezne chovani to neni. Ale jestli uz ma vysetreni za sebou, tak v poradku ![]()
@Barbucha3 @srpen89 ano, diagnostikují se kolem 3 let, ale většinou jsou velké problémy už dřív. U menších dětí je normální, že mají autistické rysy, ale vyrostou z nich, autistům zůstávají.
@Barbucha3 děti má rád, aktivně je vyhledává a snaží se s nimi mluvit, i když moc nemluví. Sdílí svůj svět, je komunikativní, mazlivý, má oční kontakt a hraje si nápodobou. Je velice empatický. Jak se bouchnu, jde mi to pofoukat, jak jsem smutná, mazlí se.
@Anonymní píše:
@Barbucha3 @srpen89 ano, diagnostikují se kolem 3 let, ale většinou jsou velké problémy už dřív. U menších dětí je normální, že mají autistické rysy, ale vyrostou z nich, autistům zůstávají.@Barbucha3 děti má rád, aktivně je vyhledává a snaží se s nimi mluvit, i když moc nemluví. Sdílí svůj svět, je komunikativní, mazlivý, má oční kontakt a hraje si nápodobou. Je velice empatický. Jak se bouchnu, jde mi to pofoukat, jak jsem smutná, mazlí se.
Nemusí být velké problémy dřív, právě u lehčí formy. No zmínila bych se doktorce. Nemluvnost a obsedantní chování, nemá rád změny - hluk, může z toho vyrůst, ale také nemusí. Kdyby ne, pak záleží jak moc ho to bude omezovat v normálním životě, ale opravdu to není standartní chování, ale má to teprve chvíli, takže uvidíte. Samozřejmě to není příjemné jenom vám, ale především dítěti, pokud se s tím začne dřív pracovat, tím lépe. Může mu být opravdu i fyzicky špatně z hluku, z těch změn, z něčeho, co dělá jinak, než chce, pro člověka je to pak opravdu nápor, natož pro malé dítě, které to tak úplně nemůže vyjádřit jinak než hysterickým řevem.
@Anonymní píše:
@Barbucha3 @srpen89 ano, diagnostikují se kolem 3 let, ale většinou jsou velké problémy už dřív. U menších dětí je normální, že mají autistické rysy, ale vyrostou z nich, autistům zůstávají.@Barbucha3 děti má rád, aktivně je vyhledává a snaží se s nimi mluvit, i když moc nemluví. Sdílí svůj svět, je komunikativní, mazlivý, má oční kontakt a hraje si nápodobou. Je velice empatický. Jak se bouchnu, jde mi to pofoukat, jak jsem smutná, mazlí se.
Jak pise @Barbucha3 u lehci formy se to muze zacit projevovat prave v tomhle veku. Nemusi jit o nic zavazneho, ale neni to bezne chovani. Kazdopadne bych to nenechala jen tak a nechala ho vysetrit. Pro klid duse ![]()
Mně přijde, že mu prostě dozrává nervová soustava. Mám dítě podobně staré a všechno (kromě reakce na hluk) na něj sedí. Včetně uklízení lžičky do myčky nebo záchvatu, když sourozenec něco udělá - buď to podle něj nemá dělat nebo to chce dělat on sám a nebo se k tomu pojí nějaký zážitek, který se mu prostě ještě nepovedlo zpracovat. My máme třeba teď velký problém se schody, kolem kterých chodíme na procházce. Jednou u nich dostal parádní záchvat vzteku - chtěl/nechtěl po nich chodit a nebyl schopen od nich odejít, takže jsem ho musela odnést a od té doby se k nim nesmíme ani přiblížit, protože začne vyvádět už při sebemenším podezření, že bychom tudy mohli jít. Prostě se to pojí s něčím, co nedokáže zpracovat. Autista to ale není ani náhodou. Já bych vašemu chlapci vyhověla ve všem, co neomezí jeho brášku. Cíleně bych ho nezocelovala. Ono to přejde. Např. s těmi pohádkami - já sama si pamatuji, jak jsem probrečela normální pohádku v první třídě, zatímco ostatní děti se u ní báječně bavily. A dlouho mě v noci strašily scény z ní. A ani v té první třídě jsem to nedokázala slovně vyjádřit, co mě na ní tak děsí. A teď mám nejraději horory.
Nelekl se třeba něčeho v poslední době? Muze to tak začít, treba jen hloupou hrou a syn se teď jen může bát ze se zase tak lekne. Ne ze by to bylo nenormální to si nemyslim. Může mit jen citlivý sluch. Ja když dlouho sedim nekde kde je hlučno mám takive bušení v uších ze si musím dát chvili pauzu. Treba jen odejit na záchod a uklindit sluch
. Nebo když se někdo baví moc nahlas taky cítím nějaké bubny v uších. Jinak jsme myslim v pořádku ![]()
Hodně z tvého popisu sedí na dcerku (aktuálně 3,5) a autistka dle mého není.. jen je holt „vyjímečná“
U nás se tedy řada věcí již zlepšila, např. přecitlivělost na hluk - loni vlétě to bylo šílené. Jednu dobu chodila po ulici se zacpanýma ušima, protože přece jezdí auta (začalo to motorkami, pak náklaďáky a nakonec i osobní auta). Byla jsem zoufalá, ale po čtvrt roce to přešlo a dnes zvládne i křovinořez a vůbec jí to nevadí
Stejně tak vymizela spousta podivných rituálů typu otevřená/zavřená branka, ale zase se objevily nějaké nové. Nijak zvlášť už to neřeším. Jinak pláč při kárání vystřídalo odporování typu, mami já vím, ale.. A u dramatických scén v pohádkách, které zná (např. někomu se něco nepovede), vypíná předem zvuk. Takže asi tak ![]()
Anonymní Eva
@Masina u nás to není přímo reakce na sourozence, ale když je sourozenec hubovany, nebo sourozence něco bolí.
Anonymní Evo, u nás se to právě naopak horší. Loni v této oblasti pohoda. Ještě tak v dubnu to bylo v klidu.
@Ivčis nelekl. Nic se nezměnilo.
Akorát v září půjde do školky.
On je přecitlivělý ve více věcech. Bouchne se do nohy a zbytek dne kulhá. Nechce k babičce, kterou má moc rád. Preferuje mě víc než driv.
Autista nejspíš nebude. Prakticky nic na něj nesedí.
To si vubec neumim predstavit, ze by se me dite takhle chovalo. To je vazne divne.
@koala123 zvyklá by sis a přišlo by ti to normální. U prvního syna jsem taky měla jiná měřítka.
Zakladatelko, např. ta přecitlivělost na zvuk se u nás taky objevila zničeho nic, cca ve 2,5 letech. Začalo to opravdu hlučnými věcmi typu křovinořez, pak jí v průběhu 3 měsíců postupně začaly vadit další věci - otevřená okna ve vlaku, sekačka, pak náklaďáky, vrtulníky, letadla, no a nakonec jí vadila i osobní auta. A pak to nějak přešlo a teď už, co se hluku týče, pohoda. Tehdy jsem studovala různé diskuze a dost lidí tam uvádělo, že hluk jejich dětem kolem třetího roku vadil a pak to přešlo. Tak přeji, ať alespoň tohle co nejdříve přejde i u vás.
Otázkou je, zda náznak přecitlivělosti u něj nebyl vždy a teď je to jen výraznější tím, jak vyzrává nervová soustava, tak přehnaně reaguje. Já už se smiřuji s tím, že dcerka holt přecitlivělá je.. a má ostatně být po kom ![]()
Anonymní Eva
Tak jako mimino byl dráždivý. To kolem něj nesměl nikdo ani skytnout. On má různá období. Uvidíme, jak to bude dál. Celkem se bojím, jak bude dávat školku. Tam je přeci jen hluku moc. Hlavně tam bude na začátku náročné, že tam maji jiný systém.
O školce mi ani nemluv. Už teď se mi o tom zdají živé sny.. Eva