Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj holčiny,
zhruba za 2 až 3 týdny mě čeká první IVF. Moc prosím o radu všechny, které už s tím mají zkušenosti. Máte tip na nějakou metodu, která by mohla aspoň trošku pomoci ke zvýšení pravděpodobnosti úspěchu? Tím myslím nějaké cvičení, masáže, reflexní terapie nebo tak něco. Nejspíš nad tím moc přemýšlím a vymýšlím blbosti, to jsem celá já. Ale samozřejmě hrozně chci, aby to vyšlo a jestli existuje něco, co mi při té cestě pomůže, tak to udělám. Snad mě chápete.
Ahoj,
jsme na tom přibližně stejně, mě to čeká tak za měsíc. Piju kontryhelový čaj - po tom je prý větší sliznice (takže do sebe leju velký hrnek ráno a večer), a taky pojídám - ale to už dlouhodobě - kyselinu listovou (tu doporučují všichni před těhotenstvím). Ale jinak nic „zaručeného“ asi není. Je to přesně, jak psala Marty - být v klidu a pohodě. Všechny to dobře víme, v CARu nám to radí taky, ale to se lehce řekne, že jo. Tak asi nezbývá než se snažit a vydržet! ![]()
Ahojky holky, my máme taky před první IVF, ještě nevím přesný termín, protože čekáme na výsledky ještě nějakých vyšetření,ale přibližně v prosinci bychom měli začít. A co dělám? Skoro nic. Snažím se zdravěji jíst, samé ovoce a zeleninu, taky piju kontryhelový čaj. No a když mě chytají chmury tak vyrazím někam ven do přírody, snažím se tím předem nestresovat, jenže to jde těžko. Držím nám palce!!!! ![]()
Ahoj holky, já mám IVF za sebou. Dnes jsme 21+5 týden a čekáme miminko. Pro svůj lepší pocit jsem brala vitamíny. Taky chci říct, že jsem před tím občas sportovala a cvičila, ale když jsme začali píchat injekce, tak jsem všeho nechala, nějak na mě ty hormony zapůsobily. Trošičku jsem připrala a byla unavená, ale tohle je to nejmenší co nás trápí, že jo. Určitě buď klidná, jak ty tak manžílek a řekněte si, že to bude dobré, že tahle metoda je tu proto aby nám pomohla. Takže všem držím palce, ať brzy budete hladit svoje krásně kulaté bříško. Je to ten nejkrásnější pocit na světě.
Ahojky,
všem moc děkuju! Moc jste mě povzbudily. O kontryhelovým čaji jsem už tady hodně četla a uvažovala jsem o něm. Moje známá se na něj ale doktorky ptala a ta jí řekla, že by to nepila. Tak nevím. Hlavní asi je, čemu člověk a jak moc věří. Já baštím akorát vitamíny - už 1,5 roku. Chtěla jsem být zodpovědná těhulka, a tak hned když jsme se rozhodli mít mimi, jsem si koupila Calibrum baby plan. Byla jsem totiž přesvědčená, že nám to samozřejmě vyjde maximálně na druhý pokus. No, nevyšlo, no.
Teď mám od doktorky přímo kyselinu listovou, je to mnohem vyšší dávka než v těch multivitamínech. Až mě to překvapilo. Jinak se taky snažím být hodně v klidu, relaxovat a tak, ale že by mi to vždycky šlo, to teda říct nemůžu. ![]()
Ještě jednou díky a držím pěsti všem, co to mají před sebou jako já!!!
Zdravim vsechny snazilky,
uz delsi dobu jsem se chystala sem neco o IVF napsat a ted vidim, ze je to dokonce aktualni tema, tak to udelam hned.
A hned na zacatek povzbuzujici zprava - na prelomu srpna/zari 2005 jsem podstoupila sve prvni IVF a uz zive diskutuju v tehulkovskem denicku, cekame dvojcatka nekdy v druhe pulce kvetna.
Nejdrive jsem mela smulu, tedy na doktorku. Kdyz jsem se ve 28 letech rozhodla, ze s manzelem chceme mit dite, vy:,–(ila mi doktorka antikoncepci, prolistovala mou kartu, poslala me na 1 ultrazvuk a sdelila mi, ze mam nepravidelnou menstruaci, ze asi pokazde neovuluji a ze mi je skoro 30, tak at nepocitam, ze otehotnim nejak snadno. Rekla mi, at si merim bazalni teploty a tim to pro ni haslu. Nekdy pri dalsi kontrole jeste dodala, ze zazraky nedelaji, tak co bych chtela. Neudelala mi ani hormonalni testy, testy na prokazani ovulace, proste vubec nic.
Nastesti mam kamarada lekare a ten mi zaridil konzultaci v uplne jinem meste u sve zname. Ta mi rekla, jake testy by mi meli udelat, jake prasky resi moje problemy atd. Takze jasny signal, ze moje doktorka je neschopna a musim se poohlednout po jine.
Novou doktorku mi nastesti shodou okolnosti doporucila moje spoluzacka z gymplu. Moje doktorka drive pracovala v Gestu a hned pri prvni navsteve mi rekla o vsech testech, ktere provedeme a dala mi leky - proste udelala vsechno, co podle „konzultaci“ doktorky melo byt udelano. Takze hura, mam schopneho gynekologa!
A pak uz to jelo jak po masle. Kazdy mesic mi delala pred ovulaci ultrazvuk, takze jsme presne vedeli, kdy na mimcu pracovat. Kdyz to neslo asi 3/4 roku, vysetrili jsme i manzela, jeste to chvili zkouseli, ale pak nas hned pani doktorka poslala do Gestu, abychom se zbytecne netrapili.
V Gestu nejdrive zkouseli inseminace- byli jsme trikrat, ale ani jednou to nevyslo. Rekli mi, ze vzhledek k nasim nalezum je to na IVF. Peclive jsme to naplanovali tak, abych si byla jista, ze budu moct zustat jakkoliv dlouho doma, ze nebudeme ve stresu atd. Takze jsme to naplanovali na srpen. Taky se musi pocitat s tim, ze cca mesic trva schvaleni ze strany pojistovny, takze je dobre vyplnit si papiry dostatecne dopredu.
Co se moji pripravy na IVF tyce, tak jsem nedelala nic jineho nez to, co celou dobu, kdy jsme se pokouseli. To znamena, ze jsem nekolik mesicu brala kyselinu listovou a taky poctive kazdodenne cvicila nekolik zakladnich cviku podle pani Mojzisove. Protoze se mi casto blokuje panev, zacala jsem na jare take chodit pravidelne jednou tydne ke kvalitni maserce - pokazde me masirovala, zkontrolovala, jak cvicim a pripadne me odblokovala, pokud bylo potreba. Plati, ze kdyz cvicite, neblokuje se panev tolik. Cviceni podle pani Mojzisove pomaha posilovat svaly panevniho dna a prokrvuje delohu, takze je to idealni na podporeni uhnizdeni oplozeneho vajicka v deloze. Jenom tak mimochodem, cvicim tyto cviky i nadale, zhruba od 3. tydne tehotenstvi, protoze jsou i dobrou pripravou na porod.
V pulce srpna jsem si zacala sama pichat injekce, myslim, ze se to jmenuje Gonal. Nejdrive jsem mela strach, tak jsem chtela, aby mi je pichal manzel, ale napodruhe jsem to uz vyzkousela sama a bylo to v pohode. Ujistuju vas, ze to neni vubec bolestive a kdyz se pichate samy, je to prijemnejsi nez od sestry. Idealni je jehlu vbodnout prudkym pohybem, proste zadne stourani.
Musela jsem chodit snad obden na kontrolu do Gestu, kde sledovali ultrazvukem, jak mi rostou vajicka, podle toho delaji dalsi plan injekci. Kolem 9. dne mi pak pichali nejake doplnujici injekce.
Kdyz jsou vajicka spravne velka, tak cca 30 hodin pred planovanym odberem se picha jeste nejaky hormon, jmenovalo se to myslim Pregnyl, ten slouzi k tomu, ze doktori vedi, za kolik hodin presne se vajicka uvolni a budou chtit zacit odchazet vejcovody. Tesne predtim vam provedou odber vajicek.
Do odberu vajicek jsem chodila normalne do prace, i kdyz musim priznat, ze ke konci, jak se vajecniky plnily a zvetsovali, uz me bolelo bricho, zejmena pri vstavani ze zidle. Dobra zprava ale je, ze to byla ta nejneprijemnejsi cast celeho IVF a nic horsiho vas uz neceka (az na zklamani z toho, ze to nevyslo, ktere ja jsem nastesti nezazila a vsem preju, aby to vyslo napoprve).
Jsme tedy u odberu vajicek - ten se dela v celkove narkoze, po cca 2 hodinach me pustili domu, musel pro me prijet manzel. Pak se vajicka, pokud se nejaka zrala podari odebrat (bohuzel nikdy nevite, jak to dopadne), oplodnuji a kultivuji. My jsme meli prodlouzenou petidenni kultivaci. Ode dne odberu vajicek jsem lezela, opravdu striktne jsem nechodila ven, aby se mi vajecniky daly do poradku (museji se z te davky hormonu vzpamatovat a pomalu se zase zmensuji do normalu). Taky mi doporucili pit 3 litry tekutiny denne, ne cerny caj a kavu, pomaha to vajecnikum dostat se do normalu a vyhnete se tim pripadnym komplikacim (neco jako hyperstimulacni syndrom). Ty 3 litry jsem opravdu pila a jsem presvedcena, ze mi to hodne pomohlo.
Podle toho, jak embria (za pripadne spatne i se omlouvam) rostla, mi z centra vzdy davali vedet, jestli uz pujdu na transfer embbrii nebo mam volat dalsi den. Vyslo nam to na sesty den. Meli jsme stesti, dve nam schovali na transfer a jeste jich mame 5 zamrazenych.
Transfer je prijemnejsi nez normalni gynekologicke vysetreni, takze neni vubec potreba se obavat. Navic cca 1 hodinu pred nim mi dali Diazepam na uklidneni, takze jsem byla tezce vysmata. U transferu byl pritomen doktor, embriolog a sestra. Embriolog prinesl ta spravna (doufam
)embria, ukazali mi je na obrazovce, jak je nasavaji do tenkeho katetru (tenka sklenena tycinka, kterou se provadel i odber vajicek). Pak embrioolog odesel, doktor mi je „tam soupnul“, ukazal znovu na obrazovce, ze katetr je prazdny, a tedy embria jsou tam, kde maji byt, a nechali me asi 1,5 hodiny lezet a spat (to jde po tom Diazepamu dost snadno). Pak uz si me manzel zase vyzvednul a odvezl domu.
Rekli mi, ze po transferu mam dodrzovat jeden tyden klidovy rezim jako pri odeznivajici chripce, druhy tyden uz ne tak prisne, ale nenosit nic tezkeho atd. Musim rict, ze prvni dva tydny jsem opravdu poctive lezela, chodila jsem jenom po byte v pripade potreby, tj. na toaletu, do koupelny, do kuchyne pro jidlo. Jinak opravdu nic.
Ode dne transferu embrii mi doporucili brat vitaminy pro tehotne a taky se berou hormony - Utrogestan, ten se pak bere celych prvnich 12 tydnu tehotestvi.
Na kontrolu, jestli to vyslo, jsem sla po 20 dnech. Samozrejme uz asi 10. den jsem si delala test a mela jsem radost, protoze tam byla druha carka, i kdyz hodne slaba.
Byla jsem sice nadale na neschopence, ale mela jsem vychazky 2 hodiny dopoledne a 2 odpoledne, ale chodila jsem od tretiho tydne jenom tak na pul hodiny na nakup a zpatky, pricemz nakup opravdu lehky a do batuzku.
20. den mi potvrdili, ze se mi chytla obe embria. Porad jsem se o ne bala, ale nastesti to tak zatim zustalo. Po 5. tydnu me poslali zpatky k moji pani doktorce, bylo to po tom, co uz na ultrazvuku byla videt srdecni akce.
Celkove jsem na neschopence byla asi 9 tydnu a upozornuju, ze me pustili do prace jenom diky tomu, ze se citim dobre a hlavne muzu pracovat z domova. Jinak samozrejme rikali, ze neni idealni jezdit hromadnou dopravou a byt v praci ve velkem kolektivu, protoze clovek muze neco chytit a v prvnim trimestru je to obzvlast nebezpecne.
Doporucuju vsem, aby s tou neschopenkou opravu pocitali a nechvatali do prace, tam ted chodim jen dvakrat tydne a je tam opravdu stres, uz jenom to, ze se vas porad vsichni vyptavaji, jak se citite atd.
Jinak, pokud jste to precetli cele (a mate za to muj obdiv), je vam nyni jasne, ze krome cviceni podle pani Mojzisove a snaha vyvarovat se stresu jsem nedelala vubec zadne specialni pripravy.
V praci jsem to nahlasila predem, aby take mohli pocitat s tim, ze budu dlouho na neschopence. A musim rict, ze me vsichni strasne podporili a drzeli mi palce, mam asi stesti na velice slusneho zamestnavatele a prima lidi.
A jeste bych dodala, ze jsem samozrejme byla pred IVF vyklepana, zvlast kdyz na emiminu byly same spise negativni zpravy, jak to lidem nevychazi a zadne konkretni informace. Ale ve skutecnosti, jakmile jsem zacala s injekcema, se mi strasne ulevilo a rekla jsem si - tak a ted se tim zabyvaji doktori, je to hlavne na nich, tak to prece musi vyjit. V dobe, kdy jsme se jenom pokouseli a vysledky byly porad nejiste a nevychazelo to, jsem z toho byla mnohem nervoznejsi a byl to daleko vetsi stres nez IVF a cekani, jak to dopadlo. (A asi bych mela taky rict, ze ja tedy nejsem vubec zadny klidas, naopak jsem clovek, ktery je schopen se vystresovat i sam, vsichni mi celej zivot rikaji, at neplasim a zklidnim se.)
Doufam, ze jsem vam svymi informacemi trosku pomohla pripravit se psychicky na prvni IVF a trosku vas uklidnila. Drzim vam vsem palce a moc bych vam prala, aby vam to take vyslo napoprve. A pokud ne, neztracejte nadeji. Hlavni je, ze uz se vami nekdo skutecne zabyva a problem je v reseni.
Hodne stesti a doufam, ze v profilu na mne pripadne najdete i adresu, klidne se ozvete, kdybyste mely konkretni dotaz, rada se s vami podelim o sve zkusenosti.
Lucka2
Ahojky Luci,
mě si teda uklidnila. Četla jsem tvůj příspěvěk jedním dechem a hodně mi dodal odvahy do prvního IVF. Děkuju ti za něj! A přeju hodně zdravíčka a at mimísci rostou a dělají vám radost!!!!
Ahóóóóój!
Teda Lucko, to bylo vyčerpávající! Ale mám z tebe radost! Já mám taky po 1. ivf a jak jsem to tak četla, probíhalo to úplně stejně, včetně té doktorky, která se na začátku k ničemu nic moc neměla. Tedy až na ten konec… Ale to nic, teď už stimuluju podruhé, dnes večer si jedu píchnout pregnyl a v sobotu na odběr vajíček. Teď už to určitě vyjde. Držím ti pěstičky a všem čekatelkám na ivf přeju úspěch! Ještě jednou dík za ten román! ![]()
Lucko, moc pěkně napsaný a poučný textík
![]()
My máme IVF naplánované po novém roce, pokud v prosinci nevyjde IUI. Ale léky už máme od pojišťovny schválené. Nejraději bych si ten tvůj příspěvek vytiskla a nalepila někam, abych měla stále na očích, že to bude taky v pohodě
![]()
Šelmina
Ahoj Lucko,
tak to je naprosto dokonalý!!! Přečetla jsem to samozřejmě celý a musím říct, že to nemá chybu! Je moc fajn, že jsi to napsala. Pozvedne to určitě všechny, co to čeká poprvé a neví ještě úplně přesně, do čeho jdou. Což podle mě neví člověk nikdy, když je něco poprvé. Kdybys nepsala o své doktorce v ženském rodě, myslela bych si, že jsi měla stejnýho gynekologa jako já. Ten můj se mnou totiž dělal přesně to samý, co ten tvůj (resp. tvoje), čili nic. Měla jsem si jen měřit BT. Podle ní pak usoudil, že nemám ovulaci a na:,–(il mi na 3 měsíce Utrogestan. Pak mě poslal rovnou do centra, co by se namáhal s nějakýma vyšetřeníma. Veškerý testy mi dělali až tam. Teď mám jen trochu obavu, aby mi něco nezanedbal, až budu těhotná. Problém je, že jsme na malým městě a není tady moc z čeho vybírat.
No nic, to teď nebudu řešit, na to je čas. Teď musím být „happy“, tak už se zase usmívám, fakt! ![]()
Ať ti mimísci pěkně rostou!! papa
Ahoj Lucinko,
tak teď už jsem chytrá jak rádio. Manžel se mě pořád ptá a já nevím jak mu odpovědět, ale ode dneška už jsem v obraze. Moooc děkuji za krásný článek, za to by jsi si zasloužila pořádnou odměnu!!
Přeji Ti, ať miminka krásně rostou a dělají Ti radost (ikdyž jsou zatím v bříšku).
Ještě jestli se můžu zeptat k ceně?? Kolik vás to asi vyšlo??
Dík Eli
Ahoj holky,
jsem moc rada, ze vam clanek k necemu byl. Vsem vam moc drzim palce, at se vam IVF, at je to poprve nebo po nekolikate, podari.
Za ty nadstandardy, tj. stimulacni injekce, ktere jsem si pichala sama, prodlouzenou kultivaci 5 dni, zmrazeni embryi na 1 rok, ICSI a 1× asistovany hatching jsme platili bez par korun 20 000 Kc. Podle me to stalo za to, ale samozrejme je to vysoka castka a ne kazdy si to muze dovolit. Vyhodou toho, ze mate zmrzliky, je, ze nemusite na dalsim pokusu opakovat stimulaci a ze se da dalsi pokus delat prakticky hned dalsi mesic. Nicmene nemam tuseni, zda takovy pokus IVF, ktery se dela ze zmrzliku, je vubec hrazeny pojistovnou nebo zda si pak clovek hradi vsechno uplne sam. K tomu jsme se nastesti nedostali.
Hodne stesti!
Lucka
Ahojte všechny holky!
Já už mám za sebou dvě IVF a jeden KET. Taky jsem se vždy snažila udělat vše pro to, aby IVF vyšlo, už asi rok jím Baby plan, taky přerušovaně (vždy, když jsem čekala na výsledky jsem přestala) cvičím Mojžíšovou, taky mám nachystaná bylinkový čaj na otěhotnění. Ale bohužel to nevyšlo. Teda ne tak úplně, ještě minulý týden jsem byla těhotná. Po KETu nám to vyšlo, na testu byly //, ale embrijko se nám přestalo vyvíjet a musela jsem jít na kyretáž, ještě jsem na nemocenské, ale co nevidět půjdu opět do práce. Čeká nás poslední hrazený pokus a já mám strašné obavy, že to nevyjde, přece jenom je to hodně peněz, taky jsme vždy využili všech nadstandartů, takže částka byla 24 000.- Kč , už 2×. KET stojí 5 000.- je to vlastně jen za transfer. Po první IVF jsme mražáčky neměli a po druhé jsme měli tři a k transferu byli vhodní dva.
Jen vás chci aspoň uklidnit tím, že ať děláte co děláte, stejně to za vás rozhodne matka příroda. I Dr. mi řekl, pokud se mají chytit, tak můžete klidně cvičit a oni se chytí. Samozřejmě pro klid duše a čisté svědomí proto uděláte vše. Já to taky tak dělala, při IVF jsem vždy zůstala do testů doma a tři dny ležela, ale při KETu, kde je i menší šance (a já tomu moc nevěřila) jsem na nemocenské nezůstala a hned druhý a třetí den po transferu jsem šla na koncert a celých 14 dní čekání na tt jsem pracovala a vyšlo to, jenže už zamražené embrijka byli trošku pomalejší a nezvládli to. Před tím jsem odpočívala........a vůbec se nechytli a to jsme měli 50% šanci, předpisové embrijka, ani Dr. nechápal proč se to nepodařilo.
Možná můj příběh vám nepřipadá povzbuzující, teda ani mě tak nepřipadá, ale jen vám chci říct, udělejte pro to vše, ale zbytečně se kvůli tomu nenervujte, stejně to příliž neovlivníte, hlavně se snažte být v pohodě, to je nejdůležitější!!!
Přeji Vám všem, aby jste co nejdříve na tt viděly //, je to úžasný pocit!!!
Kati
Ahok, zeptám se, mám za sebou návštěvu IVF centra, uměle oplodnění mě nemine…ale chci se zeptat. Dr mi dal prášky, které začnu brát 1DC a budu je brát 10dní, 4dc do toho ještě začnu brát HA…nemáte někdo s tímhle postupem zkušenost?