Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@zdenka_v píše:
Poraďte prosím. Dostala jsem anginu a dnes mi dr.dala Ospen 1500 po 8h.
Malá začala brečet, tak jsem do sebe chtěla hodit ještě Paralen a jít za ní spát. A omylem jsem si místo Paralenu vzala další atb. Hodinu po dávce. Může se mi něco stát?
Ne, teda pokud nemáš alergii na PNC ![]()
Nemělo by. Ale tenkrát známá taky vzala dva místo jednoho a poradili jí hodně vody a sledovat se. Pokud by se ti motala hlava, nebo ti bylo nějak divně tak si zkus od toho na wc pomoci, nebo zajet na pohotovost.
Lepší asi bude to „vyhodit“.
Já jsem jednou taky pochopila blbě na krabičce dávkování 2×1(bylo mi fakt zle), vzala jsem místo jedné tablety dvě a skončila jsem na JIP.
Penicilinem se pry neda předávkovat. Rikala mi nedávno detska dr.
U mně neškodné nebyly. Měla jsem za ten den 4 Brufeiny (zub).
Ja mela kvuli zanetu dasne taky antibiotika (uz nevim jaka) a v noci sem myslela, ze sem si prasek nevzala (byla sem strasne ospala) a tak sem si vzala za cca 1 hodinu dalsi nic mi nebylo jen trochu nevolno od zaludku, ale nezvracela sem
U běžných beta-laktamových ATB (acidostabilní fenoxymethylpenicilin – Ospen™; aminopeniciliny + inhibitory neširokospektrých beta-laktamas) je poměrně široké terapeutické okno, tedy rozdíl mezi toxickou dávkou a účinnou (terapeutickou) dávkou. Po opětovné dávce, která následovala 1 hodinu po předchozí, se jen zvýší akutální koncentrace léčiva, která ovšem rychle klesne do běžné terapeutické hladiny. U penicilinů je důležitá nárazová dávka, u aminoglykosidů pak třeba doba, po kterou je udržována terapeutická hladina. Kromě reakce z přecitlivělosti, na kterou by se pravděpodobně dříve přišlo, by se nemělo nic stát.
Nebij někdy se i cílené zdvojuje úvodní dávka…takze jsi se pořádně zalecila…
@niki2 píše:
U mně neškodné nebyly. Měla jsem za ten den 4 Brufeiny (zub).
Na zanet dasne ti DR mnela dat radsi Tetracylkiny než PNC
Nestane se nic, při silné infekci doporučují první dávku zdvojit. A v nemocnicích do lidí perou injekčně mega dávky.
Já jsem měla po porodu zánět břicha (po CS) a do žíly mi pumpovali antibiotika ve velkých dávkách (3 druhy než to poslední zabralo). Nic se nestalo, jen jsem pak měla játra v háji.
Poraďte prosím. Dostala jsem anginu a dnes mi dr.dala Ospen 1500 po 8h.
Malá začala brečet, tak jsem do sebe chtěla hodit ještě Paralen a jít za ní spát. A omylem jsem si místo Paralenu vzala další atb. Hodinu po dávce. Může se mi něco stát?