Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Anonymní píše:
Ahoj..mám problém s nespavostí… Dokáži skoro celou noc probdít a ne a ne usnout. Je to velká potíž…Minulý rok mi obvodní lékař předepsal Triticco, což jsou lehká AD, ale protože plánuji miminko, doporučil vysadit. Občas se vyspím, občas vůbec nespím.. Krátkodobě pomáhají třeba lexaurin, apod.. ale vím, že to není na dlouho a řešení to není… Těhotenství nechci odkládat, ale AD se chci vyhnout. Jistě chápete, proč píši anonymně. Máte prosím někdo podobnou zkušenost a je něco, co vám pomohlo? Nerozumím tomu, proč, když jdu spát úplně v pohodě a mám celý den jako malovaný v noci prostě nespíma připadám si jak v pravé poledne. Díky všem!
a jak se citis druhy den? ty nespis tedy vubec? byla bych uz po smrti
A nepiješ přes den kávu nebo čaj? Já můžu pít kafe nebo čaj max do 15 hodin, teď jsem těhotná a musela jsem podobné věci vysadit úplně, mám na kofein nebo tein zvýšenou citlivost a taky nespím.
A tenhle problem mas odjakziva? Vyhledala bych lekare, ktery by byl ochoten hledat pricinu, nejen potlacovat nasledek.
Jestli jsem dobře pochopila, Tvá nespavost nepramení ze stresu, tím si jsi asi jistá. I já jsem si s nespavostí něco zažila a určitě nesmím přes den nic s kofeinem nebo něčím, co třeba jen málo povzbuzuje, např. když mi večer manžel přiveze citrónový ledový čaj - doba usínání byla sakra dlouhá nebo jsem si tuhle dala ovesnou kaši na noc, opět jsem čumákovala asi do 2h ranní, ani nic sladkého, co dodává energii. Další věc, co mě napadá, jestli jsi se třeba nepřestěhovala a spíš v místnosti, kde jsou nějaké ty negativní energie. Já po přestěhování se srovnávala rok a půl, možná i dýl. Já mám i problém s tím, že mě vzbudí hned všechno, jakýkoliv sebemenší rámus a pak min. 2 hodiny čumákuju než zase zaberu a už mi vstává malý a z noci je velký kulový.
Pak mám ještě problém s usnutím, když v podvečerních a večerních hodinách cvičím nebo si jdu zaběhat a pod. to pak mám opět problém. No a taky je možné, že ikdyž se člověk cítí psychicky v pohodě, stejně někde v podvědomí něco je, člověk si to opravdu neuvědomuje.
Tak předně bych chronickou nespavost neřešila léky a už vůbec ne antidepresivy. Proč jako antidepresiva? Ty máš nějaký psychický problém? To bych si radši dala skleničku vína, ale ta taky neřeší problém. Je něco, co ti prostě nedá spát? Nějaký problém? Vyzkoušela jsi rady spánkové hygieny? Bylinky jsi zkoušela? Je potřeba zjistit, proč ti nejde usnout.
Pomáhá orgasmus
Ale ne sex, zkrátka jen vibrátor, bzzbzz, hotovo, protáhnout se a spát. Už mám zhasnuto, zakutaná pod peřinou, pak ho jen položím vedle pod polštář.
@Anonymní píše:
Pomáhá orgasmusAle ne sex, zkrátka jen vibrátor, bzzbzz, hotovo, protáhnout se a spát. Už mám zhasnuto, zakutaná pod peřinou, pak ho jen položím vedle pod polštář.
to znam, ale mam to i z manzelem..
Před dětmi jsem měla stejný problém, unavená a pak jsem čumákovala, nic se mi nechtělo dělat.
Paradoxně můj problém vyřešily děti - těhotenství - začátek - spící panna, aniž bych věděla, že jsem těhotná, tak jsem usínala při monologu mé matky, spala bych pořád. První dítě - mamánek, takže jsem spala, když to šlo a nebulil. A pak už to bylo lepší a lepší, usnu i ve dne ![]()
Tak Tritico bych nerekla, ze jsou lehci AD, me to dali na spani jednou a pak jsem byla cely den jak sjeta. Urcite to tyhle problemy neresi, bylinky atd.jsi asi zkousela vid? Ja bych se teda AD vyhla obloukem, pokud chces mit mimi a nemas psych. problemy ![]()
@RadkaCh píše:
Tak předně bych chronickou nespavost neřešila léky a už vůbec ne antidepresivy. Proč jako antidepresiva? Ty máš nějaký psychický problém? To bych si radši dala skleničku vína, ale ta taky neřeší problém. Je něco, co ti prostě nedá spát? Nějaký problém? Vyzkoušela jsi rady spánkové hygieny? Bylinky jsi zkoušela? Je potřeba zjistit, proč ti nejde usnout.
protoze to proste pomaha
@Anonymní píše:
Ahoj..mám problém s nespavostí… Dokáži skoro celou noc probdít a ne a ne usnout. Je to velká potíž…Minulý rok mi obvodní lékař předepsal Triticco, což jsou lehká AD, ale protože plánuji miminko, doporučil vysadit. Občas se vyspím, občas vůbec nespím.. Krátkodobě pomáhají třeba lexaurin, apod.. ale vím, že to není na dlouho a řešení to není… Těhotenství nechci odkládat, ale AD se chci vyhnout. Jistě chápete, proč píši anonymně. Máte prosím někdo podobnou zkušenost a je něco, co vám pomohlo? Nerozumím tomu, proč, když jdu spát úplně v pohodě a mám celý den jako malovaný v noci prostě nespíma připadám si jak v pravé poledne. Díky všem!
Spankovou hygienu hadam dodrzujes. Navstiv spankovou ambulanci a najdi si psychiatra. Antidepresiva se daji vytitrovat, da se s nimi byt uspesne tehotna - pokud ti pomahaji.
Pry si tedy vetsinu priznaku nevyspani clovek dela sam psychicky, mas si proste pres den rikat, ze to je fuk, ze jsi nespala, tak jsi to asi zrovna nepotrebovala ![]()
@Pudloslava Tak předně s depresí mám zkušenost opravdu z blízka, takže mě v tomhle směru poučovat nemusíš. A za druhé bych se neopírala o depresi jen kvůli tomu, že jí OBVOĎÁK předepíše antidepresiva. Jen ti obvoďáci, s kterými já mám zkušenost, tak ti napíšou na recept kdeco, jen aby měli od pacoše pokoj.
Tak snad nejdřív budu zjišťovat, proč nemůže spát, a pak začnu s nějakou léčbou, než abych začala s nějakou náhodnou léčbou, jestli náhodou nezabere.
Já teda nevím, jestli jsi někdy užívala antidepresiva nebo antipsychotika, ale já jsem z jejich účinků teda zrovna odvařená nebyla. Ale je fakt, že jsem spala, to jo. Večer jsem odpadla v 6 hodin, ráno jsem vstala do práce, tam jsem byla úplně vyřízená, dojela jsem domů, tam jsem sebou flákla na sedačku a spala, pak se najedla a šla spát. Super. Ale naspala jsem toho fakt dost
Zvláštní ale je, že jsem se vlastně nikdy nevyspala.
Jako na léky je snad času dost. Ono je možný, že zakladatelka opravdu jenom vypije moc kafe, dostane do sebe moc cukru nebo má nějaký jiný zdravotní problém, ale to je prostě snad potřeba zjistit. Vždyť dneska už skoro neexistuje domácnost, ve které by někdo nebral antidepresiva aspoň jako takovou imaginární hůlku, o kterou se můžou opřít.
Ahoj..mám problém s nespavostí… Dokáži skoro celou noc probdít a ne a ne usnout. Je to velká potíž…Minulý rok mi obvodní lékař předepsal Triticco, což jsou lehká AD, ale protože plánuji miminko, doporučil vysadit. Občas se vyspím, občas vůbec nespím.. Krátkodobě pomáhají třeba lexaurin, apod.. ale vím, že to není na dlouho a řešení to není… Těhotenství nechci odkládat, ale AD se chci vyhnout. Jistě chápete, proč píši anonymně. Máte prosím někdo podobnou zkušenost a je něco, co vám pomohlo? Nerozumím tomu, proč, když jdu spát úplně v pohodě a mám celý den jako malovaný v noci prostě nespím
a připadám si jak v pravé poledne. Díky všem!