Předávkování probiotiky?

Anonymní
23.11.23 11:19

Předávkování probiotiky?

Dobrý den,
Minuly rok a letos jsem užívala celkem hodně antibiotik.. Takže uzivam probiotika.. Teda teď už více jak týden ne, ale předtim každý den. Nicméně:
Setkal jste se někdo s tím, že by vám velké dávky probiotik rozhodily střevní mikrofloru? Kromě tabletkových, jsem užívala i kimchi nebo Wild and coco kefíry ( téměř každý den). Asi jiný druh a poměr mikroorganismu, než moje střeva potřebují a ted z toho mám střevní potíže. Trvá to již více jak týden, dle doktora je to antibiotiky a plus velké dávky probiotik. Mam prý vydržet, ze to prejde.. Na gastro mají termín až v lednu, jenže co do te doby? Držím tedy setrici dietu, začala jsem užívat Carbofit.. Ale neustale mne to nutí na stolici, ikdyz není co. Prujem ani zacpu nemám, spíše strašně pohybu ve strevech, skrundani, bublani, bolest střeva.
Nevíte jak dlouhi trvá strevum, než se znovu obnoví? Nebo aspoň jak dlouho trvá vyloučit to, co mi to tam rozhodilo. Napadl mne i půst.. Nevím co víc dělat. Za radu budu vděčná.
Děkuji a hezky den 🫶

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
teri_p98
23.11.23 22:03

Zkusila bych možná nějaké bylinkové čaje..doplněk stravy H2 Forte je na střeva taky fajn..pokud je to kombinací ATB i probiotik, asi bych je nějakou dobu neužívala a uvidíte

• Citovat
  • Upravit
3596
23.11.23 22:15

Vysadit probiotika, ne pro každého jsou vhodná a trefit správné kmeny bez analýzy ani nejde.
Standardní dávky asi neuškodí, ale většinou ani nepomůžou. Je to spíš placebo.
No pokud to přeženeš osídlí se ti střevo tím, co tam přirozeně nepatří a střevo na to není zvyklé. Jenže jak se toho zbavit?
Můžeš počkat jestli si tělo pořadí samo, to může trvat i měsíce.
Jinak když je bakteriální přerůstání, což je asi tvůj problém, se nasazují opět antibiotika, většinou je lékem první volby Normix, když nezabere zkouší se jiné, třeba Entizol.
Takže vlastně musíš začít tím, čím sis původní osídlení zničila, tedy ATB a po vybrání počkat cca týden až dva než si střevo samo vytvoří novou flóru.
Je to paradox, ale bohužel běžné v dnešní době, pro té mediální masáži PROBIOTIKA PRO VSECHNY A NA VSECHNO :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2296
24.11.23 06:32
@Anonymní píše:
Dobrý den,
Minuly rok a letos jsem užívala celkem hodně antibiotik.. Takže uzivam probiotika.. Teda teď už více jak týden ne, ale předtim každý den. Nicméně:
Setkal jste se někdo s tím, že by vám velké dávky probiotik rozhodily střevní mikrofloru? Kromě tabletkových, jsem užívala i kimchi nebo Wild and coco kefíry ( téměř každý den). Asi jiný druh a poměr mikroorganismu, než moje střeva potřebují a ted z toho mám střevní potíže. Trvá to již více jak týden, dle doktora je to antibiotiky a plus velké dávky probiotik. Mam prý vydržet, ze to prejde.. Na gastro mají termín až v lednu, jenže co do te doby? Držím tedy setrici dietu, začala jsem užívat Carbofit.. Ale neustale mne to nutí na stolici, ikdyz není co. Prujem ani zacpu nemám, spíše strašně pohybu ve strevech, skrundani, bublani, bolest střeva.
Nevíte jak dlouhi trvá strevum, než se znovu obnoví? Nebo aspoň jak dlouho trvá vyloučit to, co mi to tam rozhodilo. Napadl mne i půst.. Nevím co víc dělat. Za radu budu vděčná.
Děkuji a hezky den 🫶

Tak všeobecně probiotika jsou bakterie, které nám pomáhají trávit především mléčnou stravu a je to víc jak prospěšné spíše marketingový tah. A nemyslím si, že by se jimi dalo předávkovat, když budete každý den pravidelně jíst kvalitní jogurty, také se nepředávkujete. Ale daleko užitečnější je po antibiotikách brát prebiotika, tedy výživu pro všechny užitečné bakterie, které se tím rychleji namnoží

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí